Speluitleg 31-en – Spelregels 31-en

Speluitleg 31 en

Eenendertigen is een kaartspel waarbij het de bedoeling is om met 3 kaarten tot 31 te komen of zo dicht mogelijk te benaderen. De spelregels verschillen per stad land en streek. De spelregels liggen daarom dus niet helemaal vast.


Speel hier je Favorite Game

Spelverloop

Het spel word alleen gespeeld met de zogenaamde piketkaarten. Dat zijn de kaarten 7 tot en met Aas. De kaartwaardes zijn als volgt:

 • De waarde van Aas is 11 punten
 • De Heer, Vrouw en Boer en 10 zijn 10 punten waard.
 • 7 t/m 9 zijn het aantal punten waard wat op de kaart word aangegeven.

Let op:

De score van de kaarten word berekend per kleur en het maximum hiervan zijn de behaalde punten. Wanneer je dus een Schoppen Heer, een Schoppen 9 en een Klaveren 8 hebt, dan is de totaalscore 19. Er word dus gekeken naar de meest voorkomende kleur, in dit voorbeeld dus Schoppen. Dit zijn de kaarten die punten opleveren.

 • Wanneer je 3 verschillende kleuren kaarten hebt, word er gewoon gekeken naar de kaart met de hoogste waarde, dit zijn dan je punten.
 • Wanneer je 3 kaarten hebt van dezelfde waarde maar verschillende kleuren, is dit 30,5 punten waard. Het is dan vrijwel zeker dat jij de winnaar bent en is het slim om Pas te roepen.
 • Wanneer er een 7, 8 en 9 in de pot zitten noemen we dit ”vuile was” en zullen er 3 nieuwe kaarten in de pot gelegd worden.
Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Het spel begint met het schudden van de kaarten, en de deler deelt aan iedere speler 3 kaarten. Vervolgens legt de deler nog 3 kaarten open op tafel. Dit word de pot genoemd. Deze kaarten zijn dus zichtbaar. Spelers mogen tijdens hun beurt telkens 1 kaart wisselen met de kaarten in de pot, om zo dicht mogelijk bij het getal 31 te komen.

 • Wanneer een speler denkt dat hij de hoogste waarde heeft, dus met de kaarten in zijn hand zo dicht mogelijk bij de 31 is moet hij ”Pas” roepen wanneer hij aan de beurt is.
 • Wanneer een speler 31 punten heeft, moet hij ”Verbied” roepen en mogen er geen kaarten meer gewisseld worden.
 • Wanneer iemand Pas geroepen heeft mag elke speler nog 1 beurt een kaart wisselen. Nadat alle spelers nog 1 kaart gewisseld hebben worden de scores vergeleken. Degene die het dichtst bij de 31 zit wint het spel.

Varianten

Zoals al eerder genoemd zijn er vele verschillende varianten van het spel.

 • Er is een variant waarbij de speler naast de deler als eerste aan de beurt is en zijn of haar 3 kaarten mag omwisselen met de 3 kaarten uit de pot. Dit is echter niet verplicht. Hij/zij mag ook zijn eigen kaarten behouden.
 • Bij nog een andere variant van eenendertigen worden de 3 kaarten uit de pot gesloten neergelegd, en mag de deler deze kaarten omruilen met zijn eigen kaarten. Wanneer de deler beslist heeft worden de kaarten pas zichtbaar gemaakt. Daarna begint het spel.
 • Er is ook een bekende variant waarin een spel 31-3n bestaat uit meerdere rondes en er met punten gespeeld word. Meestal hebben alle spelers bij het begin van het spel 4 punten, elke ronde raken de verliezende spelers een punt kwijt. Alleen de winnaar van die ronde behoudt al zijn punten. De speler die als eerste al zijn punten verloren heeft komt op de reservebank en ligt pas helemaal uit het spel als hij hierna weer een ronde verliest. De andere spelers zijn ook allemaal uit het spel zodra ze hun laatste punt verloren zijn.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over 31'en

Het kaart spel komt uit Frankrijk. - 60%
De regels van 31'en kan per plaats, land en huishouden verschillen. - 89%
Er zijn meerdere varianten, waarbij de manier van punten telling kan verschillen. - 68%

72%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.13 ( 13 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?