Het geheim van de verouderde Nintendo Switch

Als je naar Sony en Microsoft kijkt, nog steeds de grootste namen in de markt voor gameconsole, zou je waarschijnlijk denken dat het in deze markt eigenlijk maar om één ding gaat: Macht! Vooral de mogelijkheid om meer gedetailleerde en geavanceerde grafische videogames te produceren heeft de markt de laatste 10 jaar gedomineerd. Deze evoluerende markt wordt uitstekend geïllustreerd door de enorme verschillen in grafische technologie tussen het eenvoudige spel Pong en de verbluffend realistische wereld van de videogame ‘Red Dead Redemption’ dat binnenkort wordt uitgebracht.

Verouderde technologie

Maar kijk nu eens naar de Nintendo Switch, een gameconsole met een relatief beperkt vermogen. Qua technologie loopt de Switch eigenlijk mijlenver achter op de Playstation 4 (Pro) en de Xbox One (X). Volgens de huidige stand van de technologie kan de Switch niet verouderen omdat deze al verouderd is. Best een slimme marketingstrategie van Nintendo. Echter heeft de Switch een handige gimmick waarmee hij zich werkelijk kan onderscheiden van de volwassen concurrenten. De Switch is namelijk een gameconsole die draagbaar is en ook als thuisconsole kan worden ingezet. Hiernaast wordt de Switch ook nog eens geleverd met een groot aantal van de beste games die momenteel beschikbaar zijn.

De Nintendo Retro games

Deze marketingstrategie werd met gemengd succes al eens eerder door Nintendo uitgeprobeerd. Ook de Wii was op dezelfde wijze ‘ouderwets’ ten opzichte van de concurrentie. Ondanks het feit dat de traditionele gamers de voorkeur hebben voor de meer grafisch ontwikkelde videospellen en de verouderde technologie werd de Wii een wereldwijd fenomeen. Het lijkt erop dat tussen de introductie van de Wii en de Switch iets belangrijks in de industrie is veranderd. De grafische technologie is met sprongen vooruitgegaan en we staan nu op het punt dat we een realistische 3D wereld in stappen. Ondanks dat de grafische technologie meer complex is dan ooit en meer geheugencapaciteit vereist dan voorheen, zijn de resultaten verbazingwekkend. Ook de basis van alle videospellen is uitermate gestroomlijnd en is hierdoor zeer betrouwbaar in weergave. Juist dit laatste is de reden waarom steeds meer gamers de graphics als bijzaak zien: De trend van de Retrogames!

Multifunctioneel en portable

De Switch wordt door veel videogamers beoordeeld als ‘goed genoeg’ als het gaat om de grafische technologie. De hardware configuratie van de Switch is de graphics van ‘The Legend of Zelda: Breath of the Wild’ uitstekend en zeer gedetailleerd weergegeven. En dit terwijl je deze videogame thuis op de bank en onderweg in de trein kan spelen. En juist hier ligt de kracht van de Nintendo Switch, deze spelconsole is meer multifunctioneel dan zijn statische en zware technologische concurrenten.

Uitstekende spelbeleving

Misschien beseffen Sony en Microsoft zich niet dat de strategie van kunstmatige veroudering van Nintendo uitermate positieve markteffecten genereerd. Met deze marketingstrategie behaald Nintendo aanzienlijk meer inkomsten uit de e-shops en abonnementsdiensten dan de concurrenten. Het afremmen van de onvermijdelijke opmars naar mooiere grafische hardware en de toename van de budgetten voor ontwikkeling zou misschien weleens een positieve stimulans kunnen betekenen voor de gamers en de industrie. De eenvoudige graphics biedt namelijk uitstekende mogelijkheden op het gebied van spelbeleving!

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3929.