Speluitleg Tetris

Het Puzzelspel Tetris is ontworpen door Alexey Pajitnov. Het spel kwam voor het eerst uit op 6 juni 1984. Tetris werd pas echt bekend toen het werd meegeleverd met Speluitleg Tetris spelhet spelletjesplatform ''Game Boy'' van Nintendo in het jaar 1989. De kampioenschappen van het spel worden echter gehouden op de NES. De naam Tetris is afgeleid van het Griekse woord ''Tetra'' wat vier betekend. Elk blokje bestaat namelijk uit vierkantjes.

Speluitleg Tetris blokkenIn het spel vallen steeds verschillende blokjes omlaag die op de bodem gaan liggen. De blokjes hebben allemaal verschillen vormen en kleuren. De bedoeling is dat je de blokjes wanneer ze omlaag vallen kantelt, zodat ze wanneer ze op de bodem vallen precies in elkaar passen. De blokjes kunt roteren en naar links of rechts verplaatst worden. De bedoeling is dat je met de blokjes horizontale lijnen maakt. Wanneer er een horizontale lijn gemaakt is verdwijnt deze lijn. En hiervoor krijg je punten. Wanneer de speler de blokjes niet passend in elkaar krijgt dan stapelen de blokjes zich steeds meer op. Het speelveld wordt dan steeds kleiner. De speler heeft dan steeds minder tijd om de blokjes in de juiste positie te kantelen zodat ze in elkaar passen. Ook gaan de blokjes in het spel steeds sneller vallen wat het nog moeilijker maakt ze op tijd te positioneren. Op een gegeven moment zullen de blokken de bovenkant van het speelveld bereiken en dan wordt het spel beeindigd.

Inmiddels zijn er al verschillende klonen van het spel uitgekomen, voor verschillende platforms. Denk bijvoorbeeld aan andere Nintendo Consoles, maar ook op mobiele telefoons op de Ipod en voor de pc. Wanneer je 2 Game Boys hebt die je op elkaar kunt aansluiten, kun je Tetris ook met zijn tweeen spelen. Wanneer een speler dan 2 rijen laat verdwijnen komt er bij de andere speler een rij bij. Wanneer de speler 3 rijen laat verdwijnen komen er 2 rijen bij de andere speler bij.

Het spel tetris wordt ook gebruikt bij een Vlaams televisie programma genaamd ''Blokken". Wanneer een speler een vraag goed beantwoord mag hij 2 Tetris blokken inzetten, wanneer hij dan een horizontale lijn vormt krijgt hij extra punten.

Het spel Tetris is een erg populair spel, bijna iedereen kent het spel en heeft het spel wel een keer gespeeld.