Speluitleg Craps

speluitleg Craps dobbelstenenBenodigdheden Craps

Craps is een spel dat met meerdere spelers aan tafel gespeeld kan worden. Hoe eenvoudig of moeilijk het spel is, is afhankelijk van de manier waarop je het gaat spelen en de hoogte van de inzet.

Het begin van Craps

Eén speler gooit de dobbelstenen en heet de 'shooter', maar voordat de shooter gooit wedden de andere spelers op de nummers die gegooid worden. 

Speluitleg Craps speeltafel

De spelers zetten hier dan pass line bet voor in (bij de eerste worp). De eerste worp heet de come out roll. Wanneer de come out roll uitkomt op 7 of 11, dan winnen de speler meteen een pass line bet. Als de uitkomst 2, 3 of 12 is, dan noemen we de uitkomst Craps en dan hebben de spelers met een pass line bet meteen verloren. Bij de andere nummers noemen we het point. Bij de come out roll gaat het er om dat je een point wil maken dat gemarkeerd wordt op de Craps tafel. De shooter moet om te winnen net zo lang gooien totdat het getal verschijnt dat als point is vastgesteld of totdat de zeven is gegooid. Wordt eerst point gegooid? Dan winnen alle pass line bets, wordt eerst de zeven gegooid? Dan zijn alle pass line bets inzetten verloren.

Spelverloop Craps

De basisinzetten van Craps worden hier beschreven:

Pass Line: Bij de come out roll van 7 of 11 wint de speler en bij 2, 3 of 12 verliest hij. Met een pass line inzet win je ook als de shooter het getal van het point gooit alvorens de zeven is gegooid, is het tegenovergestelde waargemaakt? Dan verlies je. De uitbetaling hierbij is één tegen één.

Don’t Pass Line: Dit is het omgekeerde van pass line inzet. Je wint bij 2 of 3 en je verliest bij 7 of 11. Komt er 12 uit, dan is dat push. De speler krijgt dan zijn geld terug. De andere getallen noemen we point. Is er eerst een zeven gegooid voor een point, dan wint de speler. Andersom, dan verliest de speler. Deze inzetten van de don’t pass line worden verwijderd of in mindering gebracht wanneer de shooter voor de tweede keer gooit. De uitbetaling hierbij is ook één tegen één.

Come Bets: Deze inzet kan vergeleken worden met de pass line inzet, het kan een aantal keer voorkomen in een ronde Craps. Deze kunnen namelijk geplaatst worden als een point is vastgesteld door de come out roll. Er wordt gewonnen als de shooter 7 of 11 gooit en verloren als het 2, 3 of 12 is. De andere getallen zijn een come out point (4,5,6,8,9,10). Als het come point wordt gegooid voor de 7 heeft de speler gewonnen en anders verloren. Deze come bets kunnen niet worden verwijderd of worden veranderd. Uitbetaling is hierbij ook één tegen één.

Don’t Come Bets: Deze kunnen vergeleken worden met de don’t pass line inzetten. Er wordt ingezet als de come out roll plaats heeft gevonden. Het point staat vast en dan winnen de spelers als de shooter twee of drie heeft gegooid, er is sprake van verlies bij een 7 of 11. Bij de 12 gaat het weer over push en kan de speler zijn geld terugkrijgen. Het point wordt bepaald door de 4,5,6,8,9 en de 10. Don’t come bets winnen als de zeven eerst wordt gegooid voordat een point verschijnt. Deze bets kunnen na de inzet worden verwijderd of worden veranderd. Uitbetaling is één tegen één.