Duizenden Android-apps verzamelen gegevens van kinderen

Tijdens een onderzoek onder de Android apps voor kinderen bleek dat een groot aantal apps niet alleen de kinderen bezighoudt, maar ook hun gegevens verzamelen. Onderzoekers van het International Computer Science Institute zeggen dat de meerderheid van de populaire gratis apps voor kinderen gegevens verzamelen over deze kinderen. Dit is in strijd met de regelgeving die gegevensverzameling reguleert van gebruikers jonger dan 12 jaar. Het onderzoek werd op 6 april gepubliceerd en zal in juli worden gepresenteerd op het Symposium Privacy Enhancing Technologies.

Gameverslaving

De studie keek naar 5.855 Android apps voor kinderen, die elk gemiddeld 750.000 keer waren gedownload. Met behulp van een Android smartphone hebben de onderzoekers van november 2016 tot en met maart 2018 de meest populaire apps gedownload die bedoeld waren voor kinderen. Uit het onderzoek bleek dat duizenden op kinderen gerichte apps gegevens van het apparaat verzamelden. Sommige van deze apps verzamelden naast de gebruikerseigenschappen ook de GPS-locatie en persoonlijke informatie. Deze ontwikkeling zal ongetwijfeld zorgen baren bij de ouders. Vooral omdat het technische kennisniveau ontbreekt kunnen zij onmogelijk zelf uitzoeken of de betreffende app geschikt en veilig is voor hun kind.

Vijf belangrijke stappen

Door het Facebook Cambridge Analytica-schandaal staat het beschermen van persoonsgegevens volop in de belangstelling. Zowel de politiek als de specialisten op het gebied van privacybescherming maken zich zorgen over hoe informatietechnologiebedrijven de gegevens van gebruikers verzamelen. Eerder deze maand was YouTube, een dochteronderneming van Google, het onderwerp van een klacht over het verzamelen van persoonsgegevens. Bij de vele populaire gratis apps dienen gebruikers toestemming te geven voor het verzamelen van hun gebruikersgegevens in ruil voor de gratis service die deze app biedt. Voor apps voor kinderen is doorgaans niet toegestaan om gegevens bij te houden zonder uitdrukkelijke toestemming van de ouders. In de praktijk bleek dat een groot deel van deze apps op dit gebied de regelgeving overtreden.

Een drietal tips

Van de bijna 6.000 apps die onderzocht waren bleek dat 235 van deze apps toegang hadden tot de GPS-gegevens van de smartphone. 184 deelden de locatiegegevens van het apparaat met de adverteerders. Onder deze apps, waarvan er 172 miljoen gecombineerde downloads hebben plaatsgevonden, waren spellen als Fun Kid Racing en Motocross Kids – Winter Storm. Sommige van de softwareontwikkelaars verschuilen zich achter het feit dat hun app niet gericht is op kinderen, maar op gezinnen. Ondanks dat Google in zijn servicevoorwaarden uitdrukkelijk trackers in kindgerichte apps verbiedt, blijken meer dan 1.000 van de onderzochte apps toch persoonlijke informatie te verzamelen.

In de studie werd ook gekeken naar hoe de apps de gegevens verwerken. De trieste conclusie was dat 40 procent van deze apps deze gegevens niet op een veilige manier behandelen. Meer dan 2.000 van deze apps maakten geen gebruik van een veilige TLS-codering om de gegevens met de opdrachtgevers te delen. Een TLS-codering is een beveiligingsstandaard die ervoor zorgt dat de dataoverdracht van de gegevens gecodeerd plaatsvindt. Deze beveiligingsmaatregel is tegenwoordig de standaard voor het veilig verzenden van informatie.

Het is nu de vraag wat Google doet met de conclusies uit dit onderzoek en welke maatregelen zij gaan nemen. Alhoewel dit onderzoek uitsluitend betrekking heeft op de populaire gratis Android apps, mag je logischerwijze ook concluderen dat deze schending van de privacygegevens waarschijnlijk ook geldt voor de populaire gratis iOS apps. Voor de ouders is het een zaak om de apps op de smartphone van hun kinderen te controleren. Als de gegevens van het onderzoek in juli worden gepubliceerd, zal ook een lijst van de onderzochte apps bekend worden gemaakt.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7836.