De Europese video-game markt

De West Europese markt voor videogames wordt, naast Noord-Amerika en Azië, wereldwijd als één van de belangrijkste markten gezien. Het afgelopen jaar (2017) was de West Europese markt goed voor een totaalomzet van 14.5 miljard Euro en vertegenwoordigd daarmee 22.5 procent van de omzet op de wereldwijde markt. Het mag duidelijk zijn dat de crisis nu echt achter ons ligt en dat we een gouden toekomst voor het (online) gamen tegemoet gaan.

De West Europese gamers

West-Europa heeft bijna 400 miljoen inwoners die 6 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Ruim 18 procent van deze inwoners is via breedband aangesloten op het internet waardoor ruim 60 procent ook daadwerkelijk dagelijks videogames spelen. Hierbij is het aantal gebruikers dat op de PC of een mobiel apparaat speelt, met ieder 204 miljoen nagenoeg gelijk. Bij het mobiel gamen is het gebruik van de smartphone met bijna 76 procent zeer populair. Slechts 86 miljoen gebruikers spelen de videogames via een game console. Bij het spelen van videogames is de groep mobiel gebruikers met 42 procent de grootste. De gebruikers die via een game console spelen zijn goed voor 31 procent van de gespeelde videogames terwijl de groep desktopgebruikers ‘slechts’ goed zijn voor 27 procent van de gespeelde videogames. Het mag duidelijk zijn dat de gebruikers van de game consoles ook wel de meest fanatieke spelers van videogames zijn.

De West Europese video-game markt

De vier grootste markten in Europa worden natuurlijk vertegenwoordigd door het Verenigd Koninkrijk (27 procent), Duitsland (20 procent), Frankrijk (17 procent) en Italië (9 procent). Op deze ranglijst neemt Nederland met 4 procent de zesde positie in, waardoor ons land jaarlijks goed is voor een omzet van ruim 580 miljoen Euro. In Europa laat de markt voor eSports de grootste groei zien. Over 2016 liet deze deelmarkt al een groei zien van ruim 36 procent en in 2017 lijkt deze markt met ruim 26 procent gegroeid te zijn. Voor 2018 wordt voor de eSports een omzet van 283 miljoen Euro verwacht.

Een gezonde en ‘speelse’ toekomst

Het is duidelijk dat de markt voor video-gaming een gezonde toekomst tegemoet kan zien. Vooral door de technologische ontwikkelingen zal het spelen van videogames alleen maar aan populariteit gaan winnen. In West-Europa, en zeker in Nederland, heeft een groot deel van het publiek de beschikking over een vaste en/of mobiele breedbandverbinding. Door de implementatie van het 4G netwerk is de spelbeleving bij het mobiel gamen alleen meer groter en realistischer geworden. Ook de vaste breedbandverbindingen, die sneller zijn geworden en een bredere dataverbinding bieden, dragen sterk bij aan de groei van de markt voor videogames. Als we hiernaast de technologische ontwikkeling van de mobiele apparaten en de desktop apparatuur bekijken, is een gezonde groei van de markt voor video games een gegarandeerd gegeven.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 6756.