Speluitleg & spelregels Genius

Speluitleg Genius

Genius is een bordspel gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar en voor 1 tot 4 spelers. De uitgever van het spel is 999 games. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verdienen door stenen met dezelfde kleur aan elkaar te verbinden. Er wordt gekeken naar de kleur die je het minst hebt aangelegd, hier moet je een zo hoog mogelijk score in behalen. Elke steen heeft 1 of 2 kleuren en 2 dezelfde symbolen of 2 aparte symbolen.

Speel hier je Favorite Game

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Spel beginnen

Het spel begint met dat het speelbord op tafel wordt gelegd. Iedere speler krijgt en plankje met 6 stenen, een scorebord en 6 scoreblokjes. De rest van de stenen worden in de zak gedaan. De scoreblokjes worden nu op veld 0 geplaatst, ieder blokje op de overeenkomstige kleur. Op het speelbord zijn de buitenste randjes in een andere kleur grijs uitgevoerd. Als er met 4 spelers gespeeld wordt dan wordt het hele speelbord benut, met 3 spelers doen de buitenste ring niet mee en met 2 spelers wordt alleen het midden vlak gebruikt. Ook zijn er op het speelbord al een aantal velden voorzien van symbolen.

Spelverloop

Elke speler mag om de beurt een steen van zijn plankje op het speelbord aanleggen. De speler telt dan de punten die hij verdient heeft en vult dit in op zijn scoreblok. De speler moet dan zijn plankje weer aanvullen tot 6 stenen, dit gebeurd elke beurt. In de allereerste ronde moeten de spelers verplicht de stenen aanleggen aan een voorgedrukt symbool waar nog geen andere steen aangelegd is. De volgende rondes mogen de spelers hun stenen willekeurig op het bord plaatsen.

De stenen bestaan uit 2 aaneengesloten zeshoeken met op iedere zeshoek een kleur. In totaal zijn er 6 kleuren. De steen kan 2 verschillende kleuren hebben maar ook 2 x dezelfde kleur. Er zijn in totaal 21 verschillende stenen. Stenen met daarop 2 x dezelfde kleur komen iets minder voor. De stenen worden zo op het bord geplaatst dat ze nooit buiten het speelveld raken. Ook mag er nooit over een voorgedrukt symbool gelegd worden.

De stenen hoeven niet aan andere stenen met dezelfde kleur gelegd te worden, maar ze leveren dan wel minder punten op.

Punten verdienen

Je verdient punten door je stenen aan te leggen aan andere stenen met dezelfde kleur. Dit is niet verplicht maar dan scoor je wel minder punten. Hoe meer aangrenzende symbolen met dezelfde kleur hoe meer punten je dat oplevert. Je telt alle zeshoekjes op de 5 denkbeeldige vrije lijnen in dezelfde kleur die aaneengesloten aan jouw geplaatste steen liggen. Je verdiende punten worden per kleur bijgehouden, en de scoresteen op het scorebord wordt dat aantal vakjes vooruit geplaatst.

Wanneer je bijvoorbeeld een steen met een groen en rood symbool aan al 2 rode symbolen aangelegd krijg je hier 2 punten voor. Als het groene symbool ook aan andere groene symbolen grenst krijg je hier ook punten voor. Wanneer een speler met een kleur meer dan 18 punten behaald heeft roept hij Genius, het overschot gaat verloren en hij mag meteen nog een steen aanleggen. Normaal moet je je plankje steeds met 1 steen weer tot 6 aanvullen, nu moet je dan 2 stenen bijvullen.

Stenen mogen ook geruild worden als een spelers geen enkele steen in handen heeft met de kleur waarin hij het minst aantal punten behaald heeft. Als dit het geval is moet de speler dat wel bewijzen door al zijn stenen aan de medespelers te laten zien. Hij mag dan 6 nieuwe stenen pakken en erna zijn oude stenen weer in de zak plaatsen.

Bij Genius is het niet alleen de bedoeling om zelf zo hoog mogelijk te scoren maar ook kijk je hoe je je tegenstanders dwars kunt liggen en ervoor kunt zorgen dat ze niet hoog scoren, zeker in de kleur waarbij ze al de minste punten hebben behaald.

Het spel is voorbij als een speler geen stenen maar kan aanleggen. Of wanneer het speelbord vol is. De speler die de hoogste score heeft in de kleur waar hij de minste punten mee gescoord heeft wint. Bij gelijk spel wordt er gekeken naar de volgende kleur waarin het laagst gescoord is. Diegene die dan weer de hoogste score heeft is de winnaar.

Genius kan ook alleen gespeeld worden of in teams. Wanneer je alleen speelt leg je 2 scorebordjes achter elkaar en wanneer je met een kleur 18 punten behaald leg je dat scoreblokje meteen op het 2e scorebord op de 0 en zo ga je verder.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Genius

De Nederlandse uitgever is 999 Games, een uitgever die meerdere spelletjes op de Nederlandse markt heeft gezet. - 93%
Het is een uitdagende spel met makkelijke regels. - 80%
Bij elke nieuwe uitgave van Genius is de doos veranderd. - 85%

86%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.01 ( 10 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7834.