leerzame spelletjes voor kinderen

Kinderen vinden spelletjes geweldig en kunnen er dan ook niet genoeg van krijgen. Jij kan deze kans met beide handen aangrijpen en leerzame spelletjes met je kind spelen. Wij hebben hieronder de leukste leerzame spelletjes voor kinderen op een rij gezet:

Spelletjes voor peuters

Verstoppertje

Kies een ruimte uit en zorg ervoor dat er nergens meer speelgoed in de buurt ligt. Je kind moet namelijk wel bij de les blijven en niet snel afgeleid worden. Pak een deken en verstop jezelf daaronder, maar zorg wel dat je kind dat goed kan zien. Vraag daarna ‘waar ben ik nu?’. Probeer je kind wel een handje te helpen, door bijvoorbeeld een hand onder de deken vandaan te halen. De peuter zal je gaan zoeken en bekijken hoe het nu kan dat je was verdwenen. Daarna is het beurt aan je kind om zich te gaan verstoppen. De peuter zal op deze manier leren dat iets of iemand ook aanwezig kan zijn als je het niet ziet.

Ontdekkingstocht

Peuters zijn gek om klimmen en springen, maar dat is niet altijd even veilig. Gelukkig kan je ook een leuke tocht door je eigen huis maken en het zo veilig als mogelijk maken. Leg een paar kussentjes op de grond, draai enkele stoelen om en maak een heus fort met een paar dozen. Het is niet alleen een leuke en sportieve activiteit, maar je kind zal ook leren hoe hij of zij zijn evenwicht het beste kan bewaren.

Elkaar nadoen

Peuters spiegelen zich maar als te graag aan hun ouders en ook hier kan jij een leuk spelletje maken. Ga tegenover je kind zitten en probeer hem of haar aan het lachen te krijgen. Dit kan je doen door een gek gezicht op te zetten, in je handen te klappen of geluiden te maken. Je peuter zal dit hoogstwaarschijnlijk wel proberen na te doen. Dit spel kan ook andersom gespeeld worden. Niet alleen zal de fantasie van de peuter worden geprikkeld, er komen ook sociale vaardigheden om de hoek kijken.

Dansen met een sjaal

Dansen met je peuter is leuk en sportief. Je kind zal niet alleen beweging krijgen, maar ook opgaan in de muziek. Een paar gekke danspasjes doen al wonderen en zullen je kind beslist aan het lachen krijgen. Pak er ook een sjaal bij en zwier hiermee rond. Het leermomentje zit hem in de taal, ritme, motoriek en de sociale vaardigheden.

Lichaam tekenen

Koop een zo groot mogelijk vel papier, want hierop moet je kind gaan liggen. Pak er een viltstift bij en maak een omtrek van het hele lichaam van de peuter. Deze kan je daarna gezellig samen gaan inkleuren, bijvoorbeeld met verf. Schrijf er ook bij om welk lichaamsdeel het gaat. Dit kan je trouwens meerdere keren per jaar doen en samen bekijken of je peuter al is gegroeid. De peuter maakt op deze manier kennis met zijn eigen lichaam en kan gemakkelijk zien of hij/zij al groeit.

Bakken

Stap samen met jouw peuter de keuken in en ga lekker bakken. Je kan samen koekjes of cakejes bakken, maar doe wel een schort om want je kan vies worden. Zorg ervoor dat je echt alles samen doet, zoals het afmeten van de boter tot het mixen. Je kind zal niet alleen heel trots op zichzelf zijn, maar kan daarna ook nog lekker smikkelen.

Doktertje spelen

Sommige kinderen kunnen het behoorlijk eng vinden om naar de dokter te moeten gaan, maar je kan er spelenderwijs voor zorgen dat deze angsten worden weggenomen. De meeste speelgoedwinkels hebben allerlei leuke speeltjes in huis om doktertje mee te spelen. Bekijk samen of de teddybeer wel in goeden doen is of laat jezelf controleren door je peuter. Of doe een snelle check, bijvoorbeeld of de ademhaling goed is en of de teddybeer wel genoeg weegt.

Spelletjes voor groep 3 en 4

Doorvertellen

Alle kinderen uit de klas of op een feestje kunnen meespelen met het leerzame spel ‘doorvertellen’. Jij begint en fluistert een zin in het oor van één van de kinderen. Dat kind moet de zin vervolgens weer in het oor van het volgende kind fluisteren. Als iedereen aan de beurt is geweest dan zal het laatste kind de zin hardop vertellen. Is de zin nog altijd hetzelfde?

Luchttekenen

Ga op een stoel staan en teken met je vinger een object in de lucht. Doe dit langzaam en ook zo groot als mogelijk. Kunnen de kinderen raden wat jij hebt getekend? Dit spel is moeilijker dan je in eerste instantie denkt. Je kan ook één van de kinderen een object laten tekenen in de lucht.

Omschrijfspel

Iemand zal een voorwerp of een persoon zo goed als mogelijk omschrijven. Maar de naam het object of de bekende persoon mag niet worden genoemd. Het is aan de kinderen om te raden om wat of wie het gaat. Stel het gaat over voetbal, dan kan je vertellen dat het een balsport is waarbij je een doelpunt moet maken. Je kan het zo moeilijk maken als jij zelf wilt.

