Speluitleg Zenuwen

Zenuwen is een kaartspel voor mensen met een snel reactievermogen. Zenuwen wordt ook wel Witte MuizenStressen of Speed genoemd.

Het spel is bedoeld voor 2 of meer personen, en het doel is om zo snel mogelijk al je kaarten kwijt te raken.

Voor iedere 2 spelers wordt er 1 kaartspel gebruikt. Bij 6 spelers worden er dus ook 3 kaartspellen te gebruiken. Speluitleg Zenuwen kaartspel

Spelverloop

Alle kaarten worden geschud en verdeeld onder de spelers. Elke speler maakt nu 5 gesloten patience stapels van zijn kaarten, waarbij de bovenste kaart wordt omgedraaid zodat deze zichtbaar wordt. De kaarten moeten tijdens het hele spel steeds zichtbaar blijven.

De kaarten worden dus op deze manier neergelegd :

1 kaart              2 kaarten                 3 kaarten               4 kaarten                5 kaarten

2 kaarten met dezelfde waarde mogen op elkaar worden gelegt zodat er een nieuwe kaart omgedraaid kan worden.

Alle overige kaarten worden gesloten op een stapeltje op tafel gelegd, dit wordt dan de stock genoemd. Iedere speler heeft zijn eigen gesloten stapeltje. Iedereen draait de bovenste kaart van zijn stapeltje om en dan kan het spel beginnen.

De bedoeling is dat je zoveel mogelijk kaart van groot naar klein of van klein naar groot boven op de omgedraaide kaarten van de stapeltjes legt. De kaarten moeten opeenvolgend zijn.

Een aantal voorbeelden :

2-3-4-5-6-7

3-4-5-4-3-4-5

8-9-10-boer

4-3-2-Aas-Koning

Wanneer niemand meer kan aanleggen, draait iedere speler de volgende kaart van zijn stapel open en worden de kaarten daar weer aangelegt.

Belangrijke regel :

Het kaartspel Zenuwen is een spel zonder beurten, leg dus zo snel mogelijk je kaarten op voordat een andere speler je voor is!

Een ronde is afgelopen wanneer een speler al zijn kaarten kwijt is, behalve zijn stock. Dan moeten de spelers zo snel mogelijk op een stapeltje met zojuist gespeelde kaarten slaan. Deze kaarten worden dan aan de speler zijn stock toegevoegd. Alle spelers maken nu weer 5 patience stapeltjes met hun kaarten en de rest wordt weer op tafel gelegt.

Het kan zo zijn dat de speler die al zijn kaarten als eerst had uitgespeeld eindigt met het grootste stapeltje kaarten van de tafel, omdat andere spelers hem voor waren met slaan.

Tip : Sla altijd op het kleinste stapeltje kaarten, zodat er minder kaarten aan je stock worden toegevoegd. Je moet natuurlijk zo snel mogelijk al je kaarten kwijtraken.

Je bent de winnaar van het spel als je na het maken van je 5 patience stapeltjes geen kaarten meer over hebt en de ronde die er gespeeld wordt wint. Je slaat dan op een leeg stapeltje kaarten (niet bestaand stapeltje kaarten). De speler is dan al zijn kaarten kwijtgeraakt en heeft het spel gewonnen.