Bestaan er wel gewelddadige videogames?

Een nieuwe studie van een universiteit van Yorkshire suggereert dat gewelddadige videogames het beste in sommige spelers naar boven kunnen halen. Dit staat haaks op de mening van vele politici, die de gewelddadige videogames zien als bron van extreme aanslagen in het werkelijke leven

Geweldloze games?

De franchise van de Grand Theft Auto-videogames (GTA) heeft in de loop der jaren flink veel onenigheid veroorzaakt tussen de voorstanders en tegenstanders van geweld in videogames. Al sinds de eerste release in 1997 wordt GTA beschuldigd van het feit dat het aanzet tot geweld en misdaad. Echter uit de resultaten van een nieuw onderzoek naar geweld in videogames, door onderzoekers van York St John University, blijkt soms het tegendeel waar te zijn. Het onderzoek, dat gepubliceerd in het British Journal of Criminology, beargumenteert dat er geen gewelddadige videogames bestaan. Het gaat juist om de beslissingen die een speler maakt waardoor een videogame gewelddadig wordt.

Geweldloze opties

De moderne videogames maken het voor de speler mogelijk om, door zorgvuldige keuzes, de door ontwikkelaars gecreëerde werelden verkennen. Door deze keuzevrijheid in bijvoorbeeld GTA zullen spelers ervoor kiezen om bijvoorbeeld een reuzenrad te beklimmen, een ander kapsel te kiezen of verschillende add-ons aan te schaffen. Het onderzoek laat zien dat mensen games spelen in de een open geanimeerde wereld waarbij geweld deel kan uitmaken van de opties die openstaan voor de speler. Echter niet elke speler zal opteren voor geweld maar juist een keuze zal maken die men in het werkelijke leven ook zal maken. In het echte leven verafschuwen mensen het geweld en onthouden zich dan ook van gewelddadig gedrag. Een zeer groot deel van de respondenten in dit onderzoek toonden gevoelens van minachting voor geweld en kozen op een gegeven moment voor een geweldloze optie. Deze deelnemers kozen ervoor om hun gameplay-tijd te vullen met plezierige virtuele activiteiten.

Het karakter van de speler

Ook bleek dat veel spelers het spel gebruikten als een simulatie van hun werkelijke leven. Het beklimmen van de bergen, wandelen door prachtige landschappen of rondrijden in mooie sportbolides sprak deze deelnemers sterker aan dan het uitoefenen van geweld. De focus van de videogame GTA, waarin de hoofdrolspeler probeert op te klimmen in een criminele wereld, is altijd een punt van discussie gebleven. De ontwikkelaars van dit spel hebben deze discussie zelfs persoonlijk aangewakkerd tijdens de lancering van de eerste 2D release in de jaren ’90. Hoe dan ook, videogames die een optie voor geweld bieden, hebben hiernaast ook talloze geweldloze opties. Het komt dus neer op het karakter van de speler om die keuze te maken.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7499.