Speluitleg Hartenjagen

Er wordt vaak gedacht dat hartenjagen een lastig spel is. Als je het spel echter eenmaal door hebt dan gaat het vanzelf en is het niet lastig! Het doel van hartenjagen is om zo weinig mogelijk strafpunten te behalen. Je hebt een kaartspel nodig zonder jokers. Het hartenjagen is een leuk kaartspel dat met vier spelers gespeeld kan worden, ook met meer of minder, afhankelijk van de variant/versie die je kiest. Hartenjagen spelen

 

De oorsprong van het kaartspel hartenjagen ligt in Amerika. Het spel wordt hier vaak gespeeld, net als poker. In Nederland is het spel later gekomen en daar hebben we onze eigen regels vastgesteld. Er zijn dus eigenlijk twee varianten van dit spel. Er wordt uitleg gegeven over de authentieke Amerikaanse variant van hartenjagen.

Amerikaanse variant van hartenjagen

De Amerikaanse variant van hartenjagen wordt Black Lady genoemd. Dit spel is geschikt voor vier spelers. Bij dit spel worden geen jokers gebruikt. De deler verdeelt de kaarten gelijkmatig onder de vier spelers. Iedere spelers kiest drie kaarten en geeft deze dan aan een van de andere spelers. Dit wordt op de volgende manier gedaan:

In de eerste rond geef je de kaarten door aan degene die links van je zit;

In de tweede ronde geef je de kaarten door aan de speler die rechts van je zit;

In de derde ronde geef je de kaarten door aan de speler die tegenover je zit.

In de vierde ronde geef je geen kaarten door

Vanaf ronde vijf begin je weer opnieuw dus, doorgeven aan de speler links van je, dan weer rechts, dan tegenover je en dan geen kaarten doorgeven.

Het spel gaat beginnen wanneer de kaarten door zijn gegeven. De persoon met een klaveren twee in de hand moet beginnen. Deze kaart wordt dan open op de tafel Speluitleg Hartenjagen schoppen vrouwgelegd, de overige spelers moeten dan ook een klaveren hand opgooien als zij dat kunnen. Als je geen klaveren hebt, dan mag je ook een andere kleur op tafel leggen. De speler met het hoogste aantal punten op zijn kaart in de kleur waarin wordt gespeeld krijgt de vier kaarten die op tafel liggen. Deze worden apart weggelegd. De speler legt dan een nieuwe kaart op tafel.

Let op bij hartenjagen!

Het is wel even opletten want als je geen kaart neer kunt leggen van die soort dien je een andere kleur neer te leggen. Deze kaart telt de waarde en dit houdt in dat je hierdoor de vier kaarten die zijn gespeeld niet in handen krijgt. Als je de schoppen vrouw in je bezit hebt, dan krijg je 13 strafpunten! Elke hartenkaart die je na de ronde in bezit hebt telt voor 1 strafpunt.


Nederlandse variant hartenjagen

Er is ook een Nederlandse variant van hartenjagen. Dan wordt er gebruik gemaakt van 32 speelkaarten en het gaat om de zeven tot en met de aas. Deze kaarten worden verdeeld en niet doorgegeven onder de spelers. De puntentelling is wat afwijkend, een hartenkaart geeft een strafpunt, de schoppen vrouw geeft vijf strafpunten, de klaveren boer geeft twee strafpunten. Er zijn dus 15 punten die verdeeld moeten worden. De overige regels zijn dezelfde als die van de Amerikaanse variant. Er zijn nog wel een paar andere regels:

Als je 15 punten hebt binnengehaald, kun je 15 punten van de score aftrekken of je kunt 15 punten bij de score van iedere tegenstander optellen.

 

Hartenjagen is een leuk spel dat je met meerdere personen kunt spelen, ook online. Zorg daarom dat je de regels kent en dat je samen dit leuke spel kunt spelen. Je kunt je er uren mee vermaken, dat is één ding wat zeker is!