KSA schrijft record aan boetes uit in 2018

In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 miljoen Euro is bijna het dubbele van de boetes die de KSA in 2017 aan overtreders had opgelegd. Ondanks dit enorme bedrag aan opgelegde boetes, kan de KSA zich niet rijk rekenen omdat een groot deel van deze boetes zeer moeilijk of zelfs geheel niet te innen zijn. Europees gezien is dit bedrag slechts een schrijntje, zo heeft de Engelse toezichthouder in 2018 bijna 30 miljoen Euro aan boetes uitgeschreven.

Financiële sancties

Het merendeel van deze boetes werd opgelegd aan vijf exploitanten van online kansspelen. Aan deze exploitanten, Bet-at-Home, Mr Green, CyberRock/Honeydew en WHG International, werden in 2018 geconfronteerd met een financiële sanctie die opgelegd werd door de Nederlandse toezichthouder. Deze exploitanten zullen deze boetes niet betalen omdat zij van mening zijn dat zij geen enkele (Europese) gokwet hebben overtreden. Deze operatoren werken allemaal onder een licentie uit een ander rechtsgebied van de Europese Unie. Hierdoor zijn zij van mening dat zij niet onder het gezag van de Nederlandse toezichthouder vallen. Om deze reden hebben sommige van deze operatoren besloten om beroep aan te tekenen tegen de sancties die door de KSA zijn opgelegd.

Verouderde wetgeving

In Nederland heeft men nog steeds te maken met een wetgeving die al meer dan 50 jaar oud is en om deze reden totaal niet aansluit op de huidige digitale maatschappij. De bestaande Nederlandse wetgeving is zelfs in strijd met de Europese wetgeving waarin eerlijke handel tussen de verschillende landen (rechtsgebieden) van de Europese Unie vereist is. Het principe van een centrale Europese wetgeving heeft namelijk ook betrekking op het tegengaan van handelsbeperkingen.

Kerstcadeautje

In december ontving het op Gibraltar gevestigde WHG Limited een opmerkelijke kerstwens en acceptgiro van de Nederlandse toezichthouder. Het bedrijf, dat via de website online kansspelen zoals blackjack, poker en roulette aanbiedt, kreeg een financiële sanctie van 300.000 Euro opgelegd omdat deze site zich ook op de Nederlandse consument zou richten. Zo konden Nederlandse consumenten financiële transacties via IDEAL verrichten en werd Nederland ook met naam en toenaam op de website vermeld.

Nieuwe wetgeving

De KSA heeft onder de huidige wetgeving geen mogelijkheden om licenties aan exploitanten van online kansspelen te verstrekken. Dit probleem werd al eerder aangekaart door de voorzitter en de vicevoorzitter van de KSA bij de regelgevers. Zij hadden veel kritiek op de rol en de handelwijze van de regelgevers waardoor de invoering van de nieuwe Wet Kansspelen op afstand aanzienlijke vertraging heeft opgelopen. Zowel de voorzitter als de vicevoorzitter van de KSA hebben in oktober 2018 hun functie neergelegd. De wetgevende macht heeft drie jaar geleden groen licht gegeven voor het invoeren van deze nieuwe wetgeving. Nadat het wetsvoorstel verschillende malen is aangepast, ging in het derde kwartaal van 2018 de Tweede Kamer definitief akkoord met dit voorstel. De Eerste Kamer heeft onlangs aangekondigd dat de Wet Kansspelen op afstand op 5 februari intern zal worden besproken zodat op 12 februari uiteindelijk een stemming kan plaatsvinden. Als de Eerste Kamer niet op significante bezwaren stuit, kan de nieuwe wetgeving in de tweede helft van 2019 worden ingevoerd.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3695.