Uitleg en regels van kruiswoordpuzzels

Speluitleg kruiswoordpuzzels

Kruiswoordpuzzels worden veel gespeeld door jong en uit. We kunnen het ook wel kruiswoordraadsels noemen. Dit is een unieke manier van puzzelen, het is erg populair en je vindt er steeds meer in kranten en tijdschriften. Ook online kun je ze spelen en je kunt een puzzelboekje kopen waar veel kruiswoordpuzzels in staan.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Speluitleg kruiswoordpuzzels

Bij de kruiswoordpuzzels is het de bedoeling dat je in vakjes letters van woorden in gaat vullen zodat de puzzel op wordt gelost. De antwoorden worden vaak gegeven aan de hand van een omschrijving. Deze zijn genummerd. In de puzzel zie je dan nummers staan en dan weet je welke omschrijving waarbij hoort en waar je het antwoord in moet vullen. Tel altijd het aantal letters voordat je het antwoord in gaat vullen, soms zijn er meerdere antwoorden mogelijk. Het woord moet natuurlijk wel passen in het beschikbare aantal hokjes van de kruiswoordpuzzel.

De Italiaanse kruiswoordpuzzel

Bij de Italiaanse kruiswoordpuzzels kunnen de woorden horizontaal en verticaal in worden gevuld. Je zien dan ook zwarte vakjes voor en na het woord staan. Op deze manier weet je waar een woord begint en eindigt. De zwarte vakjes zijn vaak een symmetrisch patroon. Dit hoeft uiteraard niet bij alle kruiswoordpuzzels zo te zijn. De witte vakjes moeten aaneengesloten zijn.

Bedenker kruiswoordpuzzels

De Engelsman Arthur Wynne heeft in 1913 de kruiswoordpuzzels bedacht. In de New York World (een krant) werd de eerste kruiswoordpuzzel geplaatst en hij was hiervan de redacteur. Je ziet dat de kruiswoordpuzzels dus al een hele poos gemaakt worden.

Varianten kruiswoordpuzzels

Er zijn diverse soorten kruiswoordpuzzels, maar er zijn ook varianten op gemaakt. Een daarvan is een cryptogram. Dit is een kruiswoordpuzzel waarbij de oplossing aan de hand van een cryptische omschrijving gevonden moeten worden. Dit kan moeilijk zijn maar je kunt het ook langzaam opbouwen van gemakkelijk naar moeilijk.

Er bestaat ook een Zweedse puzzel. Deze heeft dezelfde werking als de gewone kruiswoordpuzzels. De omschrijvingen worden bij de Zweedse puzzel in het diagram ingevuld, daarnaast staat een pijltje dat naar de juiste plek verwijst. Dan is er nog een doorloper, een andere variant op de kruiswoordpuzzels. Er staan geen zwarte vakjes in het diagram. De woorden moeten in een regel of een kolom achter elkaar worden ingevuld. De omschrijvingen worden ook op deze manier weergegeven. Er wordt niet aangegeven hoelang de woorden zijn.

Hoe worden kruiswoordpuzzels gemaakt?

Er komen iedere dag weer nieuwe kruiswoordpuzzels bij. Deze worden gemaakt aan de hand van volautomatische computerprogramma’s. De meeste boekjes die gedrukt worden, zijn dan ook met een druk op de knop gemaakt. De moeilijkheidsgraad van de kruiswoordpuzzels wordt aangegeven met sterren of stippen. Nul is het gemakkelijkste en zeven of acht is het moeilijkste.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Kruiswoordpuzzels

Er zijn verschillende varianten die net ietsje anders werken. - 72%
Tegenwoordig zijn individuele puzzelmakers zeldzaam, grote bedrijven hebben de markt in handen. - 60%
Bijna alle kruiswoord puzzels die je nu kan maken, zijn met de computer ontwikkelt. - 94%

75%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.52 ( 9 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7835.