Hoe komen wij aan de dobbelsteen?

Natuurlijk zijn we allemaal wel bekend met de dobbelsteen. Dit kubusachtig voorwerp, met de getallen één tot en met zes, hebben we ooit weleens een keer door onze handen laten rollen. Eigenlijk is het een dagelijks voorwerp waar we zonder te denken gebruik van kunnen maken. Maar waar komt het woord ‘Dobbelsteen’ vandaan en waar vindt de dobbelsteen zijn oorsprong? Natuurlijk hebben wij dit bij Speluitleg.com uitgezocht!

Geschiedenis:

De dobbelsteen of zijn voorgangers zijn al in gebruik voordat de menselijke geschiedenis werd vastgelegd. Echter heeft men nog niet kunnen bepalen waar de oorsprong van de dobbelsteen nu werkelijk ligt. De oudste bekende dobbelstenen werden opgegraven als een deel van een soort backgammon spel in Shahr-e Sukhteh (De Verbrande Stad) in het uiterste oosten van Iran. Volgens schattingen vinden deze dobbelstenen hun oorsprong tussen 2800 en 2500 voor Christus in Zuidelijke Aziatische regio. Bij het Egyptische spel Senet, dat voor 3000 voor Christus al gespeeld werd, maakte men ook gebruik van een dobbelsteen. De werkelijke oorsprong van de dobbelsteen ligt hoogst waarschijnlijk bij het gebruik van ‘knucklebones’. In het begin werden deze beenderen gebruikt voor het voorspellen en in een later stadium voor het gokken. Voor de laatste toepassing werden er getallen op de verschillende zijden van de beenderen gekerfd. Bij één van de eerste gokspellen werden deze genummerde beenderen gebruikt.

Dobbelsteen:

De naam van de dobbelsteen is afgeleid van het Franse ‘Doble’ (Dubbel). Bij dit spel werden kubusachtige stenen gebruikt met de cijfers één tot en met zes. In Nederland werden deze kubusachtige stenen dan ook snel Dobbelstenen genoemd, naar het Franse gokspel. Terwijl een standaard dobbelsteen (De kubus) altijd zes zijden met de cijfers (Ogen) één tot en met zes heeft, zijn er inmiddels al een aantal andere ‘dobbelstenen’ op het toneel verschenen. Er bestaan ook dobbelstenen met vier, acht, tien, twaalf, zestien, twintig, dertig en zelfs honderd vlakken. Naast het gebruik van ogen om de waarde weer te geven zijn er ook dobbelstenen met symbolen. Zo kan men denken aan Tarotstenen, een soort dobbelsteen met zeer typische symbolen en de Zocchihedron, een dobbelsteen met 100 vlakken die bij een rollenspel gebruikt wordt.

Dobbelspellen:

De dobbelsteen wordt natuurlijk bij een groot aantal bordspelen gebruikt. Denk hierbij maar eens aan Monopolie, Mens-erger-je-niet, Risk, Backgammon, Ganzenbord en Levensweg. Hiernaast kan men natuurlijk ook verschillende spellen bedenken waarbij alles om de dobbelsteen draait. Voorbeelden hiervan zijn Yahtzee, Mexicaantje gooien, Kassie-zes, 5000’en en Straatjeleggen. In het casino wordt de dobbelsteen gebruikt bij het spel ‘Craps’. Het spel ‘Craps’ is zowel een kansspel als een strategisch spel waarbij de speler zelf de moeilijkheidsgraad kan bepalen. Het is een zeer snel spel waarbij soms veel geld rond gaat.

Natuurlijk zijn we allemaal wel bekend met de dobbelsteen. Dit kubusachtig voorwerp, met de getallen één tot en met zes, hebben we ooit weleens een keer door onze handen laten rollen. Eigenlijk is het een dagelijks voorwerp waar we zonder te denken gebruik van kunnen maken. Maar waar komt het woord 'Dobbelsteen' vandaan en waar vindt de dobbelsteen zijn oorsprong? Natuurlijk hebben wij dit bij Speluitleg.com uitgezocht! Geschiedenis: De dobbelsteen of zijn voorgangers zijn al in gebruik voordat de menselijke geschiedenis werd vastgelegd. Echter heeft men nog niet kunnen bepalen waar de oorsprong van de dobbelsteen nu werkelijk ligt. De oudste…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 4.15 ( 5 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3796.