Speluitleg & Spelregels van Bridge

Speluitleg en het spelen van Bridge

Het kaartspel Bridge is wereldwijd bekend en één van de populairste spellen in Nederland. Het kaartspel kent over ter wereld dezelfde spelregels, waardoor het spel altijd eerlijk en gestroomlijnd zal verlopen. Misschien ben jij nieuw met Bridge, dan is het handig om eerst de spelregels goed te leren kennen. Bekijk hieronder meer informatie over het beroemde kaartspel of begin (gratis) met het spelen van Bridge:

Beginnen met Bridge

Bridge zal worden gespeeld met vier spelers, namelijk twee teams van twee spelers. Iedere bridger krijgt dus een partner tijdens het spel. Alle vier de deelnemers worden aangeduid met windrichtingen, oftewel noord, zuid, oost en west. Het spel beschikt over 52 speelkaarten, elke bridgespeler krijgt dertien kaarten toegewezen. Elke speler zal spelen met één kleur en er zijn vier kleuren beschikbaar, namelijk harten, klaveren, ruiten en schoppen. Naast de vier kleuren zal ook de rangorde van een groot belang zijn, de volgorde gaat als volgt: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Aas, Heer, Vrouw en Boer.

De speelkaarten moeten voor het begin van het spel worden geschud, pas daarna ontvangen de bridgespelers hun speelkaarten. De vier spelers moeten vervolgens de kaarten goed sorteren, maar let op dat de andere spelers dit niet kunnen zien. De teams moeten tegen elkaar opbieden voordat het spel begint. Een team geeft aan wat een troefkleur zij voor ogen hebben en hoeveel slagen zij minimaal denken te kunnen doen. Zodra het andere team een bod accepteert, dan begint het spel.

Er zal worden gespeeld met de klok mee, de eerste speler zal een kaart op de speeltafel moeten neerleggen. De eerste kaart is belangrijk, aangezien die kaart zal aangeven met welke kleur er gespeeld zal gaan worden. De andere drie spelers moeten daarna ook een kaart met een identieke kleur neerleggen. Kan dit niet, dan mag er wel een andere kleur worden neergelegd. Maar dan heeft de desbetreffende deelnemer wel het rondje verloren. De bridgespeler die de hoogste kaart van de gekozen kleur heeft gespeeld, die wint. Let op, er zijn in totaal dertien slagen per ronde.

  • De duo’s (teams) zitten tegenover elkaar aan de speeltafel;
  • Elke speler ontvangt dertien kaarten;
  • Iedereen mag voorafgaand aan het spel een bod doen, oftewel wat de voorkeur als troef is van een speler en wat het minimale aantal slagen is dat de speler hoopt te maken;
  • Biedingen gaan met de klok mee, uiteindelijk begint het spel wanneer geen speler meer over een bod heen zal gaan;
  • Het team met het hoogste bod zal vervolgens proberen om het minimale aantal slagen te behalen met de troefkleur;
  • Het verdedigende team zal een kaart opleggen en het spel zal worden uitgespeeld;
  • Het team met het hoogste bod om het minimale aantal slagen halen om punten te kunnen verdienen, als dit niet lukt dat krijgt het andere team de punten.

Bridge scores: zo werkt het

Het doel van Bridge is om zoveel als mogelijk punten te behalen en daarna dus ook om voldoende slagen te maken. Een slag bestaat uit vier speelkaarten, aangezien er met de klok mee zal worden gespeeld zijn alle spelers dan één keer aan de beurt. De speler die de hoogste kaart neerlegt, die wint de slag. Mocht jij de speler zijn met de hoogste kaart, dan mag jij bij de volgende slag als eerste een speelkaart neerleggen. En opnieuw gaan we dan met de klok mee. Er is één duidelijke regel, de voorgespeelde kleur moet gespeeld worden. Kan dat niet, dan mag je een andere kaart naar keuze neerleggen. Maar de troefkleur is altijd hoger, dus de winstkans is dan heel minimaal. Stel drie spelers leggen een schoppen neer, terwijl de troefkleur ruiten is. Dan kan jij al winnen met een ruiten twee.

Wat erg belangrijk is bij Bridge, dat is de Honneurpunt telling. De hoge kaarten hebben een bepaalde puntenwaarde: Aas (4 punten), Heer (3 punten), Vrouw (2 punten) en de Boer (1 punt). In totaal zijn er veertig punten aanwezig in het spel. Normaliter wint het team dat het spel begint met de meeste punten.

10 redenen om Bridge te spelen

Bridge komt in eerste instantie heel ingewikkeld over, maar door veel te spelen kan jij ook het kaartspel eenvoudig onder de knie krijgen. En er zijn heel wat redenen waarom Bridge wereldwijd zo’n ongekend groot succes is. Bekijk hieronder 10 redenen om Bridge te spelen:

1. Avontuur

Iedere hand is weel een heel nieuw avontuur. De intellectuele competitie zorgt ervoor dat elke ronde weer voor genoeg spektakel zorgt. Zolang je het spel blijft spelen zal je steeds competitiever worden en het kaartspel nooit meer opgeven.

2. Uitdaging

Bridge is één van de meest uitdagende spellen die er is. Tegenwoordig spelen heel veel mensen video spelletjes op de Playstation, Xbox, Nintendo Switch of de computer. Deze spellen zijn ook wel uitdagend, maar op een gegeven moment kom je niet meer verder. Veel van die spelers maken dan ook snel de overstap naar kaartspellen zoals Bridge.

3. Vermaak

Geen enkel spel komt ook maar een beetje in de buurt van het vermaak dat Bridge te bieden heeft. Los van het feit dat je niet achter een scherm zit en ook daadwerkelijk sociaal actief bent, is het ook één van de meest intelligente kaartspellen ooit bedacht.

4. Fascinatie

Bridge is een ongekend fascinerend spel. Het maakt niet uit waar je bent of met wie je het spel zal gaan spelen. Ook jij zal gemakkelijk urenlang achter elkaar door kunnen spelen.

5. Je blijft leren

Het maakt niet uit hoelang jij al Bridge speelt, het spel helemaal onder de knie krijgen is haast onmogelijk. Eigenlijk blijf je altijd leren en dat zal hoogstwaarschijnlijk ook nooit meer stoppen.

6. Teamwork

Bridge zal worden gespeeld in teams van twee, je hebt dus altijd een partner. Teamwork is van een groot belang. Daarnaast is het ook een onwijs gezellig spel!

7. Mentale uitdaging

Veel spellen weten je te vermaken, maar Bridge blijft ook daadwerkelijk hangen. Je zal jouw brein blijven uitdagen en uittesten.

8. Beloningen

Bridge is eigenlijk een samensmelting van fascinatie en plezier. In de zoektocht naar de overwinning zal je worden uitgedaagd om jezelf te testen en toe te slaan op de juiste momenten. En het winnen zelf, dat zal een enorme beloning zijn.

9. Plezier

Het spelen van Bridge reflecteert intelligentie. Veel liefhebbers spreken dan ook van één van de grootste pleziertjes uit het leven.

10. Sociaal

Het fijne van Bridge is dat je andere liefhebbers ontmoet met dezelfde interesse. Dit zorgt niet alleen voor meer plezier in het spel, maar ook gewoon een hele gezellige tijd samen.

Speel hier je favoriete game

    loading games...
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over bridge

bridge heeft een eigen competitie waar veel oudere aan mee doen - 75%
bridge word gespeeld door een min en maximaal 4 spelers - 80%
bridge is een van de oudste en bekendste kaart spellen - 85%

80%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.18 ( 22 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7945.