Speluitleg Kolonisten van Catan dobbelspel

Speluitleg Kolonisten van Catan spelenKolonisten van Catan begint met dat iedere speler een blad met een speelveld en een pen krijgt. Daarna wordt de speler gekozen die mag beginnen.

Het eiland Catan staat afgebeeld op elk speelveld, met symbolen voor straten, dorpen, steden en ridders. Je moet proberen om zoveel mogelijk straten, dorpen, steden en ridders op jouw speeldveld te bouwen. Bouwen betekent hier het desbetreffende symbool op je speelveld markeren. Bouwen op je speelveld kost grondstoffen, deze stoffen staan afgebeeld op de 6 dobbelstenen die bij het spel horen. Op elke zijde van een dobbelsteen staat een andere grondstof afgebeeld. Er zijn 6 verschillende soorten grondstoffen namelijk, wol, leem, erts, hout, goud en graan. Het bouwen van een straat kost je bijvoorbeeld 1 hout en 1 leem.Speluitleg Kolonisten van Catan dobbelspel Wanneer je deze grondstoffen hebt gegooit mag je een straat bouwen. Als je iets gebouwd hebt verdien je punten. Wie aan het eind het meeste punten verdient heeft, heeft het spel gewonnen.

Spelverloop

De speler begint met het gooien van de dobbelstenen. Hij mag maximaal 3 keer gooien. Dan mag hij met de gegooide grondstoffen beginnen te bouwen. Vervolgens noteert hij zijn verdiende punten en is de volgende speler aan zet.

Op je speelveld kun je precies zijn wat voor een grondstoffen je nodig hebt om iets te kunnen bouwen. Het is mogelijk om in 1 beurt meerdere dingen te bouwen. Wannneer je niks hebt kunnen bouwen in je beurt moet je een kruis invullen op je speelveld, elk kruis telt op het einde van het spel voor 2 strafpunten.

De bouwregels :

Straat : een straat kost aan grondstoffen 1 leem en 1 hout en is altijd 1 punt waard. De eerste straat is al gebouwd op je speelveld en is helemaal gratis. De straten moeten in volgorde gebouwd worden. Het is niet toegestaan om geisoleerde straat te bouwen op je veld.

Dorp : een dorp kost 1 hout, 1 leem , 1 graan en 1 wol. Een dorp moet altijd grenzen aan 1 of meerdere gebouwde straten. Dorpen moeten in oplopende volgorde gebouwd worden.

Stad : een stad kost 3 erts en 2 graan. Een stad moet altijd grenzen aan een of meerdere gebouwde straten. De steden moeten in oplopende volgorde gebouwd worden.

Ridder : een ridder kost 1 graan, 1 wol en 1 erts. De ridders moeten in oplopende volgorde gebouwd worden.

Grondstofjoker

Je mag tijdens het spel elke ridder die je gebouwd hebt 1 keer als Joker inzetten. Kies een gebouwde ridder. zet een kruisje door zijn grondstofsymbool en draai de dobbelsteen naar de grondstofsoort van de gekozen ridder. Bij de 6e ridder mag je elke grondstofsoort kiezen. Je mag meerdere per beurt inzetten.

Wanneer het dobbelresultaat vaststaat, mag je 2 gegooide goudstukken omnruilen voor 1 andere soort grondstof. Draai 1 goudstuk naar de gekozen grondstofsoort en leg de dobbelsteen met het 2e goudstuk even aan de kant.

Einde van het spel

Wanneer iedere speler 15 keer gegooit heeft zijn alle 15 velden van het scorespoor ingevuld en is het spel voorbij. De spelers tellen nu hun punten op en trekken steeds 2 punten af voor elk kruis. De speler met de meeste punten is de winnaar.