buiten spelen

Kinderen vinden het geweldig om buiten te spelen, het is niet alleen heel leuk maar ook heel gezellig. Vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt komen samen om buitenspelletjes te gaan spelen. Het is ook bevorderend voor een kind, bijvoorbeeld door de sociale interactie met andere kinderen. En soms worden spelletjes ook verloren, dan kan jouw kind leren om beter om te gaan met tegenslagen. Op deze pagina staan leuke spelletjes om buiten te spelen, voor jongens en voor meisjes.

Leuke buitenspelletjes voor meisjes

Spelletjes spelen is voor een kind niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk. Door buiten te gaan spelen krijgen zij voldoende bewegingen en leren de kinderen beter hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Want buitenspelen doe je met andere kinderen.

Touwtjespringen

Touwtjespringen is behoorlijk intensief en daardoor ook goed voor de gezondheid van een kind. Maar boven alles is het ook onwijs leuk om te doen. Meisjes kunnen alleen gaan touwtjespringen of met een groepje. Mochten er meer meisjes willen springen, dan kan dat natuurlijk. Ga in een rijtje staan en vervolgens mag iedereen om en om richting de draaien touw rennen en proberen erin te springen. Dit is een stuk moeilijker dan het lijkt. Er zijn ook speciale liedjes die alleen bij het touwtjespringen worden gezongen, bijvoorbeeld: ik trouw met een edelman, bedelman, dokter, pastoor, koning, keizer, schutmajoor, soldaat, advocaat, kruidenier, officier. Maar let op, het touw zal sneller gaan draaien vanaf koning!

Tikkertje

Een speler moet aan het spel beginnen en is direct aan de beurt. De rest moet ervoor zorgen niet door haar getikt te worden. Dit spel gaat door tot iedereen een keer is getikt. Maar degene die als allerlaatste is getikt is de winnaar en mag in de volgende ronde beginnen met tikken.

Voeten van de vloer

Is er een speeltuin in de buurt, dan kan je altijd het spelletje ‘Voeten van de vloer’ gaan spelen. Een van de meiden is de tikker, terwijl de andere moeten proberen om met hun voeten van de vloer te blijven. Dit kan door in de speeltoestellen te klimmen. Maar let op, je mag slechts voor tien seconden op een toestel blijven. Daarna moet je dus een andere plek zien te vinden om van de grond te blijven. Degene die als eerste zal worden getikt, die is dan aan de beurt.

Lummelen

Lummelen is een bekend spel dat buiten gespeeld kan worden. De kinderen bepalen vooraf wie al lummel begint en de andere kinderen gaan een bal overgooien. Het doel van de lummel is om de bal te onderscheppen. Lukt dat, dan is degene die de bal het allerlaatste aanraakte de lummel.

Balletje over

De meisjes maken twee groepen, beide teams hebben één bal in hun bezit. Het doel is om zo snel als mogelijk met de bal bij de finish te komen, bijvoorbeeld aan de andere kant van het pleintje of de straat. Maar er mag niet met de bal worden gegooid. Wanneer iemand de bal heeft, moet diegene stil blijven staan. Een team kan dus alleen de finish halen door goed over te gooien. Valt de bal op de grond, dan moet het team weer opnieuw beginnen. Bij balletje over is concentratie, teamwork en snelheid van groot belang.

Stand in de mand

Een van de deelnemers staat in het midden met een bal in de hand. Zij moet vervolgens ‘stand in de mand en de bal is voor..’ roepen. Natuurlijk gevolgd door de naam van één van de andere speelsters. De bal zal dan zo hoog als mogelijk in de lucht worden gegooid. De rest moet zo snel als mogelijk weg zien te komen, alleen degene wiens naam is geroepen moet proberen de bal te vangen. Wanneer de speelsters de bal vangt, dan roept zij snel stop. Iedereen moet dan stilstaan en een poortje maken met zijn benen. Dan mag de speelster met de bal proberen om de bal door een van de poortjes te rollen.

Hoelahoepen

Meisjes zijn dol op hoelahoepen, het is ook gewoon een heel leuk spelletje om buiten te spelen. Probeer zoveel als mogelijk rondjes te draaien met een hoelahoep om de middel of misschien wel de arm.

