Galgje spelen? Speluitleg & Spelregels

Speluitleg Galgje

Het spel Galgje kennen we allemaal van naam en veel mensen hebben het wel eens gespeeld. Ook veel kinderen spelen Galgje, soms uit tijdverdrijf, maar ook op school wordt het gedaan om de woordenschat uit te breiden!

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Wat is Galgje?

Bij het spel Galgje gaat het erom dat je het woord gaat raden dat diegene heeft genoteerd (maar wat je niet kan zien). Je gaat losse letters raden. Je mag maar een beperkt aantal fouten maken. Als je een fout maakt dan wordt een streepje van de galg getekend.

Daaraan komt een mannetje te hangen, per fout wordt het mannetje zichtbaar en wanneer hij helemaal zichtbaar is heb je verloren. De galg bestaat vaak uit een aantal onderdelen, deze kun je van tevoren afspreken, gemiddeld bestaat hij uit tien onderdelen. Dat wil zeggen dat je dus na tien fouten de galg en het mannetje zichtbaar hebt en dan heb je verloren, probeer dus binnen die tien keer het woord te raden.

Edities van Galgje

Galgje kan online worden gespeeld, je kunt het ook op papier doen. In de speelgoedwinkel kun je ook edities van het spel Galgje kopen. Maar met pen en papier ben je er ook. Je kunt het spel Galgje dan ook spelen waar je ook bent, als je maar pen en papier bij de hand hebt.

De opzet van Galgje

De eerste speler is de uitdager, deze speler neemt een woord in gedachten en zet een rijtje neer met stippen (iedere stip staat voor een letter). Heb je het woord hond in je hoofd, dan zet je dus vier stippen neer. De tweede speler noemt een letter, als deze letter voorkomt in het woord dan wordt de letter op de stip neergezet, komt deze niet voor, dan wordt er een onderdeel van de galg getekend.

Als je het voor de tweede speler gemakkelijker wilt maken dan mag je de letters, die geraden zijn, noteren. Dan kan diegene geen dubbele letters noemen. Als je het moeilijker wilt maken dan kun je het diegene zelf laten onthouden. Als je het woord snel raadt en de galg is nog niet compleet dan win je het spel Galgje. Maar staat de galg er helemaal, dan heb je verloren.

Het spel kan door meerdere personen worden gespeeld. Je kunt dan in een team spelen of je gaat om de beurt een letter raden. Op scholen wordt het spel Galgje bij taallessen veel gebruikt. De te raden woorden bij Galgje mogen niet meer dan zestien letters bevatten.

De galg

Als je een constructie aanhoudt van maximaal tien fouten, dan bestaat de galg uit vier stukken, je hebt de bodem met een verticale paal, dan een horizontale paal, een dwarsbalk en een touw. Het mannetje bestaat dan uit zes stukken, een hoofd, een lichaam, een linkerarm, een rechterarm en een linkerbeen en een rechterbeen. Er zijn altijd meer variaties mogelijk.

Je kunt er altijd meer onderdelen bij tekenen. De galg kan een hoed op krijgen, schoenen aan, allemaal aspecten die je er zelf bij kunt bedenken, maar dit bespreek je vooraf wel altijd. Je kunt het ook lastiger maken en een galg maken met bijvoorbeeld acht onderdelen en dan kun je de benen in één beurt tellen en de armen ook.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Galgje

De oorsprong van galgje is niet bekend. - 75%
Galgje word vaak op scholen gedaan, zo leren kinderen goed woorden te spellen. - 56%
Galgje kwam voor als spelletje in het programma - 85%

72%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.08 ( 14 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 6756.