Speluitleg wie is de ezel?

Wie is de Ezel is een kaartspel voor minimaal 3 personen en maximaal 12 personen. Het spel is voor 8 jaar en ouder.

Het doel van Wie is de ezel is zo snel mogelijk je kaarten weg te spelen. De kaarten in de handen van alle andere spelers leveren strafpunten op. De ezelkaart is de gevaarlijkste kaart in het spel.

Vooraf wordt er bepaald wie de punten bijhoudt, dit kan bijvoorbeeld diegene zijn die het slecht een ezel kan imiteren. Vervolgens wordt de ezelkaart even uit het spel gehaald en wordt er gekeken met hoeveel kaarten er gespeeld moet worden. Vervolgens wordt er afgesproken hoeveel spellen er gespeeld worden.

3 spelers - 13 kaarten per speler

4 spelers - 13 kaarten per speler

5 spelers - 13 kaarten per spelerSpeluitleg Wie is de ezel?

6 spelers - 13 kaarten per speler

7 spelers - 13 kaarten per speler

8 spelers - 13 kaarten per speler

9 spelers - 12 kaarten per speler

10 spelers - 11 kaarten per speler

11 spelers - 10 kaarten per speler

12 spelers - 9 kaarten per speler

Wanneer er 3 spelers zijn wordt er dus met 39 kaarten gespeeld, dit is zonder de ezelkaart. De ezelkaart wordt weer tussen de 39 kaarten gestopt en vervolgens worden de kaarten geschud en 1 voor 1 uitgedeeld aan de spelers.

De speler die de ezelkaart in handen heeft gekregen mag het spel beginnen. Hij speelt dan 1 of meerdere kaarten met een gelijke waarde. De volgende speler aan zet is diegene die links van de startspeler zit. Deze speler moet dan verhogen of passen. Verhogen wilt zeggen dat hij evenveel kaarten als de vorige speler moet spelen alleen moeten deze kaarten een hogere waarde hebben. Hij mag passen als hij geen kaarten kan of wilt spelen. Alle kaarten die gespeeld worden, worden open op tafel neergelegt. Wanneer alle spelers een keer aan de beurt zijn geweest is een ronde afgelopen. Alle gespeelde kaarten worden dan opzij gelegt en doen niet meer mee in het spel. De speler die in een ronde de kaarten met de hoogste waarden gespeeld heeft is de startspeler in de volgende ronde. Er zit ook een Joker in het spel deze kan elke andere kaart vervangen.

De ezelkaart kan alleen door de startspeler worden opgelegt. Als je de ezelkaart in bezit hebt maar je bent niet de startspeler dan zul je moeten wachten met het opleggen van de ezelkaart totdat je wel de startspeler bent. Als je de ezelkaart oplegt dan wordt de ezelronde gespeeld. De andere spelers moeten dan allemaal 1 kaart opleggen en diegene die de hoogste kaart legt moet alle gespeelde kaarten in handen nemen. De ezelkaart staat voor 0 punten.

1 spel is afgelopen wanneer er minimaal 1 speler geen kaarten meer in handen heeft. De andere spelers tellen dan de punten van de kaarten die ze nog in handen hebben op, deze tellen als strafpunten. De speler die de punten bijhoudt schrijft na elk spel de strafpunten van de spelers op . De ezelkaart stasat voor 20 punten en de Joker voor 14. De rest van de kaarten hebben de waarde wat op de kaart afgebeeld staat. Als het vooraf afgegesproken aantal spellen gespeeld is wordt er gekeken naar de speler die de minste strafpunten gekregen heeft. De speler is dan de winnaar!