Fidget Spinner

Sinds 2017 is Nederland bekend geworden met de fidget spinner. Het is een kleine gadget dat eruit ziet als een werper met drie spaken. Iedere spaak heeft een rond gat, die gebruikt kan worden om de fidget spinner te bewegen. Voor veel kinderen is het leuk speelgoed, maar het heeft ook een functie. Om bijvoorbeeld de concentratie te verhogen bij kinderen met ADHD. Oorspronkelijk is de fidget spinner ontwikkeld als rustgevend speeltje. Daarom is het effectief voor mensen met ADHD en onrustige gevoelens.

Het leukste aan dit speelgoed is de draaiende beweging. Je hoeft hem enkel in je handen te houden en de fidget spinner kan draaien. Hiervoor kies je een van de ringen en de rest draait eromheen. Juist de andere twee spaken zorgen ervoor dat de spinner langer ronddraait. Het draaien en de repeterende bewegingen geven het rustgevende gevoel voor veel mensen. Nog leuker is het natuurlijk dat ze dit zelf tot stand brengen.

Alleen maar draaien

Veel is niet nodig voor het eerste effect. Je kan de spinner laten draaien door de hand te bewegen die het vast houdt. Of je tikt met de andere hand tegen een van de spaken aan. Met een beetje geluk verhoogt de snelheid dan ook nog eens. Naast de draaiende beweging zal te merken zijn dat de vorm van de fidget spinner verandert. Dat gebeurt natuurlijk niet echt, maar de beweging geeft de fidget spinner weer een andere vorm.

Een andere manier is om de ring te laten draaien op een pen of potlood in plaats van een van je vingers. Dit is leuk om de ring dan nog verder te bekijken of met een andere beweging het draaien te veranderen.

Een effectief hulpmiddel

Het speeltje is in 1993 bedacht door Catherine Hettinger. Zij heeft het juist voor haar eigen kinderen ontwikkeld. Helaas voor haar nam de populariteit van de spinner toe, nadat ze het patent in 2007 heeft laten verlopen.

Eigenlijk is het te vergelijken met een stressbal of de kubus van Rubick. Speelgoed dat makkelijk mee te nemen is en goed in de hand ligt. Hoe klein ze ook zijn, ze zijn effectief genoeg om mensen te helpen in tijden van stress. Net als de stressbal heeft de fidget spinner een kalmerend effect. Zelfs voor mensen die last hebben van serieuze aandachtsstoornissen als ADHD, is het een effectief hulpmiddel om onrustige gevoelens te kalmeren. Naast het bieden van een rustgevend gevoel, vergroot het ook het concentratievermogen. Wellicht omdat de focus dan enkel naar de ring gaan en niet meer alle kanten opvliegen.

Goedkope en dure versies

Inmiddels zijn verschillende variaties te krijgen op de fidget spinner. De vorm met drie spaken en drie ringen is het basismodel van de spinner. Nu zijn ze te koop in verschillende materialen zoals metaal, hout en plastic. De goedkoopste versies zijn gemaakt van plastic, alleen gaan deze niet zo heel lang mee. Het zijn fijne uitvoeringen om het model eens uit te proberen en uit te zoeken of het jou of iemand anders ook die rust geeft. Is het een succes dan zijn er altijd nog wat mooiere en duurdere uitvoeringen te krijgen.

Het verschil zit met name in de kwaliteit. De prijzigere versies zijn van betere kwaliteit. Dat is vooral te merken aan de kogellagertjes en het geluid dat ze maken. De duurdere versies maken minder geluid en door de betere kogellagertjes draait de spinner langer rond. De goedkoopste fidget spinner is verkrijgbaar vanaf € 5,- en de duurdere versies kunnen € 90,- kosten.

Houd het schoon

Geloof het of niet, maar onderhoud kan ervoor zorgen dat de fidget spinner langer mee gaat. Belangrijk is dan de kogellagertjes schoon te houden. Als er namelijk te veel stof of ander vuil op komt te zitten, zal dat juist de draaiende bewegingen verminderen. Wanneer het draaien van de fidget spinner slechter gaat, dan wilt dat dus niet zeggen dat deze kapot is. Soms wilt het schoonmaken al helpen en dan kan deze nog even mee. In het geval van de duurdere uitvoeringen is dat helemaal een uitkomst, want zeker met deze versies wil je langer doen.

Het lijkt een eenvoudig voorwerp, maar toch met een bijzonder effect. Inmiddels zijn veel mensen die kampen met ADHD, ADD, autisme en stress blij geworden met de hulp van de fidget spinner. Helemaal fijn dat je er niet veel voor hoeft te betalen. Zo zijn kinderen en volwassenen voor weinig geld geholpen met het rustgevende en plezierige effect van de fidget spinner.

Een nieuw record

Daarnaast blijft het een uitdaging om de spinner te laten draaien. Zoek op het internet een mooie spinner uit om jouw persoonlijke record te bereiken. Ons record is 61. Maak kans op een fidget spinner en geef aan ons door als jij een nieuw record hebt behaald. Graag ontvangen we een screenshotje van jouw persoonlijke spinner record.

Sinds 2017 is Nederland bekend geworden met de fidget spinner. Het is een kleine gadget dat eruit ziet als een werper met drie spaken. Iedere spaak heeft een rond gat, die gebruikt kan worden om de fidget spinner te bewegen. Voor veel kinderen is het leuk speelgoed, maar het heeft ook een functie. Om bijvoorbeeld de concentratie te verhogen bij kinderen met ADHD. Oorspronkelijk is de fidget spinner ontwikkeld als rustgevend speeltje. Daarom is het effectief voor mensen met ADHD en onrustige gevoelens. Het leukste aan dit speelgoed is de draaiende beweging. Je hoeft hem enkel in je handen te…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 4.73 ( 2 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 1929.

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?