Fidget Spinner

Sinds 2017 is Nederland bekend geworden met de fidget spinner. Het is een kleine gadget dat eruit ziet als een werper met drie spaken. Iedere spaak heeft een rond gat, die gebruikt wordt om de fidget spinner te bewegen. Voor veel kinderen is het leuk speelgoed, maar het heeft ook een functie. Oorspronkelijk is de fidget spinner ontwikkeld als rustgevend speeltje. Daarom is het effectief voor mensen met ADHD en onrustige gevoelens.

Het leukste aan dit speelgoed is de draaiende beweging. Je hoeft hem enkel in je handen te houden en de fidget spinner kan draaien. Hiervoor kies je een van de ringen en de rest draait eromheen. Juist de andere twee spaken zorgen ervoor dat de spinner langer ronddraait. Het draaien en de repeterende bewegingen geven het rustgevende gevoel voor veel mensen. Nog leuker is het natuurlijk dat ze dit zelf tot stand brengen.

Alleen maar draaien

Veel is niet nodig voor het eerste effect. Je kan de spinner laten draaien door de hand te bewegen die het vasthoudt. Of je tikt met de andere hand tegen een van de spaken aan. Met een beetje geluk verhoogt de snelheid dan ook nog eens. Naast de draaiende beweging zal te merken zijn, dat de vorm van de fidget spinner verandert. Dat gebeurt natuurlijk niet echt, maar de beweging geeft de fidget spinner weer een andere vorm.

Een andere manier is om de ring te laten draaien op een pen of potlood in plaats van een van je vingers. Je kan de ring dan beter bekijken of met een andere beweging het draaien laten veranderen.

Een effectief hulpmiddel

Het speeltje is in 1993 bedacht door Catherine Hettinger. Zij heeft het juist voor haar eigen kinderen ontwikkeld. Helaas voor haar nam de populariteit van de spinner toe, nadat het patent in 2007 was verlopen.

De fidget spinner is te vergelijken met een stressbal of de kubus van Rubick. Speelgoed dat makkelijk mee te nemen is en goed in de hand ligt. Hoe klein ze ook zijn, ze zijn effectief genoeg om mensen te helpen in tijden van stress. Net als de stressbal heeft de fidget spinner een kalmerend effect. Ook voor mensen die last hebben van aandacht stoornissen, zoals ADHD, is het een effectief hulpmiddel. Het kalmeert onrustige gevoelens en het vergroot het concentratievermogen. Wellicht omdat de focus op de ring gericht blijft en niet meer alle kanten gaat opvliegen.

Goedkope en dure versies

Inmiddels bestaan er meerdere variaties van de fidget spinner. De vorm met drie spaken en drie ringen is het basismodel van de spinner. Nu zijn ze te koop in verschillende materialen zoals metaal, hout en plastic. De goedkoopste versies zijn gemaakt van plastic, alleen gaan deze niet zo heel lang mee. Het zijn fijne uitvoeringen om het model uit te proberen en uit te zoeken of het jou of iemand anders ook die rust geeft. Is het een succes dan zijn er altijd nog mooiere en duurdere uitvoeringen te krijgen.

Er is wel sprake van verschil in kwaliteit. De duurdere uitvoeringen zijn van betere kwaliteit. Dat merk je vooral aan de kogellagertjes en het geluid dat ze maken. Fidget spinners met hogere prijzen maken minder geluid en door de betere kogellagertjes draait de spinner langer rond. De goedkoopste fidget spinner is verkrijgbaar vanaf € 5,- , maar je kan ze ook voor € 90,- per stuk aanschaffen.

Houd het schoon

Geloof het of niet, maar onderhoud kan ervoor zorgen dat de fidget spinner langer mee gaat. Vooral als je de kogellagertjes goed schoon houdt. Als er namelijk te veel stof of ander vuil op komt te zitten, dan worden de draaiende bewegingen minder. Wanneer het draaien van de fidget spinner slechter gaat, dan wil dat dus niet zeggen dat deze kapot is. Na een goede schoonmaakbeurt draait hij weer als een speer.

Het lijkt een eenvoudig voorwerp, maar toch met een bijzonder effect voor mensen met ADHD, ADD of autisme. Helemaal fijn dat je er niet veel voor hoeft te betalen. Zo zijn kinderen en volwassenen voor weinig geld geholpen met het rustgevende en plezierige effect van de fidget spinner.

Een nieuw record

Het is ook een uitdaging om de spinner zo lang mogelijk te laten draaien. Zoek op het internet een mooie spinner uit om jouw persoonlijke record te bereiken. Ons record is 61. Maak kans op een fidget spinner en geef aan ons door als jij een nieuw record hebt behaald. Graag ontvangen we een screenshotje van jouw persoonlijke spinner record.

Sinds 2017 is Nederland bekend geworden met de fidget spinner. Het is een kleine gadget dat eruit ziet als een werper met drie spaken. Iedere spaak heeft een rond gat, die gebruikt wordt om de fidget spinner te bewegen. Voor veel kinderen is het leuk speelgoed, maar het heeft ook een functie. Oorspronkelijk is de fidget spinner ontwikkeld als rustgevend speeltje. Daarom is het effectief voor mensen met ADHD en onrustige gevoelens. Het leukste aan dit speelgoed is de draaiende beweging. Je hoeft hem enkel in je handen te houden en de fidget spinner kan draaien. Hiervoor kies je een…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 4.73 ( 2 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3796.