Speluitleg Sudoku

Sudoku is een leuk spel dat steeds vaker gespeeld wordt. De regels van het spel zijn eenvoudig. De moeilijkheidsgraad kan per sudoku spelletje erg variëren. Maar wat is Sudoku nu eigenlijk? Het is een spel dat hoort bij de puzzels, het bestaat uit negen vakjes bij negen vakjes, het is ingedeeld in negen sub roosters van drie bij drie vakjes.

Het doel van SudokuSpeluitleg Sudoku Spelen

De cijfers één tot en met negen moeten nu worden ingevuld in de puzzel. Dit mag niet zomaar gebeuren, het moet namelijk wel kloppen. In iedere horizontale rij en iedere verticale rij mag het cijfer maar één keer voorkomen. In ieder subrooster  mag het getal ook maar één keer voorkomen. Hier komt ook de naam Sudoku vandaan, in het Japans wil dat namelijk zeggen "getallen enkelvoudig". In het voorbeeld hiernaast hebben we een subrooster aangeduidt met rood, een verticale rij met blauw en een horizontale rij met groen. De puzzel in het voorbeeld is correct opgelost want in elke rij, horizontaal en verticaal , en in elk subrooster komen de cijfers 1 t/m 9 maar 1 keer voor.

Oplossen Sudoku

Bij het oplossen van Sudoku is er geen wiskundige kennis nodig. Veel mensen denken dat het wel nodig is, maar het gaat juist over logisch inzicht. Een variant van Sudoku met cijfers is Sudoku met symbolen, hierbij gelden dezelfde regels, op iedere rij mag het symbool maar één keer voorkomen net als in ieder sub rooster. Er zijn vaak een paar cijfers bij Sudoku ingevuld, deze zijn gegeven en deze moet je dus op deze plaats laten staan en moet je niet verplaatsen! De puzzelaar heeft nu de kans en alle tijd om de puzzel in te vullen zodat hij voldoet aan alle eisen. Er zijn ook levels bij Sudoku, dan beginnen de spelletjes sudoku gemakkelijk en deze worden steeds moeilijker, omdat er steeds minder cijfers worden gegeven.