Speluitleg Toren van Pisa

Bij de toren van Pisa staan er in totaal 24 mannetjes klaar die op de toren geplaatst moeten worden, maar de toren is erg wankel. Als er een mannetje teveel komt te staan een één kant, dan kan de toren zomaar omvallen. Kun jij al je mannetjes als eerste op de toren van Pisa plaatsen zonder dat zij af er vallen? Dan kun je dit leuke spel winnen! Dit spel kan met minimaal twee personen worden gespeeld. Speluitleg Toren van Pisa spelenJe verdeelt de mannetjes, ieder twaalf. Als je met vier mensen speelt dan heb je er ieder zes. Vanaf vier jaar kunnen kinderen de toren van Pisa spelen, maar het is wel belangrijk dat je rustig de mannetjes er op kunt plaatsen…en dat je een stevige tafel gebruikt (geen” wiebeltafel”). 

 

Benodigdheden toren van Pisa 

Bij de toren van Pisa heb je een toren van Pisa nodig, 24 mannetjes en een dobbelsteen met kleuren. Het is de bedoeling dat je als eerste alle mannetjes op de randen van de toren hebt staan zonder dat zij er af zijn gevallen. De toren kan namelijk gaan bewegen en dan kunnen de mannetjes er af vallen, probeer dat te voorkomen! 

 

Het begin van de toren van Pisa 

Als je de toren van Pisa in elkaar gaat zetten dan moet je er voor zorgen dat de witte rand onderop ligt. Dan komt de blauwe rand, de groene en bovenaan bevindt zich de rode rand. De toren moet dan op een vlakke ondergrond worden geplaatst. Als de toren van Pisa klaar staat dan verdeel je de mannetjes onder het aantal spelers. Er wordt meestal geloot wie dat er mag beginnen. De speler die aan de beurt is, gooit met de dobbelsteen. De dobbelsteen heeft 2 rode vlakken, 2 witte vlakken, 1 blauw vlak en een groen vlak. Geeft de dobbelsteen de kleur blauw aan? Dan moet je een mannetje op de blauwe rand zetten, geeft de dobbelsteen wit aan, dan moet je een mannetje op de witte rand zetten. De dobbelsteen geeft de kleur aan waarop je je mannetje moet plaatsen. Je mag zelf weten waar je de mannetjes op die rand neer gaat zetten, maar je moet er in ieder geval eentje plaatsen. 

 

Spelverloop toren van Pisa 

Bij het plaatsen van een mannetje op de toren van Pisa is het belangrijk dat je het evenwicht van de toren niet gaat verstoren. Het kan zijn dat de toren onverwacht uit balans raakt en dan kunnen er mannetjes afvallen. De speler die dat heeft veroorzaakt moet alle mannetjes oprapen en bij zijn eigen voorraad toevoegen. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk al je mannetjes kwijt bent, maar je kunt er niets van zeggen wie er gaat winnen, dit blijft tot het laatste mannetje spannend. Het spel toren van Pisa kan moeilijker worden gemaakt, dan kun je de volgorde van de randen aanpassen. Rood moet in ieder geval bovenaan blijven, maar je kunt daaronder dan wit plaatsen, dan groen en dan blauw. Het spel toren van Pisa is afgelopen als de mannetjes van een persoon allemaal op de toren zijn geplaatst. Win jij dit spel? Probeer het snel uit, want het is een spel waarbij je ook geluk nodig hebt!