Speluitleg over het Kolonisten van Catan dobbelspel

Wat is Kolonisten van Catan?

Kolonisten van Catan begint met dat iedere speler een blad met een speelveld en een pen krijgt. Daarna wordt de speler gekozen die mag beginnen.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Speluitleg Kolonisten van Catan

Het eiland Catan staat afgebeeld op elk speelveld, met symbolen voor stratendorpensteden en ridders. Je moet proberen om zoveel mogelijk straten, dorpen, steden en ridders op jouw speelveld te bouwen. Bouwen betekent hier het desbetreffende symbool op je speelveld markeren. Bouwen op je speelveld kost grondstoffen, deze stoffen staan afgebeeld op de 6 dobbelstenen die bij het spel horen. Op elke zijde van een dobbelsteen staat een andere grondstof afgebeeld. Er zijn 6 verschillende soorten grondstoffen namelijk, wol, leem, erts, hout, goud en graan. Het bouwen van een straat kost je bijvoorbeeld 1 hout en 1 leem. Wanneer je deze grondstoffen hebt gegooid mag je een straat bouwen. Als je iets gebouwd hebt verdien je punten. Wie aan het eind het meeste punten verdiend heeft, heeft het spel gewonnen.

Spelverloop

De speler begint met het gooien van de dobbelstenen. Hij mag maximaal 3 keer gooien. Dan mag hij met de gegooide grondstoffen beginnen te bouwen. Vervolgens noteert hij zijn verdiende punten en is de volgende speler aan zet.

Op je speelveld kun je precies zijn wat voor een grondstoffen je nodig hebt om iets te kunnen bouwen. Het is mogelijk om in 1 beurt meerdere dingen te bouwen. Wanneer je niks hebt kunnen bouwen in je beurt moet je een kruis invullen op je speelveld, elk kruis telt op het einde van het spel voor 2 strafpunten.

De bouwregels

Straat: een straat kost aan grondstoffen 1 leem en 1 hout en is altijd 1 punt waard. De eerste straat is al gebouwd op je speelveld en is helemaal gratis. De straten moeten in volgorde gebouwd worden. Het is niet toegestaan om geïsoleerde straat te bouwen op je veld.

Dorp: een dorp kost 1 hout, 1 leem , 1 graan en 1 wol. Een dorp moet altijd grenzen aan 1 of meerdere gebouwde straten. Dorpen moeten in oplopende volgorde gebouwd worden.
Stad: een stad kost 3 erts en 2 graan. Een stad moet altijd grenzen aan een of meerdere gebouwde straten. De steden moeten in oplopende volgorde gebouwd worden.
Ridder: een ridder kost 1 graan, 1 wol en 1 erts. De ridders moeten in oplopende volgorde gebouwd worden.

Grondstofjoker

Je mag tijdens het spel elke ridder die je gebouwd hebt 1 keer als Joker inzetten. Kies een gebouwde ridder. zet een kruisje door zijn grondstofsymbool en draai de dobbelsteen naar de grondstofsoort van de gekozen ridder. Bij de 6e ridder mag je elke grondstofsoort kiezen. Je mag meerdere per beurt inzetten.

Wanneer het dobbelresultaat vaststaat, mag je 2 gegooide goudstukken omruilen voor 1 andere soort grondstof. Draai 1 goudstuk naar de gekozen grondstofsoort en leg de dobbelsteen met het 2e goudstuk even aan de kant.

Einde van het spel

Wanneer iedere speler 15 keer gegooid heeft zijn alle 15 velden van het scorespoor ingevuld en is het spel voorbij. De spelers tellen nu hun punten op en trekken steeds 2 punten af voor elk kruis. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Kolonisten van Catan

Het spel lijkt een beetje op Yahtzee. - 75%
Het spel is klein en dus makkelijk mee te nemen op vakantie. - 92%
Een echte must have voor de fans van Kolonisten van Catan en voor afwisseling van andere dobbelspellen. - 61%

76%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.18 ( 8 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7836.