Speluitleg Mahjong Online

Het Puzzelspel Mahjong is ook een echt gezelschapsspel dat wereldwijd gespeeld wordt door mensen van alle leeftijden. Het doel van het Puzzelspel Mahjong is telkens 2 van dezelfde stenen wegspelen totdat het hele speelveld leeg is. Wanneer je het spel Mahjong online speelt dan speel je het meestal alleen. Het traditionele Mahjong spel is eigenlijk gemaakt om met 4 personen te spelen, de spelregels zijn dan heel anders. Het traditionele Spel kan ook aangepast worden om met 3 of zelfs 2 mensen te spelen. De meeste westerse mensen kennen het echte traditionele Mahjong spel niet. Het traditionele spel wordt gespeeld met 144 stenen.Speluitleg Mahjong spelen

Op de stenen staan verschillende afbeeldingen en ook elke afbeelding heeft zo zijn eigen score.

Wanneer je Mahjong online speelt is het is de bedoeling dat door het wegspelen van de stenen door het vormen van paren, een zo hoog mogelijke score wordt behaald. Door het aanklikken van steeds 2 dezelfde stenen zullen de stenen uit het speelveld verdwijnen. Het doel is dan ook om alle stenen weg te spelen. Wanneer er geen 2 dezelfde stenen meer zijn die je kunt wegspelen kun je shuffelen. Dit kost je wel punten. Alleen stenen die niet ingesloten liggen kun je wegspelen.

In het echt wordt Mahjong weer heel anders gespeeld, hiervoor willen we je graag doorverwijzen naar Wikipedia

Het traditionele Mahjong spel werd midden 1800 uitgevonden in china. Waar het tot op de dag van vandaag nog steeds erg populiar is en nog erg veel gespeeld wordt. Het is het meest gespeelde spel ter wereld. Dit omdat het veel in china gespeeld wordt en china heel veel inwoners heeft. Maar ook in Japan en Korea wordt het populaire spel erg veel gespeeld. De naam Mahjong betekend in Nederland letterlijk kibbelende mus. De stenen worden ook wel tegels genoemd en werden vroeger van Ivoor gemaakt. Tegenwoordig zijn ze van plastic omdat de verkoop van ivoor nu verboden is. Mahjong wordt in Nederland vooral online gespeeld en niet in huiselijke kringen, zoals dat vooral in Westerse landen gedaan wordt.

 

Mahjong wordt ook veel op openbare plekken gespeeld zoals in parken en kroegen en zelfs in speciale Mahjong clubgebouwen. En er is nu zelfs een echte competitie. In 2002 werd het eerste WMK, 'Wereld Mahjong Kampioenschap' gehouden in Tokio. Inmiddels is het dus uitgegroeid tot een officieel erkende sport. Het spel is zo bekend en populair dat er in Aziatische landen zelfs Museums zijn over mahjong en er worden ook regelmatig films uitgebracht die over dit leuke spel gaan. De moderne versies zijn allemaal online te spelen en kun je allemaal alleen spelen. Het spel Mahjong is online gratis te spelen. Maar je kunt als je dat leuk vindt ook voor echt geld spelen. Wanneer je Mahjong voor echt geld speelt kun je ook echte leuke geldprijzen winnen.

Speluitleg Mahjong Zigiz

Het doel van het spel is om de mahjong stenen weg te spelen door het vormen van paren, en zo punten te verdienen.

Speluitleg Mahjong zigiz

Speluitleg Mahjong stenenBij het begin van het spel kies je de startpositie waarin de 146 mahjong stenen op het speelveld komen te liggen. Je kunt kiezen uit de piramidevorm, het kruis of het kasteel.

 

 

 

De stenen zijn van de volgende soorten:

 • Getallen: 36 stenen
 • Bamboes: 36 stenen
 • Ringen: 36 stenen
 • Windrichtingen: 16 stenen
 • Draken: 12 stenen
 • Bloemen: 4 stenen
 • Seizoenen: 4 stenen
 • Slotjes: 2 stenen

 

Wanneer de stenen zijn neergelegd ga je de paren bij elkaar zoeken en speel je de stenen weg.

Stenen kunnen alleen weggespeeld worden wanneer deze ''vrij'' liggen. Dit wil zeggen dat er minstens 1 lange zijde van beiden stenen vrij moet liggen. Wanneer dit het geval is klik je op beide stenen waarna deze zullen verdwijnen. Op de afbeeldingen hieronder zijn 2 voorbeelden te zien. De stenen op de eerste afbeelding liggen vrij en kunnen weggespeeld worden. Op de 2e afbeelding is te zien dat de draak in het midden niet vrij ligt. Het paar draken kan dus niet weggespeeld worden.

Speluitleg Mahjong combinatieSpeluitleg Mahjong stenen

Speluitleg Mahjong voorbeeldDe 2 Slotjes in het spel kunnen niet weggespeeld worden. Je moet om de slotjes heen spelen. Met de shuffle functie kun je de slotjes wel van positie laten veranderen, zodat de stenen eromheen vrij komen te liggen.

 

 

Puntentelling

Hieronder zie je hoeveel punten bepaalde paren waard zijn:

 • Slotjes geen punten
 • Een paar getallen 10 punten
 • Een paar bamboes 10 punten
 • Een paar ringen 10 punten
 • Een paar windrichtingen 15 punten
 • Een paar draken 20 punten
 • Een paar bloemen 25 punten
 • Een paar seizoenen 30 punten
 • Speluitleg Mahjong stenen voorbeeldEen seizoen met bloem 40 punten, 50 punten, 60 punten en 70 punten

 

Voor elk paar seizoenen met bijbehorende bloem verdien je 40 punten. Wanneer direct na het vormen van een paar van een seizoen met bloem, nog een paar vormt met een seizoen en bloem verdien je hiervoor bonuspunten. Om de volle 40, 50, 60 en 70 bonuspunten te verdienen moet je alle 4 deze paren dus direct achter elkaar maken. Als dit niet het geval is is een paar van een seizoen en een bloem 40 punten waard.

In elk spel Mahjong zijn in totaal 1000 punten te behalen.

 

Nu mahjong spelen