Speluitleg Monopoly

Speluitleg gezelschapsspel MonopolyMonopoly is momenteel het meest verkochte bordspel / gezelschapsspel ter wereld. Wie kent het spel niet? Iedereen heeft het leuke bordspel Monopoly weleens gespeeld. Het spel is gemaakt voor minstens 2 spelers. Het Speluitleg Monopolyis uitgevonden in 1934 door Charles.B.Darrow. Deze man was een van de vele werkloze mannen in de jaren 30. Zijn idee was om een spel te bedenken waarin iedereen miljonair kon worden. De jaren 30 waren moeilijke tijden in Amerika. Het spel is in 37 talen uitgekomen en is het zelfs in 103 landen te koop. Inmiddels zijn er meer dan tweehonderd miljoen exemplaren van verkocht in vele verschillende edities en varianten. Charles.B.Darrow ging met het spel naar een uitgeverij genaam Parker Brothers, maar ze vonden dat het spel niet aan hun normen voldeed. Toen besloot hij om zelf 5000 exemplaren te maken. Het spel werd al snel een groot succes. Parker Brothers nam contact met Charles op om het spel nog verder uit te werken en nieuwe ideeen op te doen. Charles.B.Darrow greep die kans en sindsdien is het het meest verkochte bordspel ter wereld. 

Speluitleg Monopoly huizen en hotelsHet spel word gespeeld met een monopoly speelbord, 2 dobbelstenen, pionnen voor de spelers, monopoly geld, huisjes (Groene gebouwtjes) en hotels (Rode gebouwtjes) en 3 soorten kaarten, namelijk de straatkaartjes (eigendomsbewijzen), algemeen fonds kaarten en kanskaarten.

Hoe je het spel speelt

Wanneer je een spel monopoly begint word het speelbord neergelegd, en worden de kanskaarten en de algemeen fonds kaarten geschud en in dichte stapeltjes op de voor hen bestemde plaatsen op het bord gelegd. Deze plaatsen staan aangegeven op het bord. De dobbelstenen worden in het midden gelegd.

Een van de spelers is de bank, deze beheert het geld en keert dit uit, of int dit wanneer nodig. Deze speler beheert meestal ook de straatkaartjes. Bij het begin van het spel geeft de bank iedere speler 1500 euro . Dit word betaald in:

  • 2 briefjes van 500
  • 4 briefjes van 100
  • 1 briefje van 50
  • 1 briefje van 20
  • 2 briefjes van 10
  • 1 briefje van 5
  •  5 briefjes van 1.

 

Dit is het startkapitaal waarmee elke speler dingen in het spel kan kopen zoals straten, hotels, treinstations etc. De bedoeling van het spel Monopoly is om zo rijk mogelijk te worden. Geld verdien je door straten te kopen en hierop huizen en hotels te bouwen. Als een andere speler op een van jouw straten komt zal deze speler hiervoor moeten betalen. Wanneer je huizen en hotels op deze straten gebouwd hebt, moet de speler nog meer geld aan jou betalen. Hoeveel een straat kost en hoeveel huur je spelers moeten betalen wanneer ze op jouw straat komen, staat aangegeven op het straatkaartje. Huizen en hotels kunnen echter alleen gebouwd worden wanneer een speler alle straten uit 1 stad bezit. Je kunt maximaal  4 huizen in een straat bouwen. Wanneer er 4 huizen staan kun je deze eventueel ruilen voor een hotel. Er mag per straat maar 1 hotel geplaatst worden, en wanneer je een hotel plaatst mogen er geen huizen meer bij gezet worden.

 

Elke speler mag tijdens zijn beurt met de 2 dobbelstenen gooien om vervolgens het aantal stappen over het bord te zetten dat door de dobbelstenen aangegeven wordt. Het speelbord van monopoly bestaat uit verschillende vakjes; bijvoorbeeld start, straatnamen zoals bijvoorbeeld de kalverstraat in Speluitleg Monopoly kanskaartSpeluitleg Monopoly algemeen fondsAmsterdam, 4 stations: Noord Oost Zuid en west, gevangenis, ga naar de gevangenis, en vrij parkeren. Op de vakjes zelf is af te lezen wat voor mogelijkheden de speler heeft. Ook zitten er een aantal 'kanskaart vakjes' en 'algemeen fonds vakjes' op het bord. Wanneer je op een 'kanskaart vakje' terechtkomt mag je een kanskaart van de stapel rapen. Je leest deze voor aan de andere spelers. Een aantal kanskaarten die in het spel zitten zijn bijvoorbeeld: Boete voor te snel rijden, ga direct naar de gevangenis, verlaat de gevangenis zonder betalen en repareer uw huizen. Je moet de aanwijzingen op de kanskaart volgen. Het kan zijn dat je geld moet betalen maar het kan ook zijn dat je geld krijgt. Een kaart zoals verlaat de gevangenis zonder te betalen kun je voor je neer leggen en bewaren voor als je hem nodig hebt. Wanneer je op een 'algemeen fonds vakje' terechtkomt raap je een stapel van de 'algemeen fonds stapel', ook deze lees je voor aan de andere spelers. Een aantal 'algemeen fonds kaarten' die in het spel voorkomen zijn : U ontvangt rente van 7% preferente aandelen €25,-, U bent jarig en u krijgt van elke speler €10,-, en Betaal het ziekenhuis €100,-.

 

Wanneer een speler het bord helemaal rond is geweest ontvangt hij €200,- wanneer hij weer langs start komt. Dit is niet het geval wanneer je door het rapen van een kanskaart naar de gevangenis moet. Je ontvangt dan GEEN €200,-.

Als een speler geen geld meer heeft kan hij eventuele bezittingen zoals straten, huizen of hotels verkopen om zo weer mee te doen. Het is ook mogelijk om op onbebouwde grond, dus een straat die je in bezit hebt zonder huizen of hotels, een hypotheek te nemen. Het maximale hypotheekbedrag vind je achterop het straatkaartje.

Het spel word gewonnen door de speler die nog bezittingen heeft, nadat alle andere spelers failliet zijn.

Er is een online versie van het spel Monopoly te spelen. Deze versie heeft echter wat verschillen met het bordspel Monopoly zoals je dat in de winkels koopt.