Speluitleg Bridge – Spelregels Bridge

speluitleg bridge

Als je op zoek bent naar een leuk kaartspel, dan is bridge een goede optie. Het valt zowel onder de kaartspellen als onder de categorie denksport. Je hebt wel een goede concentratie nodig en logisch kunnen denken is ook van belang. Partners kunnen samenwerken, bridge bestaat namelijk uit twee delen, het bieden en het spelen.

Speel hier je Favorite Game

    loading games...

Het bieden bij bridge

Voor het spel heb je 52 kaarten nodig, deze worden één voor één gedeeld. Het begin is bij de speler links van de gever, dan wordt er met de klok mee gedeeld totdat iedere speler 13 kaarten heeft. Het spel bridge speel je met vier personen, iedere speler krijgt een windrichting toegekend, W, N, O of Z. N en Z spelen samen, ze spelen tegen O en W.

Ze hebben samen een partnership, dit kan ad hoc zijn (alleen voor de wedstrijd) maar het kan ook tijdens het spel zijn.Sommige mensen spelen altijd samen, soms al wel tien jaar. De spelers zien de kaarten van elkaar niet, een goed bridgepaar begrijpt elkaar. Ze dienen elkaar ook te vertrouwen. Zo kunnen zij effectief bieden tot ze tot een contract komen. Wanneer het bieden klaar is wordt er gespeeld, ieder paar probeert dan zoveel mogelijk slagen te maken.

Bij bridge staat het aantal slagen centraal, niet het aantal punten. Het spel wordt altijd gestart met een biedronde. Iedere speler mag dan om de beurt passen of een bieding doen. Aan de hand van een bod wordt aangegeven hoe de hand van de speler er uit zien, maar ook wordt hiermee aangegeven hoeveel slagen hij denkt te halen. Een speler kan een contract bieden, dan wordt dat gedaan door een aantal van maximaal 7 punten en een speelsoort aan te geven.

Deze speelsoort is de troefkleur. Dit kan ook zonder troef zijn, dat noemen we Sans Atout. Dan mag de volgende speler bieden. Als hij een contract wil bieden, dan moet hij hoger bieden, het gaat dan over hetzelfde aantal met een hogere speelsoort. Het kan ook gaan over een hoger aantal met een willekeurige speelsoort. De speelsoorten zijn van laag naar hoog, klaveren, ruiten, harten, schoppen en Sans.

Laagste bod bridge

Het laagste bod bij bridge is 1 klaveren. Meestal blijft een bod niet hangen op 1 klaveren, het wordt vaak gevolgd door een hoger bod. Het bieden mag een aantal keren de tafel rond gaan. Als je eerst hebt gepast mag je je daarna nog weer mengen in de bieding. Je kunt je beurt voorbij laten gaan om te bieden door pas te zeggen. Er kan worden gepast, je kunt kiezen voor een contract of je gaat doubleren. Als deze laatste actie wordt ondernomen kan een ander redoubleren. Dat wil zeggen dat ze denken wij halen wel wat wij geboden hebben. Anderen denken van niet, maar ik maak de puntentelling nog zwaarder.

Het doubleren mag plaatsvinden als het laatste geboden contract een contract is van de tegenpartij als dat nog niet is gedoubleerd. Wanneer redoubleren mogelijk is, is wanneer het laatste geboden contract een contract is van de eigen partij die gedoubleerd is. Het bieden stopt wanneer drie spelers achter elkaar passen. Dan wordt het hoogste bod het contract van het spel. Diegenen die het contract hebben gesloten, proberen zes slagen te maken plus het aantal dat is genoemd. Als er een contract is gemaakt, dan ontvangen de leider en de blinde de punten voor het geboden contract.

Ook voor de overslagen krijgen zij punten. Dit zijn slagen die boven het contract worden gemaakt. Het kan zijn dat een contract niet wordt gemaakt, dan krijgen de verdedigers de punten, per downslag een punt. Wanneer een contract is gedoubleerd of geredoubleerd, dan worden punten genoteerd.
Communiceren met je partner is bij bridge van groot belang. Je dient hiermee duidelijk te maken wat hij wil en welke kaarten hij heeft. Er mogen afspraken worden gemaakt. De conventies die gemaakt worden mogen niet geheim zijn. Het biedsysteem wordt aan de tegenstanders bekend gemaakt door de systeemkaart aan hen te geven. De conventionele biedingen moeten worden gealerteerd en ook worden uitgelegd door de partner van de speler die het conventionele bod deed.

