Speluitleg Liegen

Liegen is een eenvoudig kaartspel dat gespeeld word met 52 kaarten. Het spel word gespeeld met 3 of 4 personen. Het spel liegen is afgeleid van het amerikaanse spel Bullshit. 

SpelverloopSpeluitleg Liegen kaartspel

De kaarten worden geschud en worden allemaal verdeeld onder de spelers. Spelers mogen zelf kiezen wie begint ,bijvoorbeeld de jongste speler. In de daarna volgende rondes mag de verliezer van de vorige ronde beginnen. De speler die begint noemt de kaartkleur (Harten, Ruiten, Schoppen, Klaveren) waarin word gespeeld. Dit noemen we de actieve kleur. De spelers leggen om de beurt een kaart op tafel. Kaarten worden met de afbeelding naar beneden op een aflegstapel gelegd. Een speler mag kiezen of hij in zijn beurt een kaart op de stapel legt, of de vorige speler uitdaagt door te zeggen ''Je liegt''. Er word dan gekeken of de kaart die de vorige speler op de aflegstapel heeft gelegd (de bovenste kaart op de stapel dus) in de actieve kleur gespeeld is, en de speler dus niet gelogen heeft. Wanneer de kaart in actieve kleur gespeeld is moet de uitdager alle kaarten van de stapel in zijn hand nemen en is hij ''Gejast''. Wanneer de kaart niet in actieve kleur gespeeld is, heeft de speler die uitgedaagd is dus inderdaad gelogen. Dan is híj gejast en moet hij alle kaarten in zijn hand nemen. 

 

Een variant van het kaartspel liegen word ook gespeeld met 3 tot 4 spelers. In deze variant word er gespeeld zonder actieve kleur. Nu is het de bedoeling dat de opgegooide kaart nooit meer dan 1 punt verschild met de kaart van de vorige speler. Wanneer iemand dus een 6 heeft opgegooid, dan mag daar dus een 5 6 of 7 bovenop gelegd worden. Op een Aas mag dus een Koning, Aas of 2 gelegd worden. De kaarten die je op tafel legt laat je nooit zien, maar je noemt ze wel. Hierbij kun je dus ook bluffen en kaarten noemen die je niet daadwerkelijk neerlegt. Wanneer iemand ontdekt dat je liegt ben je gejast en moet je alle kaarten op tafel in je hand pakken. Wanneer je iemand vals beschuldigt van liegen terwijl dit niet het geval is, moet jij alle kaarten in je hand pakken. Telkens wanneer iemand beschuldigd is, terecht of onterecht, word er met een nieuw puntenaantal gespeeld. Wanneer er dus eerst gespeeld met een 2 en je dus Aas 2 of 3 mocht opleggen, kan er nu beslist worden om te spelen met bijvoorbeeld 7. Dan mag er dus 6,7 en 8 opgelegd worden. 

 

Bij beide varianten is het zo dat de speler die als eerste al zijn kaarten kwijt is het spel gewonnen heeft.