Het laatste nieuws over de PlayStation 5

Ondanks dat de PlayStation 4 nog steeds de dominerende spelconsole in de markt voor videospellen is, komt de lancering van de PlayStation 5 steeds dichterbij. In de verschillende media en vooral op internet is de discussie rond de PlayStation 5 (Net als Xbox Scarlett) is flink toegenomen. Natuurlijk zal je genoeg roddels aantreffen, maar af en toe zie je ook wat feiten die door officiële bronnen de wereld zijn in geholpen. Wat betreft de verschillende details over de volgende PlayStation-console, die tot nu toe bekend zijn, veranderen deze van dag tot dag. Totdat Sony een officiële aankondiging doet zullen exacte details voor ons een raadsel blijven.

Nieuwe geruchten

Deze week kwam er echter verandering in de geheimzinnigheid rond de PlayStation 5 door de publicatie van een vacature voor de aankomende Call of Duty-game van Infinity Ward door Sony. Eigenlijk lijkt dit geen schokkend nieuws. Echter in de functieomschrijving staat een vermelding die impliceert dat de deze videogames ontwikkeld worden voor meerdere next-gen platforms. Op basis van dit gegeven wordt algemeen aangenomen dat elk next-gen systeem, zowel de PlayStation 5 als de Xbox Scarlett, ten vroegste in 2020 het commerciële levenslicht zullen zien.

Geen officiële aankondiging

De E3 conferentie leverde geen enkele aankondiging op over de PlayStation 5 console van Sony op. Sterker nog: Tijdens de persconferentie van Sony werd subtiel het onderwerp van een nieuwe spelconsole vermeden. Ook hierdoor heeft de geruchtenstroom in omvang toegenomen en wordt er door de verschillende marktspecialisten nog meer gespeculeerd. Op basis hiervan kunnen we ons voorstellen dat Sony volgend jaar op de E3 conferentie 2019 het onderwerp PlayStation 5 niet meer kunnen vermijden. Het is de verwachting dat informatie, lekken, specificaties en zelfs gameaankondigingen met betrekking tot ‘next-gen’ spelconsole de komende 12 maanden snel zullen aangroeien.

Een gezonde marktsituatie

In een recentelijk interview vertelde PlayStation-CEO John Kodera aan investeerders dat de PlayStation 4, na een verbluffend succes van vijf jaar, de laatste fase van zijn levenscyclus in gaat. Volgens de meeste experts en analisten van de industrie lijkt het vierde kwartaal van 2020 over het algemeen dan ook de meest geaccepteerde datum te zijn dat Sony een nieuwe console zal lanceren. Op basis van de huidige verkoopcijfers is de PlayStation 4 de dominerende console in de markt. En hoewel de PlayStation 4 bijna vijf jaar oud is, lijken deze verkoopcijfers niet terug te lopen. De PlayStation 4 Pro, de laatste uitgave van de PlayStation 4, levert uitstekende prestaties als het gaat om het 4K gamen. Hiernaast zijn er een aantal grote exclusieve games op komst voor de PlayStation 4. Een groot deel van deze titels zullen zelfs pas in 2019 op de markt komen. Op basis van dit alles lijkt er voor Sony geen noodzaak te zijn om een andere 4K-capable console te lanceren.

Hardware speculaties

Aangezien Sony nog geen officiële aankondigingen heeft gedaan met betrekking tot de PlayStation 5, kan men alleen maar speculeren over de hardware-specificaties van de komende console. Als het gaat om de PlayStation 4 heeft Sony in het verleden nauw samen gewerkt met AMD. De PS4 is uitgerust met een AMD-processor en een AMD grafische kaart. Als we naar het geheugen kijken kan men snellere RAM-geheugenblokken verwachten en een grotere totale capaciteit van waarschijnlijk 12-16 GB. Wat opslag betreft kan men geruststellen dat een harde schijf van 1 TB een absoluut minimum zou zijn. Nog steeds zal dit waarschijnlijk een gewone HDD zijn omdat de superieure prestaties van een kostbare SSD beperkte voordelen bieden voor een console. Natuurlijk zal de nieuwe spelconsole van Sony het 4K (30 FPS) gamen ondersteunen. Het valt niet te ontkennen dat de optische diskdrive (CD, DVD en zelfs Blu-ray) snel verouderd raken. En omdat Sony zich steeds meer richt op de online community en het online gamen, zal een optische diskdrive in de PlayStation 5 naar alle waarschijnlijkheid ontbreken.

Geduld is een schone zaak

Is je goed nadenkt moet je toegeven dat er eigenlijk zeer weinig feiten bekend zijn over de hardware specificaties van de PlayStation 5. De meeste gegevens zijn slechts op basis van speculatie. Dus wat de PlayStation 5 betreft, zullen we net als ieder ander gewoon geduld moeten hebben. Mogelijk dat Sony op de E3 conferentie van 2019 eindelijk een tip van de sluier zal oplichten!

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3796.