Speluitleg Ezelen

Speluitleg Ezelen spelenEzelen is een leuk kaartspel voor 4 tot 8 spelers met als doel om 4 dezelfde kaarten in je hand te krijgen. Van te voren spreken de spelers een gebaar af dat aangeeft dat iemand 4 dezelfde kaarten heeft. Wanneer iemand dat gebaar maakt geeft dat dus aan dat hij/zij 4 dezelfde kaarten heeft en dan moet er gereageerd worden. De speler die als laatste reageerd krijgt een letter toegekent. De eerste letter is de E van ezel. Dit gaat zo door totdat iemand alle letters van het woord ezel heeft, wanneer dit zo is is de speler de EZEL. Vaak gaat dit dan gepaard met leuke opdrachten die gedaan worden. Er is ook een echt kaartspel uitgekomen dat Ezelen heet. In dit spel zitten 4 Ezels, deze moeten zo snel mogelijk gepakt worden wanneer er iemand 4 dezelde kaarten heeft. Als je te laat bent bent, ben je de Ezel! De kaarten hebben vrolijke afbeeldingen van dieren. Maar Ezelen kan ook gespeeld worden met een normaal set speelkaarten.Speluitleg Ezelen kaarten

Benodigdheden :

De kaarten

Pen en papier 

Spelverloop

Het spel begint met het sorteren van de kaarten. Wanneer er met 4 spelers gespeeld wordt moeten alle Azen, Vrouwen, en boeren uit het kaartspel gehaald worden, alleen met deze kaarten wordt het spel gespeeld.

Vervolgens worden de kaarten goed geschud en verdeeld onder de 4 spelers. De spelers beslissen dan ieder voor zich welke kaarten ze willen verzamelen, en uiteindelijk 4 dezelfde kaarten te krijgen. De spelers schuiven dan om de beurt telkens een kaart die ze niet nodig hebben naar de speler links van hem. Dit gaat net zolang door totdat een speler 4 dezelfde kaarten heeft. Wanneer dit het geval is moet het gebaar dat van te voren afgesproken is gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld een hand op tafel plaatsen zijn of 1 keer in je hand klappen of je hand opsteken, het kan vanalles zijn. Als het maar goed wordt afgesproken van te voren zodat er geen misverstanden ontstaan. De speler die het gebaar als laatste gemaakt heeft krijg dan de letter E. De volgende keer als dezelfde speler verliest krijg hij dus de letter Z, dit gaat zo door totdat iemand de EZEL is. De ezel moet dan een opdracht uitvoeren. Deze kan van te voren zijn afgesproken of erna verzonnen worden.