Speluitleg Bingo

Speluitleg Bingo KaartenBingo is een Kansspel / gezelschapsspel gemaakt voor meerdere spelers. Elke speler krijgt een kaart met daarop 24 getallen. De spelleider noemt dan om ste beurt een getal op wat door de spelers weggestreept dient te worden. Mits dat getal op de kaart staat natuurlijk. Bingo wordt ook vaak Kienen genoemd terwijl er toch wel enkele belankrijke verschillen tussen de spellen zijn.

Het Bingo spel wordt gespeeld met de getallen 1 t/m 75. De Bingo kaart die elke speler in handen krijgt is voorzien van 5 kolommen , boven elke kolom staat een letter. Samen spellen ze het woord Bingo.Speluitleg Bingo spelen

 

  • De B kolom bevat cijfers uit de reeks 1 t/m 15.
  • De I kolom bevat cijfers uit de reeks 16 t/m 30
  • De N kolom bevat cijfers uit de reeks 31 t/m 45 en in het midden staat een leeg vakje zonder cijfer.
  • De G kolom bevat cijfers uit de reek 46 t/m 60
  • De O kolom bevat cijfers uit de reeks 61 t/m 75

 

Elk getal komt maximaal 1 keer op de kaart voor. Meestal wordt het spel Bingo als volgt gespeeld. De spelleider trekt om de beurt een bal met daarop een cijfer. Wanneer het genoemde cijfer op de kaart van een speler voorkomt dient hij deze weg te strepen, te omcirkelen of te markeren. De eerste speler met een volle kaart (dit is een kaart waarvan alle cijfers genoemd zijn) roept dan ''BINGO''. Hij wint dan het spel. Meestal worden er bij Bingo leuke prijzen weggegeven zoals huishoudelijke spulletjes, geldprijzen, vakanties etc.

Er kunnen ook meerdere rondes gespeeld worden. Ook kan de speler zelf kiezen hoeveel Bingo kaarten hij wilt kopen per ronde. Met meer kaarten heb je natuurlijk meer kans om als eerste Bingo te hebben.

Er zijn meerdere varianten van het spel Bingo. Zo is er bijvoorbeeld een variant dat je wint als je als eerste een verticale of horizontale lijn van cijfers op je kaart hebt weggestreept. Ook zijn er varianten van het spel waarbij je wint als je als eerste een O , L OF X vorm aan cijfers op je kaart hebt weggestreept. In Engeland worden de cijfers ook wel eens omgeroepen als omschrijving. Nummer 22 wordt dan opgeroepen als ''2 little ducks'' en nummer 8 is dan ''one fat lady''.

 

Geschiedenis van het spel Bingo

Bingo is afgeleid van Lotto, dat in 1530 in Italie al gespeeld werd. Vroeger heette het spel ''Beano'' wat bonen betekend. Toen ze vroeger nog geen markeerstiften hadden gebruikte ze bonen om de cijfers mee af te dekken.