Zachtjes raden

Een van de kinderen neemt plaats op een stoel, de overige kinderen gaan aan de zijkant staan. Het kind op de stoel zal met zijn rug naar de andere kinderen zitten en kan deze dus niet zien. Vervolgens moeten een x-aantal kinderen zo zachtjes als mogelijk achter het kind op de stoel gaan staan of zitten. Daarna moet het kind op de stoel raden hoeveel kinderen er achter hem of haar staan of zitten. Het draait allemaal om concentratie!

Wekker zoeken

Verstop een wekker in de klas, maar pas wanneer één van de kinderen even naar een andere ruimte is gegaan. Daarna mag dat kind op zoek gaan naar de wekker. Maar hij of zij moet wel snel zijn, want de wekker gaat al bijna af. Kan hij of zij hem vinden voordat de tijd om is?

Landen raden

Dit spelletje is altijd leuk voor de schoolvakantie, wanneer de kinderen weer de wijde wereld in zullen trekken. Je omschrijft een bepaald land, bijvoorbeeld Spanje. Je kan dingen noemen als ‘hier eten ze paella en dansen ze de flamenco’. Je kan het zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt.

Spelletjes voor groep 5 en 6

Beroepenspel

Alle kinderen schrijven op een blaadje hun naam, maar dit doen zij met de letters onder elkaar. Daarna moeten de kinderen proberen om van elke letter een beroep te maken. De A kan bijvoorbeeld Arts worden en de P een piloot. Het spel is leuk en zal de kinderen levendig houden, daarnaast moeten zij goed nadenken en creatief proberen te zijn. Je hoeft het leerzame spel overigens niet alleen met beroepen te spelen, het kan ook met eten, kleding of sporten.

Naam puzzelen

De kinderen moeten groepjes maken om dit spel te kunnen spelen, elke groep kent maximaal vijf personen. De kinderen schrijven opnieuw hun naam op een blaadje en ook nu met de letters onder elkaar. De taak is nu om met de letters van alle namen woorden te gaan maken. Je kan er ook extra opdrachten in verwerken, zoals de winnaar is de groep met het langste woord of juist de meeste woorden.

Lingo

De kinderen krijgen vijf letters cadeau en dan zal de tijd gaan lopen. Iedereen heeft exact 120 seconden de tijd om met deze letters zoveel als mogelijk woorden te maken. Je kan dit spel ook met meer letters spelen, maar dat hoeft natuurlijk niet. De woordenschat van het kind zal verbeteren.

Het stiltespel

Alle kinderen moeten de komende drie minuten muisstil zijn en mogen gedurende die tijd niet op hun mobieltje of horloge kijken. Want de opdracht is om exact na drie minuten op te staan. Het is voor de kinderen dus zaak om de tijd zelf goed bij te houden. Staat het eerste kind te vroeg op of juist veel te laat?

Natekenen

Maak een tekening op jouw blaadje en laat de kinderen deze vervolgens natekenen. Vergeet niet om vooraf de tekening duidelijk te omschrijven en de nadruk te leggen op bepaalde delen op de tekening. Welk kind kan jouw kunstwerkje het beste imiteren?

Spelletjes voor groep 7 en 8

Telspelletje

Alle kinderen moeten in een kring gaan staan en jij als spelleider ook. Vervolgens moet je ‘nul’ zeggen. Een van de kinderen zal vervolgens één zeggen en dat gaat zo dan verder. Maar kijk wel uit, want straks zeggen twee kinderen tegelijk het desbetreffende nummer. Dan moet iedereen weer helemaal opnieuw beginnen. Communicatie tussen de kinderen is hierdoor heel belangrijk.

Woordenketting

Jij start het spel door een bepaald woord te zeggen, bijvoorbeeld voordeur. Het kind dat daarna aan de beurt is moet ook een woord noemen, maar het tweede lid van het eerste woord moeten worden gebruikt. Het kind kan dan bijvoorbeeld deurbel zeggen. Hoelang kunnen de kinderen dit volhouden? Je kan er overigens ook een competitie van maken.

Winkelspel

Een van de kinderen mag je winkel bezoeken en zal iets moeten kopen. Maar let op, want het kind mag geen ‘ja, nee of uh’ zeggen. Dit is behoorlijk pittig. Creatief nadenken en woordenschat is hier van groot belang.

Klinkerspel

Jij noemt drie medeklinkers, bijvoorbeeld de k, s en de r. Daarna moeten de kinderen woorden zien te vormen met deze medeklinkers, maar er mogen geen nieuwe medeklinkers worden genoemd. Hoeveel woorden kunnen de kinderen maken?

Zitten en staan

Alle kids zitten op de grond en hebben een gezamenlijke opdracht. Het doel is dat er exact vier kinderen op een bepaald moment staan. Alle kinderen mogen opstaan wanneer zij maar willen, maar je moet na vijf seconden weer meteen gaan zitten. Best een tricky opdracht. Non-verbale communicatie is ook hier erg belangrijk, aangezien de kinderen niet met elkaar mogen praten.