De werking van het spel bridge

Bridge wordt gezien als een slagenspel. De slag is een ronde wanneer alle spelers een kaart spelen. De spelers dienen hierbij kleur te bekennen. Wanneer je als speler de kleur niet hebt, dan mag je een willekeurige kaart neerleggen. Als de gevraagde kleur niet meer voor handen is dan mag er getroefd worden. Het is niet verplicht om dat te doen (troeven).

Als de speler de kleur die wordt gevraagd niet heeft, dan is hij vrij in de keuze. Slag win je wanneer je de hoogste troefkaart hebt, maar ook wanneer er geen troef in de slag is gespeeld bij de hoogste kaart van de kleur die is gevraagd. De volgorde van de kaarten van hoog naar laag is A, H, V, B, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 en 2. Deze volgorde is ook geldig bij de troefkleur. Als er een slag is gemaakt dan legt de speler die de slag heeft gewonnen de eerste kaart neer van de volgende slag. Bij het bieden is het contract vastgesteld.
Het gaat er dan om dat de speler die als eerste de speelsoort van het contract geboden heeft, de leider wordt in dit spel. De linker tegenstander mag het spel dan starten met een kaart, dit noemen we ook wel de uitkomst.

Dan legt de partner zijn eigen kaarten open neer. Deze wordt dan dummy of blinde. De leider gaat nu de kaarten uit zijn eigen hand als de kaarten van de dummy spelen. De spelers houden bij bridge de eigen kaarten bij zich. Is er een slag gespeeld, dan pakt elke speler zijn eigen kaart en legt deze dicht voor zich neer. De kaart wordt horizontaal of verticaal neergelegd, afhankelijk van wie de slag heeft gewonnen. De leider heeft het contract gehaald wanneer hij samen met zijn partner het aantal slagen, dat hij nodig heeft voor het behalen van zijn contract, binnen heeft.

Fit bij bridge

Er wordt gesproken over fit wanneer je partnership acht of meer kaarten van deze kleur bezit. Troef kan worden ingezet bij acht of meer kaarten, anders is het hachelijk. Bij het bieden wordt er gezocht naar fits. Heb je dit, dan kun je troef spelen in de kleur waarin je er acht of meer hebt. Is er geen fit? Speel dan zonder troef. De puntentelling is afhankelijk van de speelsoort. Er wordt een vast aantal punten toegekend per slag. Klaveren en ruiten zijn de lage kleuren en hebben 20 punten, harten en schoppen zijn de hoge kleuren en hebben 30 punten. Sans Atout is de eerste slag en dat kan 40 punten zijn, de slagen daarna 30 punten.

Er zijn verschillende soorten premies die worden nu uitgelegd:

  • Deelscorepremie: deze wordt toegekend wanneer een partnership een deelscorecontract biedt en ook maakt. Hierbij is de premie 50 punten. Het is ieder contract dat lager is dan een manche.
  • Manchepremie: Wanneer een partnership een contract maakt waarvoor minimaal 100 punten te verdienen zijn, dan krijgen zij een manchepremie en dat is 300 punten of 500 punten.
  • Slempremie: Wanneer een contract op de hoogte van zes of zeven is, dan wordt er geboden en gemaakt, de zogenoemde slempremie. Deze is hoger wanneer een partnership kwetsbaar is.
  • Downslagen zijn de slagen die een partnership te weinig behaald en overslagen zijn de slagen die een partnership meer haalt dan zij heeft geboden.
  • Er is ook sprake van kwetsbaarheid, als je kwetsbaar bent, dan zijn manche- en slempremies hoger en dan kosten de downslagen meer.
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over bridge

bridge heeft een eigen competitie waar veel oudere aan mee doen - 75%
bridge word gespeeld door een min en maximaal 4 spelers - 80%
bridge is een van de oudste en bekendste kaart spellen - 85%

80%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.22 ( 20 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 1929.

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?