Is de Sony PlayStation Classic een mislukt project?

Ondanks de relatieve goedkope aanschafprijs van een kleine € 100,00 lijkt het erop dat de PlayStation Classic toch niet het succes zal brengen wat Sony ervan verwacht had. Veel gebruikers hebben al aangegeven dat de geboden functionaliteit niet in overeenstemming is met de verkoopprijs waardoor winkeliers niet in staat zijn om de voorraad kwijt te raken. Het animo om een zogenaamde ‘retro’ open-source-emulator aan te schaffen is ver te zoeken.

Enorme voorraden

Veel retailers hebben sterk geïnvesteerd in een aanzienlijke voorraad PlayStation Classic consoles omdat zij de verwachting hadden dat deze als warme broodjes over de toonbank zouden vliegen. Bij verschillende elektronicawinkels stond zelfs een bordje met de tekst ‘Maximaal 1 PlayStation Classic per klant’ om te voorkomen dat de voorraad binnen de kortste keren er doorheen werd gejaagd. Helaas was dit een voorbarige maatregel hetgeen blijkt uit de enorme voorraden die de verschillende retailers nog steeds op hun verkoopvloer en hun magazijn hebben staan.

Knallende verkoopacties

Veel retailers hebben het besef dat de PlayStation Classic weleens een zeer irritante winkeldochter gaat worden. Om deze reden worden er resolute maatregelen genomen om de voorraad er nog voor de kerstdagen doorheen te jagen. Zo hebben Bol.com, Intertoys, Mediamarkt en NedGame.nl en Bol.com de prijs van de PlayStation Classic dramatisch verlaagd. Voor een kleine € 50,00 kan je nu al de gelukkige eigenaar worden van deze nostalgische spelconsole.

Mislukt concept?

In navolging van Nintendo, die twee jaar achtereen een kleine variant van een oude console op de markt, kwam Sony dit najaar met de PlayStation Classic. De PlayStation Classic is de kleine variant van de console (PS1) waarmee Sony in 1994 de gamesmarkt betrad. Naast de high-end markt, waar de PlayStation eigenlijk alleen concurrentie heeft van de Xbox van Microsoft, had Sony het voornemen om een positie in de low-end markt in te nemen. Voor de lancering van de PlayStation Classic heeft het bedrijf zich laten leiden door de successen van Nintendo. Eigenlijk werd het concept van Nintendo compleet gekopieerd en toegepast op de PlayStation 1. Helaas lijkt dat de PlayStation Classic niet te voldoen aan de verwachtingen van de consument. In de praktijk lijkt dat de meegeleverde games niet al te soepel lopen op deze console en dat de gebruikers weinig opties wordt geboden om de instellingen te wijzigen. Ondanks dat de PlayStation Classic is voorzien van ‘open-source’-software die gemakkelijk te hacken is, biedt deze spelconsole te weinig. Sterker: De verschillende PS-emulatoren, die door praktisch elk besturingssysteem wordt ondersteund, blijken duidelijk meer functionaliteit te bieden. De conclusie is helaas triest. De Sony PlayStation Classic is een leuk concept dat helaas geen toegevoegde waarde biedt voor de zogenaamde ‘retro’-gamers.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7056.