Gaming smartphone de trend van 2018

Zolang er smartphones zijn, zijn er ook mobiele games voor hen geweest. Ondanks dat het mobiele gamen op een smartphone enorm populair is, zijn de speciaal voor gaming ontworpen smartphones dat nooit geweest. Historisch gezien is de markt voor gaming smartphone betrekkelijk klein maar is het publiek echter wel ontzettend trouw. Dus nu is het de vraag waarom bedrijven zoals Xiaomi, ZTE en Asus zich dit jaar enorm inspannen om dit marktsegment te bedienen? Wat speelt er achter de schermen en wat is de doelstelling van deze producenten?

Marktsegment in ontwikkeling

Een eenvoudige theorie kan zijn dat deze producenten zich werkelijk als trendsetter willen manifesteren en zo de markt willen beïnvloeden. Het relatieve succes van de Razer Phone is hier natuurlijk het voorbeeld van. Dit succes was natuurlijk ook te danken aan de goede hardware specificaties waarbij vooral de grote capaciteit van de batterij een verademing is voor de intensieve smartphone gebruikers. Toch bleek Razer gelijk te hebben wat betreft de mobiele gamers waardoor nu ook andere producenten hun aandacht aan dit marktsegment richten. Naast Xiaomi met de Black Shark en ZTE met de Nubia Red Magic, heeft ook grootmacht Asus aangegeven dat zij zich gaan richten op een gaming smartphone. En zoals een Nederlands spreekwoord luidt: Als één producent over de dam is, volgen er meer!

Technologische ontwikkelingen

De nieuwe golf gaming-smartphones hebben allemaal een paar dingen gemeen, maar ze proberen ook zichzelf te onderscheiden met unieke functies. Over het algemeen zijn het eigenlijke gewone smartphones met extra toeters en bellen voor het gamen. Belangrijk zaken hierbij zijn natuurlijk voldoende geheugencapaciteit, ruime capaciteit van de batterij, extra snelle processors en een goed scherm. Wat het design betreft bieden alle gaming smartphones net iets meer dan de standaard smartphones. Zo heeft de BlackShark een robuust en ruig uiterlijk en heeft de Red Magic een gestroomlijnd en chic uiterlijk met een LED strip op de achterzijde. Gamers hebben over het algemeen veel waardering voor fantasierijke en futuristische ontwerpen die de beleving van een game weerspiegelen.

De waarde van mobiele games

Een ander perspectief wordt bepaald door de evolutie van het mobiel gamen sinds de dagen van de N-Gage. Alhoewel het nog steeds zo is dat smartphones nooit in staat zullen zijn om de meest veeleisende high-end pc-games te draaien, is de smartphonemarkt wel bezig met een inhaalslag. Het is zelfs een trend dat veel oudere pc- en consolegames worden gepoort naar mobiel gebruik. Hiernaast zijn veel mobiele games gratis te spelen maar bevatten veel extra inhoud zoals reclame, in-app aankomen of micro-transacties. Kortweg vertegenwoordigen de mobiele games een enorme toegevoegde waarde. Des te meer een reden om een speciale gaming smartphone op de markt te zetten.

Wereldwijd mobiel gamen

Vanwege de beschikbaarheid van relatief goedkope maar krachtige smartphones en het feit dat het land als eerste ter wereld ‘mobiel’ werd, vertegenwoordigd China de grootste online gamemarkt ter wereld. Het is dan ook geen toeval dat de Xiaomi Black Shark en ZTE Nubia Red Magic uit China komen. Maar China is nog maar het begin. Als de populariteit van PUBG en Fortnite op mobiel nog groter wordt, zullen wereldwijd steeds meer smartphone gebruikers veranderen in mobiele gamers. Hoe meer mensen wennen aan gamen op hun telefoon, des te aantrekkelijker wordt het vooruitzicht van een voor dat doel geoptimaliseerde smartphone.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 9160.