Speluitleg Alphabetty Saga – Spelregels Alphabetty Saga

Speluitleg Alphabetty Saga

Alphabetty is een woordpuzzel spel dat uit verschillende levels bestaat en waarbij het de bedoeling is om steeds een level verder te komen. Je komt een level verder door de doelen te behalen die voordat je een level begint worden aangegeven. Doelen bij het spel Alphabetty zijn onder andere het behalen van een bepaald aantal punten, of het binnenhalen van stukken kaas.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Doelen

De doelen in het spel Alphabetty kunnen behaald worden door het vormen van woorden, en zo letter tegeltjes weg te spelen. De doelen moeten meestal behaald worden binnen een bepaald aantal zetten. De resterende zetten worden altijd aangegeven onder het kopje ”Zetten” zodat je altijd precies weet hoeveel zetten je nog hebt. Wanneer je het doel niet weet te behalen, of het lukt je niet binnen het aantal zetten dan ben je een leven kwijt en moet je het level opnieuw spelen en proberen het doel wél te halen om door te kunnen naar een volgend level.

Het speelveld van Alphabetty heeft in elk level een verschillende vorm, en is gevuld met tegeltjes met hierop letters en een letterwaarde. In de levels waarin het de bedoeling is om stukken kaas te verzamelen zitten er in het speelveld ook stukken kaas tussen de lettertegels. Wanneer het doel is om bijvoorbeeld 2000 punten te behalen is het de bedoeling dat je woorden vormt van een zo hoog mogelijke waarde. Wanneer het doel is om kaas te verzamelen is het de bedoeling dat je tegeltjes onder deze stukken kaas weg speelt zodat de stukken kaas naar beneden kunnen vallen.

Tegeltjes worden weggespeeld door woorden te vormen. Klik op de beginletter van het woord dat je wilt maken, houd de muisknop ingedrukt en sleep de cursor over de rest van de letters tot het woord compleet is. Dit kan op elke manier gedaan worden, zolang het vorige tegeltje maar grenst aan de volgende, horizontaal, verticaal of diagonaal. En dit kan zowel van links naar rechts als van rechts naar links. Wanneer je bezig bent met een woord te vormen worden de tegeltjes blauw, wanneer het woord compleet is, of wanneer je een geldig woord hebt geselecteerd worden de tegeltjes groen.

Wanneer je een woord vormt van 4 letters zal er na het verdwijnen van de tegeltjes een tegeltje met een kroontje in het spel verschijnen. Wanneer je dit tegeltje kunt gebruiken om een nieuw woord mee te vormen verzamel je het kroontje. Wanneer je een woord vormt van 5 letters veranderd het laatste tegeltje van dit woord in een speciale paarse tegel met, afhankelijk van hoe je het vorige woord gevormd hebt, 2 horizontale, verticale of diagonale pijltjes.

Wanneer je met dit speciale tegeltje nogmaals een combinatie vormt zullen de rijen waarnaar de pijltjes wijzen helemaal verdwijnen. Wanneer je een woord vormt van 6 letters veranderd het laatste tegeltje van dit woord in een speciale paarse tegel met, afhankelijk van hoe je het vorige woord gevormd hebt, 4 horizontale, verticale en/of diagonale pijltjes. Wanneer je deze tegel vervolgens kunt gebruiken om een nieuw woord mee te vormen zullen de 4 rijen waarnaar de pijltjes wijzen volledig verdwijnen.

Wanneer je een woord vormt kun je boven het speelveld ook zien welk soort speciale tegel er gevormd word en in het speelveld zal komen na het vormen van deze combinatie. Soms bevinden zich in het speelveld ook speciale tegeltjes zoals bijvoorbeeld gouden tegeltjes, die wanneer je ze kunt gebruiken om een woord te vormen extra punten waard zijn.

Speelveld

In het speelveld kunnen zich bij- en om de lettertegeltjes ook blockers bevinden. Blockers zijn speciale tegels of obstakels in het spel die ervoor zorgen dat je een level niet altijd even gemakkelijk uitgespeeld krijgt. Blockers die voorkomen in het spel Alphabetty zijn:

 • Muizenvallen: Deze blockers verspringen bij elke zet en zorgen ervoor dat er telkens een tegeltje wordt geblokkeerd.
 • Stenen blokken: Deze blockers hebben verschillende dichtheid-niveaus. Vorm woorden rondom deze blockers om deze stenen blokken stukje voor stukje af te breken.
 • Omwikkelde blokken: Deze tegeltjes kunnen vrijgemaakt worden door ze te gebruiken in een woord. De takken eromheen zullen dan verdwijnen.
 • Zetten Steler: Pas op dat je deze blocker niet laat ontploffen, want dan zal hij zetten van je stelen!

Tijdens het spelen is het ook mogelijk om Boosters vrij te spelen of te verdienen. Boosters in het spel Alpha Betty zijn bijvoorbeeld:

 • Blaster Tegel: Deze Booster kan ervoor zorgen dat er 2 lijnen tegeltjes volledig worden weggespeeld, daar waar je hem inzet.
 • Mega Blaster Tegel: Deze Booster kan ervoor zorgen dat er 8 lijnen tegeltjes volledig worden weggespeeld, daar waar je hem inzet.
 • Shuffle: Deze Booster kan ervoor zorgen dat de tegeltjes in het speelveld gewisseld worden zodat er nieuwe combinaties kunnen ontstaan.
 • 5 Extra Zetten: Deze Booster zorgt ervoor dat je 5 extra zetten krijgt om het level uit te spelen.

Je begint het spel Alphabetty met 5 levens. Wanneer je het spel via facebook speelt kun je, indien je geen levens meer hebt je vrienden om levens vragen. Levens worden echter ook om de zoveel minuten automatisch aangevuld.

Alphabetty is te spelen via King of Facebook op de computer, maar is ook te spelen op je smartphone of tablet.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Alphabetty Saga

Alphabetty Saga is van de ontwikkelaar King. - 48%
Candy Crush is het kendste spel van King. - 70%
Alphabetty Saga heeft 10.000.000 - 50.000.000 downloads in de Playstore - 60%

59%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.62 ( 15 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7836.