Gaat Intel een grafische processor lanceren?

Als je zelf een gaming PC wilt bouwen heb je qua grafische kaarten eigenlijk alleen de keuze uit twee fabrikanten. In deze markt zijn het namelijk AMD en Nvidia die het hevig met elkaar concurreren maar ook gezamenlijk de markt bepalen. Maar daar lijkt verandering in te komen want processorfabrikant Intel lijkt ook plannen te hebben om een afzonderlijke grafische processor op de markt te willen zetten.

Intel heeft zich bewezen

Op het officiële Twitter-account @IntelGraphics van Intel verschenen de afgelopen week twee tweets die vrij duidelijk waren. Beide tweets gaven aan dat Intel hard werkt aan een eigen grafische kaart en wil deze medio 2020 op de markt lanceren. Gezien de kracht en de kennis die achter Intel schuil gaat kan het maar zo zijn dat over 16 maanden de markt voor grafische kaarten volledig op zijn kop wordt gezet. Intel is geen nieuwkomer in de markt van de grafische technologie want het bedrijf levert al jarenlang geïntegreerde grafische processors op veel van zijn huidige microprocessors. Hiernaast was Intel de eerste die een DirectX 12 en een 4K Netflix compatibele grafische processor op de markt heeft gezet.

Larrabee project

In het verleden heeft Intel al pogingen gedaan om een positie op de markt voor grafische processors te veroveren. Het in 2011 geïnitieerde Larrabee-project had tot doel een cross-over tussen een videokaart en een x86-processor te ontwikkelen. Echter omdat dit product een totaal nieuwe categorie in de markt voor grafische processors vertegenwoordigde, bleek dit project geen werkbaar resultaat op te leveren. Tom Forsyth, één van de architecten van het Larrabee-project, is na een aantal omzwervingen teruggekeerd bij Intel waar hij nu verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de grafische processor die in 2020 gelanceerd moet gaan worden. Deze keer heeft Intel geen beloftes gedaan voor wat betreft de specificaties en de mogelijkheden van deze nieuwe grafische processor. Vooral omdat Intel zich goed bewust is van de successen van Nvidia in de afgelopen jaren, heeft het bedrijf alle voorzichtigheid in acht genomen. Door de enorme successen van Nvidia, waarvan de grafische processors zelfs in de Tesla’s elektrische auto’s zijn terechtgekomen, heeft Intel nu zijn focus op de markt voor grafische processoren gericht. Maar wat belangrijker is, is dat de gaming markt een uitstekende nieuwe markt is voor Intel.

Interessante markt voor consumenten

Deze nieuwe markt brengt, ondanks de hevige concurrentie van Nvidia en AMD, grote kansen voor Intel. Zowel Nvidia als AMD hanteren een strikt schema voor het vrijgeven van stuurprogramma’s, het optimaliseren van hun software voor de nieuwste games en het aanbieden van updaten en upgrades. Hiernaast hebben deze bedrijven ook andere technologische innovaties, zoals Eyefinity en G-Sync ontwikkeld, gelanceerd waardoor zij door menigeen als marktleider worden beschouwd. Volgens een marktonderzoek van Steam bedient Nvidia maar liefst 76 procent van de markt terwijl AMD slechts 23 procent van de markt bedient. Gezien de miljarden omzet in de gaming industrie, zou vers bloed tot een enorme opleving kunnen leiden. Hierbij moet men denken aan meer interessante marktprijzen voor consumenten en meer innovaties op het gebied van grafische technologie.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3821.