Speluitleg Wie is het?

Speluitleg Wie is het spelen

Benodigdheden Wie is het?

Het spel Wie is het kan gespeeld worden door twee personen. Het doel is dat je van de andere speler gaat raden welke persoon er op het plaatje van de tegenstander staat. Je kunt afspreken dat je vijf spellen speelt en dan kijkt wie dan de meeste punten heeft behaald. Je kunt ook afspreken dat diegene die drie keer als eerste het spel wint heeft gewonnen. Bij het spel Wie is het heb je 48 plastic lijstjes, twee speelborden, een blauw en een rood, een vel scorekaartjes in het rood, blauw en in het geel. Er zijn ook twee scoretellers aanwezig.Speluitleg wie is het spelen

Het begin van Wie is het?

Je speelt het spel tegen een persoon, je kunt eventueel wanneer je met vieren bent in twee teams spelen en twee tegen twee spelen. Je moet eerst de borden ondersteboven leggen wanneer je de eerste keer gaat spelen, druk dan het hoeklipje naar het midden zodat het afbreekt. Dit doe je met alle lipjes en dan maak je alle witte kaartlijstjes voorzichtig los van de frames. Je haalt de scoretellers van de lijstjes en klikt deze dan in het speelbord. De kaartjes druk je voorzichtig uit het karton en dan leg je de grote gele kaartjes even weg. De rode en blauwe kaartjes stop je in de plastic lijstjes. Wanneer de voorbereidingen getroffen zijn kan het spel beginnen. Deze voorbereidingen hoeven alleen getroffen te worden wanneer je het spel voor de eerste keer gaat spelen! Je bent eerst dus het spel aan het uitpakken en klaar zetten voor gebruik. Gemiddeld duurt een potje Wie is het tien minuten. Je geeft aan met welk speelbord wie gaat spelen en dan zet je het speelbord voorzichtig met de kaartjes open naar je neer. Je moet kijken of dat alle lijstjes met personen rechtop staan. De gele kaartjes moeten nu geschud worden en dan moet je er een uitnemen. Dit kaartje mag de ander niet zien!

Spelverloop Wie is het?

Bij Wie is het mag de jongste speler beginnen. Je mag om de beurt een vraag stellen, je wilt er achter komen wie de ander op dat gele kaartje heeft staan. Het zijn allemaal gezichten en door slimme vragen te stellen hoop je dat er zoveel mogelijk afvallen zodat er één overblijft en jij wint. Je mag alleen maar vragen stellen die met ja of nee beantwoord kunnen worden. Stel je bijvoorbeeld een vraag: Heeft de persoon blauwe ogen? Als er dan ja wordt gezegd, dan moet je de mensen met blauwe ogen laten staan en mogen de andere gezichten naar beneden worden gehaald zodat er minder overblijven. Om de beurt mag je één vraag stellen. Je weet nooit of het een man is of een vrouw, tot die tijd kun je de vragen stellen die beginnen met: heeft hij of zij. Als je weet of het een hij of een zij is kun je beginnen met heeft hij.. of heeft zij.... De kenmerken van een gezicht zijn belangrijk! Misschien weet je al vrij snel wie het is, dan mag je raden. Het raden is dan in plaats van het stellen van een vraag. Heb je het fout? Dan heb je meteen verloren. Heb je het goed? Dan heb je dit spel gewonnen. Als je gewonnen hebt dan schuif je de scoreteller een vakje vooruit.

Bij Wie is het is het belangrijk te letten op de neuzen, de hoeden en brillen, het haar, de baarden en de snorren en de kleuren.

Er zijn verschillende edities van het spel te spelen, zo zijn er naast de standaard editie ook Wie is het spellen met bekende personen, Walt Disney personages etc.