Leuke spelletjes voor kinderen en feestjes


Krijg jij binnenkort weer een enorme groep kinderen over de vloer voor een feestje? Dan is het helemaal niet zo moeilijk om geschikte spelletjes te bedenken. Het draait allemaal om het organiseren en de aanpak, de kinderen zullen het sowieso leuk hebben. Je kan aan je eigen kind vragen welke spelletjes hij of zij graag wilt spelen, dan zit je altijd goed. Maar wij hebben ook een mooie lijst voor je klaarstaan met spelletjes voor een kinderfeestje!

Slapende Leeuwen

Het spel Slapende Leeuwen is vooral geschikt voor jonge kinderen en zorgt voor wat kalmte. Alle kinderen moeten doodstil om de grond gaan liggen en mogen geen beweging maken. Want de kinderen zijn voor even echte leeuwen. Vervolgens loop je even een rondje om de groep heen en probeer je ze aan het lachen te krijgen. Maar je mag de kinderen niet aanraken of kietelen. Het kind dat als langste stil blijft liggen is de winnaar. Als een kind beweegt dan mag hij of zij je helpen om de rest aan het lachen te krijgen.

Stoelendans

De stoelendans is een garantie voor veel plezier. Je zet de stoelen in een cirkel en laat de kinderen om de stoelen heenlopen. Zodra de muziek stopt moeten de kinderen zo snel als mogelijk gaan zitten. Maar na elke ronde haal je een stoel weg, dus er geen plaats voor iedereen. Dit gaat net zolang door tot er nog maar één stoel aanwezig is en er twee kinderen over zijn. Want er kan maar één iemand winnen!

Spijkerpoepen

Een fles water, een riem, een touwtje en een spijker. Meer heb je niet nodig voor een spelletje spijkerpoepen. Je bindt het touwtje aan de riem en hangt een spijker aan het touwtje. Vervolgens doe je de riem om bij één van de kinderen. Het is een simpel spel, want het doel is om de spijker in het flesje te krijgen. Hiervoor moet je wel de juiste heupbewegingen maken. Beslist één van de leukste spelletjes voor een kinderfeestje.

Grabbelton

De grabbelton zorgt ervoor dat elk kind een winnaar zal zijn. Iedereen mag grabbelen in een ton vol met prijsjes. Jij kan zelf beslissen wat voor soort prijsjes je in de grabbelton doet, voorbeelden hiervan zijn snoepjes of speelgoed. Wij vinden dit wel een echte aanrader als afsluitend spel, want zo gaat elk kind met een goed gevoel naar huis.

Versieren van ballonnen

Een echt meidenfeestje in aantocht? Dan is het versieren van ballonnen misschien wel een leuke activiteit. Er zijn in de winkels pakketten te koop waarin alles zit voor deze activiteit. Maar je kan zelf ook ballonnen kopen en een watervaste viltstift. Doe er nog wat leuke frutsels bij, zoals strikjes en hoedjes. Ieder kind kan helemaal zelf beslissen hoe de ballon eruit komt te zien. Het is een rustige en creatieve bezigheid.

Piratenmoed

Themafeestjes doen het ook goed, bijvoorbeeld een piratenfeestje. Je kan een allerlei spelletjes verzinnen waarbij de kinderen een deel van een schatkaart kunnen verdienen. Piratenmoed is zo’n spel. Je hangt een paar ballonnen op en deze zijn allemaal gevuld met confetti. Maar in één van de ballonnen zit een deel van de kaart. Om de beurt mogen de kinderen met een cocktailprikker een ballon kapotmaken. Welke piraat zal de schatkaart compleet maken?

Hang de was op

Alle kinderen krijgen vijf wasknijpers. De spelleider geeft het startsignaal en de kids mogen rondlopen. Het doel is om de wasknijpers op de kleding van een ander kind te krijgen. Na een minuut zeg je stop en dan ga je kijken welk kind de minste wasknijpers aan zijn of haar kleding heeft hangen, want dat is dan de winnaar. Ben je met een grote groep, dan is het leuk om meerdere rondes te spelen en uiteindelijk een grote finale.

Ballon in de lucht

Alle kinderen krijgen allemaal één ballon. Het doel is om de ballon zo lang als mogelijk in de lucht te houden. Dit kan je doen met je hoofd, je schouders, je handen, de voeten en ga zo nog maar even door. Wanneer een ballon de grond raakt is dat kind af. De grote vraag is welk kind er als allerlaatste zal overblijven. En de kinderen mogen het de andere moeilijker maken, bijvoorbeeld door tussendoor andere ballonnen weg te tikken.

Maak een mummie

De kinderen zoeken allemaal een partner, zodat er groepjes van twee kinderen ontstaan. Elk groepje krijgt één rol toiletpapier. De hele rol moet om één van de kinderen gewikkeld worden, maar kijk wel uit want toiletpapier kan heel makkelijk scheuren. Daarna mag de mummie zichzelf proberen los te krijgen en zichzelf te bevrijden. En daarna is natuurlijk het andere kind aan de beurt.

