Levensbedreigende Online Games

De Blue Whale Challenge is een online spel waarbij, volgens de Russische ontwikkelaars, kinderen leren omgaan met peer pressure (groepsdruk onder jongeren). De realiteit is echter totaal anders. In het spel krijgt de gebruikers een reeks taken toegewezen die binnen een periode van 50 dagen afgewerkt moeten worden. Bij de laatste uitdaging krijgt de gebruiker opdracht om zelfmoord te plegen. Wereldwijd heeft het spel al talloze slachtoffers geëist. Zo had een Chileense moeder bij de politie aangifte gedaan nadat haar 12-jarige dochter door middel van 15 snijwonden de vorm van een walvis in haar arm had gekerfd. In Portugal werd een 18-jarig meisje opgenomen nadat zij zichzelf, tijdens het spelen van de Blue Whale Challenge, ernstig verminkt had. Overleden en zwaar gewonde tieners in verschillende landen, waaronder Brazilië, Bulgarije, Italië, Portugal en Spanje, zijn vermoedelijk het resultaat van de Blue Whale Challenge.

Russische oorsprong:

De Blue Whale Challenge, dat in 2013 op het internet verscheen, is een bedenksel van de Rus Phillipp Budeikin. De deelnemers aan het spel werden zorgvuldig geselecteerd door Budeikin en zijn team. De doelgroep van deze Russische cybercriminelen bestaat vooral uit jongeren met een mindere emotionele stabiliteit die gemakkelijk te manipuleren zijn. Vooral in de beginfase waren het voornamelijk Russische jongeren die het slachtoffer werden van dit spel. De laatste tijd steekt deze online bedreiging echter in meer landen zijn kop op. Er zijn al meldingen uit België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Tijdens zijn arrestatie in 2016 verklaarde Budeikin dat hij de wereld wilde verlossen van dit biologische uitschot.

Groot probleem:

Helaas staat de Blue Whale Challenge niet op zichzelf. Regelmatig komen er nieuwsberichten naar buiten waarbij jongeren zichzelf ernstig letsel toebrengen tijdens een online ‘Choking game’. Enkele jongeren waren minder gelukkig en overleden aan hun verwondingen voordat hulp ter plaatse was. In een ander spel worden jongeren weer aangezet tot het ontsteken van vlambare stoffen die ze eerst op hun lichaam moeten aanbrengen. Als gevolg van deze online ‘uitdagingen’ zijn talloze jongeren met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Steeds vaker steken deze levensbedreigende online games de kop op.

Verbod?

Volgens een onderzoek is de Blue Whale Challenge een psychologische uitdaging waarvoor de gebruikers met een lage emotionele stabiliteit erg gevoelig zijn. Het is van groot belang dat ouders zich bewust worden dat dit soort levensgevaarlijk online spellen zich steeds vaker op het internet manifesteren. Vooral via de sociale media en via apps voor de mobiele telefoon worden jongeren steeds vaker geconfronteerd met dit soort online spellen. Hierbij speelt de ‘peer’ druk en de emotionele stabiliteit van het een grote rol. Ook de overheid maakt zich steeds meer zorgen over deze ontwikkeling waardoor de politiek zich gaat beraden op maatregelen.

Nederland:

Dichter bij huis zijn er al diverse signalen dat Nederlandse jongeren zich bezig houden met de Blue Whale Challenge. Om deze reden houden enkele instanties zich al druk bezig met deze online bedreigingen. De Stichting School en Veiligheid en het Bureau Jeugd en Media houden zich uitvoerig bezig met deze verschijning. Hiernaast hebben diverse lokale en nationale kranten al uitvoerig aandacht besteedt aan dit probleem. Ook de scholen zelf zijn actief in het bestrijden van deze bizarre online spelvorm.

De Blue Whale Challenge is een online spel waarbij, volgens de Russische ontwikkelaars, kinderen leren omgaan met peer pressure (groepsdruk onder jongeren). De realiteit is echter totaal anders. In het spel krijgt de gebruikers een reeks taken toegewezen die binnen een periode van 50 dagen afgewerkt moeten worden. Bij de laatste uitdaging krijgt de gebruiker opdracht om zelfmoord te plegen. Wereldwijd heeft het spel al talloze slachtoffers geëist. Zo had een Chileense moeder bij de politie aangifte gedaan nadat haar 12-jarige dochter door middel van 15 snijwonden de vorm van een walvis in haar arm had gekerfd. In Portugal werd een 18-jarig…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 4.18 ( 7 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3796.