Apple blokkeert Steam Games op iOS

Eerder deze maand kondigde Valve aan dat zijn gratis Steam Link-app deze week beschikbaar zal zijn voor zowel iOS- als Android-platforms. Met behulp van deze Link-app kunnen PC-gamers de games uit de Steam-bibliotheek op hun smartphone spelen. Echter dient men, voor een optimale spelbeleving, wel de beschikking te hebben over een 5GHz WI-FI-verbinding. Helaas heeft Apple, ondanks dat zij de Steam Link-app hadden goedgekeurd, geblokkeerd voor de release in de App Store.

Twijfel bij Apple?

Het bedrijf Valve heeft laten weten dat Apple de Steam Link-app aanvankelijk op 7 mei hadden goedgekeurd. Valve wachtte zelfs tot 9 mei om dit nieuws aan zijn gebruikers bekend te maken. Echter in de ochtenduren van 10 mei herriep Apple zijn goedkeuring op basis van een zakelijke conflicten met app-richtlijnen. Valve diende direct beroep aan tegen de beslissing van Apple. Volgens het bedrijf heeft de Steam Link dezelfde functionaliteit heeft als meerdere LAN-gebaseerde externe desktop-apps die al in de App Store aanwezig zijn. Apple was het niet eens met deze bewering van Valve en bleef bij zijn beslissing om deze app te weren uit zijn App Store.

Teleurstelling voor iOS gebruikers

Het team van Valve heeft vele maanden besteedt aan de ontwikkeling van deze Steam Link-app en heeft daarnaast nog eens vele uren besteedt aan het goedkeuringsproces van Apple. De weigering van Apple om deze app op te nemen in de App Store was dus een duidelijke teleurstelling voor het gehele Valve team. Zij blijven echter positief en hopen dat Apple zijn beslissing op kort termijn zal heroverwegen. Omdat het niet duidelijk is of de Steam Link-app deel zal gaan uitmaken van de bibliotheek van de App Store, heeft een negatieve uitwerking op de vele Steam-gebruikers die in het bezit zijn van een iOS-apparaat (Zowel iPhones als iPads). Voor de Android-gebruikers is de bètaversie van de Steam Link-app beschikbaar op Google Play. Na 3 dagen werd de app al meer dan 100.000 keer gedownload en kreeg het een score van 4,3 op een waarderingsschaal van 5.

Android als alternatief

Er is duidelijk iets mis gegaan na de oorspronkelijke goedkeuring door Apple waardoor de relatie tussen Apple en Valve onder druk is komen te staan. Apple heeft geen specifieke reden voor het blokkeren van de app geciteerd en was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar. Het is een teleurstellende ontwikkeling voor iedere iOS-gebruikers waardoor ik stiekem toch een beetje meer dankbaar ben dat ik onlangs mijn iPhone heb ingeruild voor een innovatief Android toestel van Samsung.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3821.