Race

Voor dit spel worden er ook groepjes gemaakt van twee kinderen. Mocht je meerdere duo-spellen gaan spelen, dan is het leuk als de kids een beetje afwisselen. De kinderen moeten in een rij gaan staan. Het kind dat als eerste begint krijgt een lepel, waarop je een balletje of misschien wel een aardappel legt. Het doel is om een race te voltooien en het balletje op de lepel te houden. Mocht dit niet lukken, dan moet het volgende kind weer opnieuw starten. De groep waarvan de twee kinderen als eerste bij de finish zijn gekomen winnen.

Wat is er weg?

Je pakt een random aantal voorwerpen bij elkaar en legt deze op de eettafel. De kinderen mogen even rustig gaan bekijken om welke voorwerpen het gaat, maar moeten daarna weer even de gang op. Jij pakt een paar voorwerpen van de tafel af en verstopt deze in een kast. De kinderen komen weer terug en moeten proberen te raden welke voorwerpen er niet meer zijn. De kinderen doen dit om de beurt, zodat iedereen één keer mag raden.

Smarties

Snoepjes en chocolaatjes doen het altijd goed bij de kids! Dit spel zal dan ook een hit zijn, want de kinderen moeten smarties opzuigen. Je legt op de eettafel meer dan genoeg smarties. Verder heb je alleen nog maar een rietje en een beker nodig. Alle kinderen mogen zestig seconden lang proberen om met het rietje de smarties op te zuigen en in de beker te krijgen. En de winnaar mag de beker natuurlijk houden, maar delen mag natuurlijk ook.

Tikkertje

Schijnt het zonnetje buiten? Dan is het leuk om tikkertje te gaan spelen. Van dit spel zijn allerlei leuke varianten, bijvoorbeeld slingertikkertje. Elk kind weet hoe het spelletje werkt, ze kunnen hun energie makkelijk kwijt en de kinderen hebben plezier.

Verstoppertje

Verstoppertje is een algemeen bekend spel, maar gelukkig kan je er ook een eigen variant van maken. Je kan bijvoorbeeld kinderen slechts tien seconden de tijd geven om een verstopplek te vinden of de zoeker maar kort de tijd geven om kinderen te zoeken voordat zij weer van plaats mogen veranderen. Het is een eenvoudig spel, maar daardoor niet minder leuk.

Speurtocht

Een speurtocht organiseren is wel wat meer werk, maar de kinderen zijn voor een langere periode zoet en zullen er veel plezier aan beleven. Je kan een speurtocht ook nog een thema meegeven en zo moeilijk maken als je zelf wilt. Misschien kan je een speurtocht bedenken door de wijk heen of in het bos.
Bootjes

Woon je in de buurt van een vijver of een slootje? Dan is het leuk om de kinderen zelf een bootje in elkaar te laten knutselen. De kids zijn creatief bezig en kunnen hun kunstwerkje daarna in het water leggen ermee gaan spelen. Qua materialen is veel mogelijk, waaronder oude kranten, bladeren en takjes.

Kruiptikkertje

Tikkertje kan je ook binnenshuis spelen, wat dacht je bijvoorbeeld van kruiptikkertje. De kids moeten kruipen langs de stoelen en de tafel. Het is een wat rustigere versie van het spel.

Tenten

Een eigen tent bouwen, hoe gaaf is dat! Dit kunnen de kinderen zowel binnen als buiten doen. Creativiteit speelt een grote rol bij deze leuke activiteit. De kinderen kunnen kussentjes, dekens en nog veel meer gebruiken om een mooie tent te maken. Misschien is het ook leuk als de kinderen ook een nachtje blijven slapen in hun eigen tent.

Sportdag

Dit kinderfeestje kan je organiseren op een sportveld in de buurt of gewoon in een parkje. Je maakt er namelijk een heuse sportdag van. Je kan gaan voetballen, hockeyen, rennen en nog veel meer. En de winnaar kan een medaille winnen, hoe leuk is dat?

Cakejes versieren

Bak van te voren alvast de cakejes of koop deze gewoon kant en klaar in de supermarkt. Laat kinderen deze helemaal zelf versieren met glazuur, slagroom, hagelslag of andere eetbare decoraties. De kinderen kunnen zo een eigen creatie maken en er daarna lekker van genieten.

Zwemmen

Wat we gaan doen is een verrassing, maar neem je zwemspullen mee! Deze zin kan je in de uitnodiging zetten als je gaat zwemmen. Voor oudere kinderen kun je ook kiezen voor discozwemmen.

Glowgolf

Midgetgolfen is een vermakelijke activiteit op een kinderfeestje, maar je kan ook glowgolf gaan spelen. Dit is midgetgolf glow-in-the-dark. Na afloop staat er nog een lekker frietje en een drankje voor de kinderen en de ouders klaar. Online oefenen? Dat kan met het Minigolf spel.