Hinkelen

Hinkelen kan je alleen spelen, maar ook met meer kinderen tegelijk. Maak een leuk pad met getallen op de grond en hinkel deze op één been in de juiste volgorde. Je kan ook de moeilijkheidsgraad een beetje opschroeven door er een extra spelelement aan toe te voegen.

Leuke buitenspelletjes voor jongens

Een pluspunt is dat kinderen leren om teleurstellingen te verwerken, bijvoorbeeld wanneer zij een spelletje verliezen. Bekijk hieronder enkele leuke buitenspelletjes voor jongens!

Paaltjesvoetbal

Elk kind krijgt één paaltje, maar dit kan ook een fles zijn vol met water of een pionnetje. Deze paaltjes zetten de kinderen alleen op een bepaalde plek op de grond. Het doel is om andermans paaltje om te schieten met de bal. Maar je kan niet al te veel risico nemen, want ook je eigen paaltje moet bewaakt worden. Wiens paaltje staat aan het einde nog overeind en wint?

Stoepranden

Het spel stoepranden kunnen de kinderen spelen op straat, maar dan moet het wel om een wat kalmere straat gaan met weinig verkeer. Het spel kan met twee kinderen worden gespeeld en het enige wat de kinderen nodig hebben is een bal. De jongens staan aan beide kanten van de straat en moeten proberen om met de bal de stoeprand aan de andere kant te raken. Lukt dit en vangt hij daarna gelijk weer de bal uit de lucht, dan heeft diegene een punt gewonnen. Pas wanneer je er niet in weet te slagen om de stoeprand te raken, dan is de ander aan de beurt. De kinderen kunnen zelf bepalen tot hoeveel punten er gespeeld zal gaan worden.

Vlagjagen

Woon je vlakbij een bos, dan is dit spelletje echt een aanrader. Alle kinderen verdelen zich in twee teams. Elk team krijgt één vlag en moet deze ergens in het bos verstoppen. De teams hebben dan ook een duidelijk taak, namelijk de vlag van de tegenstander zien te vinden en pakken. Maar heel gemakkelijk zal dat niet gaan, aangezien de deelnemers elkaar kunnen aftikken. Welk team slaagt erin om als eerste de vlag te pakken te krijgen?

Buskruit

Het spel buskruit kan ook met een grote groep worden gespeeld, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een van de deelnemers is aan de beurt, terwijl één van de overige spelers de bal moet weggooien. Degene die aan de beurt is moet de bal weer ophalen, maar wel met de ogen naar beneden gericht terwijl hij of zij achteruit loopt. De andere spelers hebben dan de tijd om zich te gaan verstoppen. Pas wanneer de bal is opgepakt mag degene die aan de beurt is op zoektocht gaan. Maar kijk uit, want de spelers die zich hebben verstopt kunnen de bal weer wegtrappen, al moet dat wel ongezien gebeuren. Dan krijgen de spelers weer opnieuw tijd om zich te gaan verstoppen, misschien wel op een betere plek!

Buiten bowlen

Lege flessen, lever ze nog maar even niet in! Want deze flessen kan je vullen met water of limonade. Zet tien flessen in een V-vorm op de grond en er kan buiten gebowld worden. Als bal kan je gewoon een voetbal of een basketbal gebruiken. Het is nog mooier als je het spel in een tuinpad speelt, dan lijkt het ook echt een bowlingbaan. Wie kan als eerste een strike gooien?

Waterballonnen gevecht

Jongens zijn er gek op: een waterballonnen gevecht! Vul zoveel als mogelijk waterballonnen en doe deze in een grote bak of een kratje. De kinderen kunnen zelf de waterballonnen uit de bak halen en naar elkaar gaan gooien. Maar het is nog leuker als je er een duel van maakt, bijvoorbeeld tussen twee teams!

Ballon hooghouden

Maak twee teams en blaas twee ballonnen op, want het doel van de teams is om de ballon zolang als mogelijk in de lucht te houden. Hiervoor kunnen ook attributen worden gebruikt, waaronder een waterpistool. Maar ook een hand of een voet mag worden gebruikt. Welk team kan het langste de ballon van de grond houden en het spelletje winnen?