Speluitleg Triominos

Benodigdheden Triominos

Speluitleg Triominos spelenHet spel Triominos is een spel dat geschikt is voor twee, drie of vier spelers. Het spel duurt ongeveer een half uur tot een uur en kinderen vanaf acht jaar kunnen het spel spelen. Het spel hoort bij de legspellen. Alle spelstukken hebben een driehoek. Op ieder hoekpunt staat een getal. De waarde variëren van nul tot vijf. Als je een stuk wil plaatsen dan moet je minimaal twee getallen passend aan kunnen leggen. In totaal heb je 56 spelstukken in de vorm van een driehoek die je bij Triominos kunt gebruiken. Iedere speler krijgt een plankje om zijn spelstukken op te plaatsen.

 

Het begin van Triominos

Om het spel Triominos te kunnen beginnen worden eerst alle spelstukken gedekt geschud. De stukken worden verdeeld over het aantal spelers, het aantal is afhankelijk van hoeveel spelers er mee doen. Deze stukken worden dan op je plankje gelegd en de andere stukken worden gedekt en zijn de voorraad. Ieder spelstuk heeft een getal op ieder hoekpunt. De eerste speler trekt een spelstuk en plaatst deze dan voor iedereen zichtbaar op het speelveld. Je krijgt dan de som van de getallen op dat speelstuk als punten. Dit noemen we ook wel de startopstelling.

Spelverloop van Triominos

Als de eerste speler is geweest dan zal de volgende speler aan de beurt zijn. Als je aan de beurt bent dan moet je een spelstuk plaatsen of je moet drie keer een spelstuk trekken, zolang er voorraad is. De speler mag op zijn beurt een spelstuk van zijn plankje halen, dit wordt dan op het speelveld gelegd. Een zijde moet passende zijn aan de reeds liggende spelsteen. Als het lukt dan krijg je hiervoor de som van de getallen op je aangelegde spelstuk. Maar het kan zijn dat je geen spelsteen aan kan sluiten of je wil het niet. Dan moet je een spelsteen van de voorraad trekken, je krijgt dan vijf minpunten. Als je dit spelstuk niet kan plaatsen neem je er nog een, kun je deze ook niet plaatsen dan neem je er nog een (maximaal drie). Als je de derde ook niet kunt plaatsen dan krijg je nog eens tien minpunten. Is de voorraad op? Dan krijgt een speler sowieso tien minpunten. Het einde van het spel is bereikt wanneer iemand geen stenen meer op zijn of haar plankje heeft staan. Deze speler krijgt dan 25 punten extra. Maar ook de som van de getallen op de spelstukken op de plankjes van de andere spelers. De speler met de meeste punten wint het spel.