De belangrijkste controller die Xbox ooit gemaakt heeft

Afgelopen week introduceerde Microsoft zijn nieuwe adaptieve Xbox controller die speciaal ontworpen is voor gamers met een handicap. Deze nieuwe controller, die Bluetooth Plug-en-Play ondersteund, kan gebruikt worden voor gameplay met een Xbox One-console of PC met het besturingssysteem Windows 10. Deze nieuwe controller ondersteund het Xbox Wireless Controller-functies zodat gamers met een fysieke handicap deze controller kunnen afstemmen op hun specifieke wensen. Voor de ontwikkeling van deze adaptieve controller heeft Microsoft nauw samengewerkt met verschillende toonaangevende internationale organisaties voor mensen met een fysieke beperking. Hiernaast werd ook nauw samengewerkt met een grote groep gamers die mobiele beperkingen hebben.

Specificaties

Microsoft vond zijn inspiratie voor het ontwikkelen van de Xbox Adaptieve Controller in een sociaal media bericht van 2014. In dit bericht presenteerde de organisatie Warfighter Engaged een door hun ontwikkelde aangepaste gamecontroller voor gehandicapte veteranen. In tegenstelling tot de standaard controllers die met twee handen wordt vastgehouden, heeft de Xbox Adaptieve Controller een plat en vierkant design dat op een tafel moet rusten. De kleine joysticks, die meestal met de duimen bediend worden, zijn vervangen door twee ronde pads die reageren op elke aanraking. Verder beschikt de Xbox Adaptieve Controller over een standaard D-pad, een Xbox aan- en uitknop en een profielknop waarmee gebruikers kunnen schakelen tussen functionaliteiten. Ook biedt de controller voldoende aansluitmogelijkheden voor andere bestaande hulpmiddelen voor toegankelijkheid. Op het achter paneel van de controller zijn hiervoor 19 3.5mm poorten beschikbaar.

Gespecialiseerde controller

De Xbox Adaptieve Controller is een unieke controller die extra functionaliteit biedt voor mensen met een handicap. Microsoft beseft terdege dat de digitale wereld steeds meer mogelijkheden biedt voor gehandicapte mensen. Vooral de ontwikkelingen met 3D technologieën en de Virtuele Realiteiten biedt ongekende mogelijkheden voor deze groep gebruikers. Het werken met deze technologieën is hierdoor één van de weinige manieren zijn waarop een gehandicapte persoon zijn of haar handicap even achter zich kan laten. Door het gebruik van deze adaptieve controller kan men volledig participeren in de virtuele wereld zonder dat de handicap een belemmering kan vormen.

Innovatieve technologieën

Typerend bij Microsoft was het feit dat niet de technologie maar juist het denkpatroon van de ontwikkelaars een belemmering vormden in het ontwikkelen van deze speciale controller. Maar niet alleen op het gebied van R&D lagen uitdagingen, ook in de markt voor videogames en gaming hardware moest het denkpatroon aanzienlijk veranderen. Het was Microsoft duidelijk geworden dat het management bij de bedrijven in het distributiekanaal deze doelgroep niet als lucratief beschouwden. De afgelopen jaren heeft Microsoft de bewustwording voor gehandicapte gamers sterk gestimuleerd. Door de lancering van de Xbox Adaptieve Controller zijn inspanningen eindelijk kunnen bekronen.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3817.