Speluitleg Pizzolitaire

Pizzolitaire is een kaartspel van Zigiz. Het doel bij het spel Pizzolitaire is om stapeltjes kaarten weg te spelen door 3 opeenvolgende kaarten op rij te leggen. Je verdient hiermee ingredienten om een pizza te maken.

Speluitleg Pizzolitaire spelen

In het speelveld liggen 9 stapeltjes kaarten. Onderin het speelveld ligt een stapel kaarten en er worden steeds 3 kaarten voor je neergelegd. Elke kaart die je in het speelveld legt word vervangen door een nieuwe. De kaarten in het speelveld zelf kun je niet verplaatsen.

Speluitleg pizzolitaire zigizHet is de bedoeling dat je 3 opeenvolgende kaarten op rij gaat leggen, dit kan zowel verticaal en horizontaal, als diagonaal. De kaarten hoeven niet op volgorde te liggen bijvoorbeeld Aas, 2, 3. 3, Aas, 2 is ook een geldige combinatie. Wanneer je een goede combinatie hebt gemaakt zullen deze kaarten verdwijnen en zo worden de stapels kaarten steeds kleiner. De combometer aan de linkerkant van het spel zal dan stijgen. Je kunt de kaarten echter overal neerleggen, ook wanneer er geen combinatie gevormt kan worden. Je maakt zo alleen de stapels weer groter, en de combometer zal zakken.


Wanneer je een stapeltje helemaal hebt weggespeeld komt er een ingredient vrij. De pizza rechts in beeld zal dan gevormt worden.

Wanneer je met de kaarten die voor je liggen geen combinatie kunt maken kun je de stapel kaarten in het hele spel 3 x 

Speluitleg pizzolitaire spelen

shuffelen. Wanneer je geen combinatie meer kunt maken en je kunt maken en je hebt al je shuffles verbruikt, dan is het spel afgelopen.

Puntentelling

Hoe meer combinaties je achter elkaar kunt vormen, hoe meer punten je verdient.

In het spel zijn er op verschillende manieren extra punten te halen:

  • Wanneer je een heel stapeltje kaarten uit het speelveld wegspeelt, levert je dit een ingredient voor de pizza op, en de ingredienten zijn extra punten waard.
  • Wanneer je combinatie reeksen maakt, verdien je combo punten. Hoe hoger de combo meter, hoe meer punten.
  • Wanneer je alle stapels hebt weggespeeld en er zijn nog kaarten uit de stapel over verdien je hiervoor extra punten. Bovendien heb je dan je pizza compleet gemaakt!