Speluitleg Abalone

Abalone is een bordspel gemaakt voor personen vanaf 8 jaar. Het spel wordt gespeeld met 2 spelers. Het doel van het spel is doormiddel van het tactisch verplaatsen van je kogels 6 kogels van je tegenstander van het speelbord af te duwen.

Benodigheden

1 Abalone speelbord, 14 witte kogels en 14 zwarte kogels.

Spelverloop

Abalone begint met dat iedere speler een kleur kogels kiest en deze volgens de startopstelling op het speelbord plaatst. De spelers zijn dan om en om aan de beurt en hebben de keuze uit of kogels te verplaatsen of kogels weg te duwen.

Speluitleg Abalone spel

Speluitleg Abalone spelen

De startopstelling

Verplaatsen

Je mag 1, 2 of 3 in een lijn liggende kogels verplaatsen. De kogels mogen in een rechte lijn verplaatst worden of parallel verschoven worden. 1 enkele kogel kan dus in 6 verschillende richtingen verschoven worden, een rijtje kogels in 2 richtingen of in 4 richtingen parallel.

 

Duwen

Speluitleg Abalone spelenAls een rijtje kogels niet parallel wordt verplaatst kan het de tegenstander wegdrukken. Een rijtje kogels van 1 kogel, en een rijtje van 3 wint het van een rijtje van 2 kogels of 1 enkele kogel. Kogels van je tegenstander wegduwen kan alleen als er vrije ruimte is achter zijn kogel of kogels. Deze vrij ruimte kan op het bord of naast het bord zijn. Duw de kogels van je tegenstander naar de rand en duw ze vervolgens van het bord af. Diegene die als eerste 6 kogels van zijn tegenstander van het bord heeft geduwd is de winnaar.

 

Strategie

 

Omdat je in 6 verschillende richtingen kunt spelen veranderd de situatie voordurend. Een rijtje van 3 kogels is sterk maar alleen in 2 richtingen, vanuit de andere 4 richtingen is een rijtje van 3 kogels heel kwetsbaar zelfs voor een rijtje van 2 kogels. Het slim om gegroepeerd te spelen. Maar om je tegenstander te verslaan zul je je kogels toch naar de rand moeten verplaatsen om daar zijn kogels van het bord te duwen. Maar let op hoe korter je bij de rand ben hoe zwakker je positie wordt.

Er zijn ook extra setjes kogels te kopen zodat het spel met meerdere spelers gespeeld kan worden.