Speluitleg Oorlogje

Oorlogje is een kaartspel gemaakt voor minimaal 2 spelers. Met hoe meer mensen je het spel speelt hoe meer sets kaarten je nodig hebt anders is het spel te snel afgelopen. Hoe meer sets je gebruikt hoe langer het spel duurt.

Handig bij dit spel is dat je de volgorde van de kaarten wel goed kent

2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer, aas , joker

Spelverloop

Alle kaarten worden geschud en verdeeld onder de spelers. De speler naast de deler mag het spel beginnen. Iedereen heeft zijn kaarten in een dichte stapel voor zich op tafel liggen. Om de beurt moet iedere speler de bovenste kaart van zijn stapel omdraaien. Speluitleg Oorlogje spelenDe speler die de hoogste kaart heeft mag alle omgedraaide kaarten pakken en in en dichte stapel naast zich leggen. Wanneer er een 2, 6, boer en Aas zijn opgelegt heeft de speler die de Aas oplegde deze ronde dus gewonnen. Wanneer je stapel op is dan moet je de kaarten die je gewonnen hebt schudden en weer voor je leggen in een dichte stapel, hier speel je dan me verder. Wanneer een speler door al zijn kaarten heen is, is hij dood en ligt hij uit het spel. Diegene die als laatste overblijft is de overlever en heeft het spel gewonnen.

De joker is altijd de hoogste kaart in het spel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook van te voren afspreken dat de 8 de Joker verslaat, dit maakt het dan nog net wat spannender.

Wanneer er 2 spelers zijn die allebei de hoogste kaart opleggen dan moet ze beide nog een gesloten kaart en dan weer een open kaart opleggen. Diegene die dan de hoogste kaart heeft opgelegt wint het spel.

Hetzelfde geldt als het spel met 2 spelers gespeeld wordt. Als de spelers allebei dezelfde kaart opleggen moeten ze eerst een gesloten kaart opleggen gevolgd door een open kaart. De hoogste kaart wint.