Spelregels en speluitleg van Backgammon

Wat is Backgammon?

Ben jij het snelst aan de overkant? Het is een race tegen de klok waarbij de dobbelstenen erg belangrijk zijn. Als jij je 15 stenen het eerst aan de overkant hebt dan heb jij gewonnen.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Speluitleg Backgammon

Backgammon is waarschijnlijk het oudste spel wat wij nog kennen. Waarschijnlijk is het ontstaan in Irak en Iran, duizenden jaren geleden. Het spel was niet meteen wat het nu is, in de loop der jaren is er veel veranderd aan het spel en is het uitgegroeid tot het spel wat wij nu kennen. De Grieken, Egyptenaren en de Romeinen speelden het spel ook al. Zelfs Plato heeft het spel gespeeld en een keer genoemd en vermeldde erbij hoe populair het spel toen al was.

In 1920 werden er meer gegevens van Backgammon bekend en werd de verdubbeling dobbelsteen erbij bedacht met de waarde van 2,4,8,16,32 en 64 . Het spel werd nog verder uitgedacht in 1931 in de Verenigde staten. In de daarna komende 40 jaar nam de populariteit van het spel weer wat af maar in de jaren 70 werd het spel weer steeds meer gespeeld. Vervolgens zakte de populariteit weer enigszins, maar met de komst van het internet werd het spel opnieuw populair. Er kwamen vele verschillende versies van Backgammon uit en mensen begonnen het spel in 2008 weer veel online te spelen. Op het moment is dat nog steeds zo. Backgammon is weer helemaal terug!

Doel en Regels van Backgammon

Backgammon is een spel voor 2 spelers. Het is een race waarin al je 15 stenen zo snel mogelijk in een andere richting naar de overkant moeten komen. Door met een dobbelsteen te gooien wordt er bepaald hoeveel plaatsen je met 1 steen vooruit mag. Alleen de losse stenen kunnen door je tegenstander geslagen worden.

Dit is het gevaar in het spel. Het speelbord bestaat uit vier kwadranten en zes driehoeken. Elk ”punt” wordt becijferd met een nummer. Beiden spelers hebben bij aanvang vijftien schijven die in vieren verdeeld worden. vijf schijven op punt zes, 3 schijven op punt 8, vijf schijven op punt dertien en twee schijven op punt vierentwintig. Een speelrichting hoeft niet het hele spel hetzelfde te zijn, dit kan gedurende het spel ook veranderen. Het is de bedoeling om de schijven zo snel en zo goed mogelijk van het bord te verwijderen.

De ene speler gaat met zijn stenen tegen de richting van de klok in en de andere speler met de klok mee. De bedoeling is om ook een ”Gammon” te winnen. Dan kun je twee keer de inzet winnen en meer schijven en meer punten. Ook is het mogelijk om een ”Backgammon te winnen van drie keer de inzet. Het verplaatsen van de schijven gaat met 2 dobbelstenen, deze zijn dus dubbel zoveel waard qua telling. Er is een puntentelling en er zijn 3 soorten qua punten tellen. Je kunt 1 punt verdienen als je tegenstander zelf ook al bezig was met het verwijderen van zijn schijven.

Je kunt twee punten krijgen als al jouw schijven van het bord zijn en alle schijven van de tegenstander nog op het bord liggen. Dit wordt een ”Gammon” genoemd. Je krijgt 3 punten als je een ”Backgammon” hebt gehaald. Dan heeft je tegenstander nog schijven op de balk liggen. Het is een strategisch spel wat best nog weleens moeilijk kan zijn. Het spel is online gratis en ook voor echt geld te spelen.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over backgammon

Backgammon is heel populair in Turkije. - 84%
In de beeldende kunst is het triktrakspel het symbool van de luiheid. - 58%
Een backgammon computer programma is zo goed dat het professionele spelers kan verslaan. - 92%

78%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.53 ( 8 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7945.