BAMZAAIEN!

Vanaf twee spelers is het spel Bamzaaien te spelen. Het is bekend geworden door Kooten & De Bie en voor veel mensen makkelijk te spelen. De regels zijn heel eenvoudig op te volgen:

Spelers: 2-10

Benodigdheden: 3 lucifers per persoon, of andere kleine attributen (bierdorpjes bv)

Zorg voor minimaal twee en maximaal tien spelers. Pak een aantal lucifers en andere attributen erbij. Het totaal aantal lucifers hangt af van het totaal aantal personen die meespelen. Zorg er in ieder geval voor dat elke speler drie lucifers krijgt. Vervolgens neemt iedere speler een aantal lucifers in zijn of haar handen. Iedereen mag zelf bepalen hoeveel, zolang het er maximaal drie zijn. (Het originele filmpje voor verdere uitleg is te zien op deze link)

BAM roepen

Iedere speler roept BAM zodra hij of zij het aantal lucifers in de hand heeft. Zodra alle spelers BAM geroepen hebben, moet er geraden worden door alle spelers. De eerste moet een aantal opgeven. Met dit cijfer wordt geraden hoeveel lucifers in totaal vastgehouden worden door alle spelers. Daarna mogen alle andere spelers om de beurt een getal noemen. Getallen mogen niet meer dan een keer opgegeven worden. Iedereen geeft dus een uniek nummer op. Wissel het aantal lucifers af en laat alle spelers opnieuw raden. Herhaal dit tien keer en wie de meeste rondes goed geraden heeft, die wint.

Hoe kies je een getal uit?

Voor iedere opvolgende speler wordt het makkelijker een cijfer te kiezen. Dit door goed te tellen hoeveel lucifers ieder in de hand kan hebben. Alle spelers hebben minimaal 1 lucifer tot maximaal 3 lucifers in de hand. Je hebt dan twee getallen, het minimale en maximale aantal lucifers die in totaal vastgehouden worden. Kies een aantal tussen die cijfers en noem dat getal op. Wordt dat getal voor jouw beurt door een andere speler gekozen, dan moet je dus een ander getal kiezen.

Gebruik andere attributen

Het is niet per se nodig om lucifers te gebruiken. Eigenlijk zijn alle voorwerpen mogelijk, zolang deze ongezien in de hand gehouden kunnen worden. Dopjes, muntjes of knopen zijn bijvoorbeeld ook geschikt. Door de dopjes wordt Bamzaaien ook gezien als een ideaal kroegspel. Niet alleen vanwege de kleine attributen, maar ook vanwege de eenvoud van het spel. Verder brengt het ook een leuke sfeer met zich mee. Het is ideaal tijdverdrijf om toch tijd met vrienden door te brengen in de kroeg en elkaar bezig te houden.

De winnaar en verliezer

Bamzaaien geeft ook een goede aanleiding om de winnaar en verliezer aan te wijzen voor een dienst. Nog een reden waarom een kroeg een perfecte plek is. Op deze plek zijn allerlei leuke opdrachten te vinden voor de spelers. Bijvoorbeeld om de verliezer het volgende rondje te laten betalen.

Voor kinderen

Voor kinderen bestaan er ook leuke en onschuldigere variaties van bamzaaien. In dat geval wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld eikeltjes of boontjes uit het bos of onschuldige besjes. Dit kan ook met zijn twee spelers gespeeld worden. In dat geval bepaalt een kind het totaal aantal attributen en die verdeelt het totaal in zijn of haar twee handen. Een hand wordt getoond aan het andere kind, maar het aantal in de andere hand moet door het andere kind geraden worden. Geeft het kind het juiste aantal, dan mag hij of zij het totale aantal bepalen en verdelen over de twee handen. Het kind dat het goede aantal heeft geraden, mag de eikeltjes, boontjes of besjes houden. Aan het einde van het spel wordt gekeken wie het meeste heeft verzameld.

Dobbelstenen en getal kaartjes

Om tot een totaal aantal per persoon te komen, kan er ook een dobbelsteen gebruikt worden, of wellicht twee dobbelstenen. Op deze manier hoeft niet een persoon te beslissen, dan is er een andere attribuut dat het aantal bepaalt. Een andere manier is om met getalkaartjes te spelen. Deze leg je omgekeerd ergens neer. Wanneer een aantal genoemd moet worden, draai je een van de kaartjes om. Het getal dat daarop staat, wordt het totaal aantal attributen waarmee gespeeld wordt.

De variaties voor de kinderen kan natuurlijk ook gespeeld worden in de kroeg. Bamzaaien kan je op veel manieren spelen en het is altijd leuk om weer een nieuwe variatie uit te proberen.

Vanaf twee spelers is het spel Bamzaaien te spelen. Het is bekend geworden door Kooten & De Bie en voor veel mensen makkelijk te spelen. De regels zijn heel eenvoudig op te volgen: Spelers: 2-10 Benodigdheden: 3 lucifers per persoon, of andere kleine attributen (bierdorpjes bv) Zorg voor minimaal twee en maximaal tien spelers. Pak een aantal lucifers en andere attributen erbij. Het totaal aantal lucifers hangt af van het totaal aantal personen die meespelen. Zorg er in ieder geval voor dat elke speler drie lucifers krijgt. Vervolgens neemt iedere speler een aantal lucifers in zijn of haar handen. Iedereen…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 3.32 ( 9 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 6571.