Dammen

Wat is Dammen?

Dammen is een wereldberoemd denkspel dat eigenlijk in dezelfde categorie als schaken valt. Al moeten wij daarbij wel opmerken dat dammen een vele malen eenvoudiger is en een stuk minder populair. Maar dammen is wel erg leuk om te doen, aangezien zowel jong als oud het spel zo onder de knie heeft.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Speluitleg Dammen

Het dambord heeft veel weg van een schaakbord, als nieuwkomer zal je misschien in eerste instantie het verschil niet eens zien. Maar dat verschil is er wel, want je speelt op een spelbord met tien bij tien vakjes. Een schaakbord kent een totaal van 64 vakjes. Beide spelers leggen in het begin hun schijfjes op het bord. De ene speler legt twintig schijven op de zwarte vakjes en de ander doet hetzelfde. Het gaat om de eerste vier rijen aan beide kanten. Er zullen op iedere rij dus vijf schijfjes worden neergelegd. De speler met de witte schijven zal het spel starten. Alle schijven hebben een identieke waarde en mogen allemaal één stap vooruit zetten. Je mag met een ‘gewone’ schijf helaas niet naar achteren manoeuvreren.

Het doel van dammen is om alle schijven van de tegenstander weg te spelen, simpelweg door deze te slaan. Wanneer er bijvoorbeeld schijven recht tegenover elkaar staan en het vakje daarachter is helemaal leeg, dan zal deze geslagen moeten worden. Bij dammen geldt namelijk een belangrijke regel, al je kan slaan dan is dat verplicht. Jij kan als speler door tactisch te spelen hierdoor de tegenstander voor het blok zetten. Een geslagen schijf moet van het speelbord worden gehaald. Overigens mag je ook achteruitgaan als je kan slaan, dat is een uitzondering op deze regel.

Meerslag

Een damsteen slaan is leuk, maar een meerslag is nog zoveel leuker. Het gaat dan om een slag waarbij je meer dan één damsteen zal slaan en daarmee de tegenstander flink zwakker maakt. Er zal een situatie ontstaan waarbij je een steen kan slaan en er daarachter weer een nieuw vrij vlakje ontstaat. Je kan dan vervolgens landen en weer opnieuw slaan. Het is zelfs mogelijk dat je wel drie of vier damstenen van de tegenstander kan slaan met één beurt. Kan je meerdere meerslagen maken in één beurt, dan moet er altijd gekozen worden voor de grootste meerslag. Je mag trouwens nooit meer dan één keer over dezelfde damsteen heengaan.

Dam

De naam dammen is niet uit de lucht komen vallen, want jij als speler kan ook een ‘dam’ halen. Dit kan je bereiken als één van jouw schijven de achterste lijn van de tegenstander bereikt. Er zal dan nog een schijf op de desbetreffende schijf worden gezet. Een dam brengt een enorm voordeel met zich mee, want deze kan meer dan één plaatsje per keer verschuiven. Een dam kan op dezelfde lijn overal naartoe gaan en is daardoor gevaarlijk voor de tegenstander. Het is daardoor ook mogelijk om een schijf te slaan die enkele vakjes verder staat.

Er kan zich ook een situatie voordoen waarbij je met twee schuiven zou kunnen slaan. Dan kan het zijn dat één van de twee mogelijkheden een meerslag zal zijn, oftewel meerdere slagen in één beurt. De meerslag krijgt altijd de voorkeur boven een enkelslag. De winnaar is de speler die geen schijven meer over heeft. Je kan er ook voor kiezen om met tijd te spelen, wanneer de tegenstander dan niet binnen de tijd een keuze maakt dan ben jij ook de winnaar.

Online Dammen

Tegenwoordig kan je ook online dammen. Verschillende spelletjessites bieden het spel, maar er zijn ook applicaties beschikbaar. Hierdoor kan je overal en altijd jezelf uittesten en proberen te winnen met die bekende denkspel. Je kan ook zelf de moeilijkheidsgraad aanpassen of tegen vrienden spelen.

Dammen is een relatief eenvoudig spel om te leren. Misschien verwacht je het niet, maar het is ook een denkspel waarbij er veel diepgang aanwezig zal zijn. Spelinzicht speelt een grote rol, aangezien iedere beslissing bepaalde consequenties kan hebben. Door veel te dammen kan je jezelf technieken aanleren en beter worden.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Dammen

Een dam bord bestaat uit 100 vakjes - 84%
Dammen is afkomstig van Alquerque - 62%
Dammen is 5000 jaar geleden ontstaan - 85%

77%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.11 ( 8 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7836.