Speluitleg Ganzenbord

Ganzenbord is een bordspel / gezelschapsspel dat al gespeeld werd in de 15e eeuw. De ganzen in het spel staan voor geluk hebben.

Speluitleg Bord Ganzenbord

Maar Ganzenbord is ook een kansspel omdat iedereen evenveel kans heeft om te winnen. Alles hangt af van het aantal ogen dat gegooit wordt. Zelf kun je eigenlijk niks doen om andere spelers te slim af te zijn.

Het spel begint met dat alle spelers om de beurt met de dobbelsteen gooien. Wie dan het hoogste aantal ogen gooit, mag de eerste worp met de dobbelsteen doen. Het aantal ogen dat gegooit wordt zijn het aantal zetten dat met de pion gedaan mogen worden.

Spelregels

Als een speler bij zijn eerste worp 4 of 5 ogen gooit, moet hij meteen doorgaan naar nr 53, of als bij de eerste worp 3 of 6 gegooit wordt moet hij meteen door naar nr 26. De vakjes waarvan de nummers in een gele achtergrond staan hebben een speciale betekenis:

Een rood nummer in een gele achtergrond: nogmaals hetzelfde aantal vakjes vooruit.

Voor de vakjes met een zwart nummer raadpleeg je de spelregels.: nr6 - brug. ga verder naar 12.

Nr 19 - herberg. je moet 1 beurt overslaan.Speluitleg Ganzenbord spelen

Nr 31 - put. Je moet wachten tot een andere speler je eruit haalt.

Nr 42 - doornstruik. Je moet terug naar nr 37.

Nr 52 - Gevangenis. Je moet wachten totdat een andere speler je eruit haalt.

Nr 58 - dood. Je moet helemaal opnieuw beginnen.

Wanneer je op een gansje komt met je pion mag je het aantal ogen dat je gegooit hebt nogmaals vooruit zetten.

Wanneer je op een vakje komt waar al een pion van een andere speler staat dan moet je terug naar je oude plaats.

Om het spel te winnen moet bij de laatste worp het juiste aantal ogen gegooit worden zodat je nr 63 bereikt. Het doel van het spel is dan ook om als eerste het nr 63 te bereiken. Wanneer er teveel ogen gegooit worden moet er van nr 63 teruggeteld worden, komt de pion daarbij op een gansje dan moet nogmaals het zelfde aantal vakken teruggeteld worden.