Speluitleg en spelregels van gezelschapsspellen

Gezelschapsspellen

Gezelschapsspellen zijn spellen die je zoals de naam al zegt in gezelschap speelt. Gezelschapsspellen zijn meestal behendigheidsspellen. Het zijn vaak bordspellen, kaartspellen of puzzelspellen die je met vrienden of familie speelt voor de gezelligheid.

Speel hier je favoriete game

    loading games...

Gezelschapsspellen spelen voor geld of prijzen

Meestal speel je dit soort spellen met 2 tot maximaal 6 spelers. Gezelschapsspellen kunnen individueel gespeeld worden. Er kan ook gekozen worden om in teams te spelen. Het kan zijn dat de spelregels van het spel dan een klein beetje aangepast moeten worden. Wanneer dit het geval is zullen wij dit altijd benoemen in onze speluitleg.

Omdat de spellen gespeeld worden voor de gezelligheid wordt er meestal niet voor geld of een prijs gespeeld maar het kan natuurlijk wel. Om het spel nog leuker of spannender te maken zijn er mensen die spelen om een ”pot”. Hier wordt voordat een spel begint door elke speler een bedrag of andere prijs ingelegd en de totale pot gaat vervolgens naar de winnaar of winnaars van het spel. Hoe hoog en wat de inleg is wordt door alle spelers van tevoren afgesproken en dit verschilt natuurlijk voor iedereen. Vaak wordt er gespeeld voor een paar cent, en legt iedereen een stuiver per ronde in. Maar er wordt ook wel gespeeld om hogere bedragen, andere prijzen of snoep. Dit kunnen bijvoorbeeld ook kansspelen in het online casino zijn.

Gezelschapsspellen worden nog steeds erg veel gespeeld in huiselijke kringen. De meeste gezinnen zijn wel in het bezit van een of meerdere gezelschapsspellen. Monopoly is het bekendste en meest verkochte gezelschapsspel ooit. Bijna ieder gezin heeft het spel Monopoly wel in huis. Monopoly is tegenwoordig ook al online te spelen net als vele andere gezelschapsspellen. Daarnaast zijn er behalve de klassieke versie van Monopoly ook elektronische versies te koop waarbij er geen gebruik meer wordt gemaakt van papieren geld, maar er betaald kan worden via pinpassen/creditcards. Andere bekende gezelschapsspellen zijn onder andere Mens erger je niet, Risk, Rummikub en Yahtzee.

Speluitleg

Hieronder vind je de speluitleg en spelregels van de leukste kaartspellen. Wij streven ernaar om de speluitleg en spelregels van zoveel mogelijk spellen op onze website te zetten. Je vindt op onze website dus niet alleen de speluitleg van de meest populaire spellen maar ook die van de minder bekende spellen! De spellen staan op alfabetische volgorde zodat je meteen de spelregels kunt vinden die je nodig hebt!

Er zullen steeds meer spelregels en speluitleg aan onze site worden toegevoegd. Wanneer je op zoek bent naar de spelregels en speluitleg van een specifiek spel en deze staan er nog niet tussen wees dan niet teleurgesteld. Stuur ons een berichtje (ook via het forum) en wij zullen ons best doen om ook deze speluitleg zo spoedig mogelijk toe te voegen aan onze website. We gaan we in de meeste gevallen zelfs meteen voor jou aan de slag!

Spellen op alfabet

Q
U
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over gezelschapsspellen.

Ondanks de moderne spelcomputers, blijven mensen nog steeds gezelschapsspellen spelen. - 63%
In bijna elk huishouden in Nederland zijn wel bord/kaart spelletjes te vinden. - 81%
Veel spelletjes worden ook in 'reisformaat' gemaakt, zodat je het makkelijk mee op vakantie kan nemen. - 91%

78%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.41 ( 8 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7661.