Speluitleg Hartenjagen – Spelregels Hartenjagen

Hartenjagen

Het bekende kaartspel Hartenjagen is in Nederland bijzonder populair. In de laatste jaren zijn er nog diverse varianten van het kaartspel bedacht, maar toch spelen de meeste liefhebbers gewoon nog de klassieke versie. Hartenjagen werd vooral bekend omdat het spel al snel op de Windows-computers gespeeld kan worden, het gaat dan om de klassieke versie. De standaardversie van Hartenjagen is ook wel de Amerikaanse variant en wordt overal ter wereld dagelijks gespeeld.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Amerikaanse variant van hartenjagen

De traditionele versie (Amerikaans) is nog altijd het meest populair en is eigenlijk redelijk eenvoudig. Je zal het spel gaan spelen met vier spelers. Iedere speler ontvangt in het begin 13 kaarten. Alle speelkaarten met uitzondering van de jokers worden dan ook gebruikt in het spel. De 2 is de kaart met de laatste waarde en de Aas is het meest waardevol. Alle 13 kaarten per persoon worden één voor één bij de juiste speler neergelegd.

Wanneer alle kaarten zijn gedeeld dan gaan we door met het doorgeven. Elke deelnemer mag maximaal drie kaarten uitkiezen uit zijn eigen 13 kaarten en deze vervolgens doorgeven aan de volgende speler. In de openingsronde zullen alle kaarten naar links worden doorgegeven, in de tweede ronde gaan we de andere kant op. In de derde ronde worden de speelkaarten doorgegeven aan de speler tegenover je en in de vierde ronde is doorgeven niet meer mogelijk. Maar daarna start je weer in ronde één, dus er zijn voldoende kansen om van je slechte kaarten af te komen.

Het gaat er bij Hartenjagen om dat je het spel zal eindigen met een zo minimaal mogelijk aantal punten. Sommige kaarten wil je namelijk echt niet hebben, want deze leveren strafpunten op. De hartenkaarten staan voor één strafpunt, maar dat is bij lange na nog niet het ergste. De Schoppen Vrouw kan je dertien strafpunten opleveren en dan is winnen bijna niet meer mogelijk. Geef daarom op een slimme en tactische manier de slechte kaarten door.

Klaveren 2

De speler die zal beginnen is degene met een klaveren 2 in zijn bezit. Deze speelkaart zal ook als eerste op de speeltafel moeten worden neergelegd. Vervolgens zal er met de klok mee worden gespeeld, wat het een stuk eenvoudiger maakt om bij te houden. De volgende speelkaarten die worden neergelegd moeten van een identieke kleur zijn, oftewel de tweede speelkaart is altijd een klaveren. Mocht de volgende speler echter helemaal geen klaverenkaart hebben, dan mag er wel een andere speelkaart worden gespeeld.

Shooting the Moon

De speler die de hoogste klaverenkaart op tafel neergelegd, die zal de vier kaarten moeten pakken en mag daarna een andere kleur uitkiezen. Zodra alle kaarten zijn gespeeld, dan is het spel ten einde en zal bekeken worden wie de winnaar is. Let op, probeer zo min mogelijk kaarten in je bezit te hebben zodat de kans op strafpunten het laagste is. Er zijn 26 strafpunten in het spel, maar het kan zijn dat één deelnemer deze punten allemaal in zijn bezit heeft. Dan heeft diegene niet kansloos verloren, maar juist gewonnen. Want dan zal die speler geen strafpunten krijgen en de rest krijgt 26 strafpunten per persoon. Dit wordt ook wel ‘Shooting The Moon’ genoemd.

Er is ook een Nederlandse variant van Hartenjagen beschikbaar, alleen werkt dit spel niet hetzelfde als de traditionele versie. De Nederlandse versie zal worden gespeeld met een totaal van 32 speelkaarten. De kaarten beginnen bij 6 en gaan tot de Aas. Het is niet mogelijk om kaarten door te geven en ook de strafpunten werken net even anders. Je kan bij de Nederlandse versie maximaal 15 strafpunten per spel krijgen, maar verder zijn er weinig verschillen te vinden.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Hartenjagen

Er zijn vele versies van Hartenjagen, allemaal met net een paar regels anders. - 57%
Er is ook een digitale versie van. - 76%
Nederlands en Amerikaans hartenjagen zijn het bekendst in Nederland. - 70%

68%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.35 ( 24 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7835.