De PlayStation Classic is al verkrijgbaar

Officieel zou de Sony Playstation Classic op 3 december 2018 gelanceerd worden. Echter blijken al een paar gelukkige mensen in het bezit te zijn van deze nieuwe spelconsole van de gaming gigant. Het blijkt dat een aantal retailers de officiële release datum hebben genegeerd en zijn op 1 december al gestart met de verkoop van de PlayStation Classic.

Onofficiële verkopen

Op de sociale media zijn al tal van foto’s te vinden waar de gelukkige eigenaren glimlachend met hun nieuwe nostalgische PlayStation Classic poseren. Voor sommige oudere gamers best wel pijnlijk omdat zij al maanden wachten om al hun mooie herinneringen te herbeleven. De PlayStation Classic is, op het formaat na, een perfecte replica van de originele PlayStation 1 die in 1995 op de Europese markt werd uitgebracht. Elk label, elke knop en elk paneel lijkt tot in het kleinste detail te zijn gerepliceerd en er is zelfs een ‘onechte’ geheugenkaartsleuf. En als je hem eenmaal hebt uitgepakt en opgestart, dan zorgen de nostalgische jaren 90 synthesizer-gezoem en de klassieke jingle ervoor dat je het gevoel hebt om weer in de jaren ’90 te verkeren. Eigenlijk een welkome thuisknuffel van één van jouw beste vrienden die je al jaren niet meer hebt gezien.

Klassieke console

Ook in het gebruik lijkt de PlayStation Classic zijn naam eer aan te doen. Het gamemenu, waar je één van de 20 meegeleverde games kan selecteren, is redelijk omslachtig en vraagt zelfs om een reset. Natuurlijk moest je vroeger de gamecassette verwijderen en vervangen door een andere gamecassette. Het hoort natuurlijk bij het nostalgische gevoel, maar is gezien de stand van de techniek niet iets dat bewaard moet worden. Aan de andere kant geven de dualshock-bedieningselementen wel het retro gevoel van een meer authentieke en echte klassieke controller. Het is duidelijk dat deze console het klassieke PlayStation gevoel moet terugbrengen. Het is alleen jammer dat Sony zich heeft laten leiden door de klassieke beleving als het gaat om de beslissingen die gemaakt zijn bij het ontwerpen van deze spelconsole. Een klein beetje hedendaags vernuft zou de PlayStation Classic niet misstaan en zou de waardering voor deze retro spelconsole goed hebben gedaan. Hoe dan ook, de markt eiste een klassieke spelconsole van Sony en dus moeten we niet zeuren als het ook echt klassiek blijkt te zijn!

De PlayStation Classic console

De PlayStation Classic console bevat twintig geïnstalleerde games en een digitale geheugenkaart. Verder wordt de mini-console met twee controllers, een HDMI-kabel en een USB-A-voedingskabel. Helaas blijkt een AC-adapter te ontbreken wat de PlayStation Classic eigenlijk weer incompleet maakt. Officieel is de console is vanaf 3 december verkrijgbaar voor ongeveer 100 euro. Een adapter is voor een kleine 10 Euro bij diverse online elektronicagiganten te bestellen.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 6756.