Levensreddende gaming technologie

Als je op internet maar even zoekt, vindt je werkelijk honderden website die uitgebreid berichten over de potentieel schadelijke gevolgen van gamen. Al decennialang discussiëren ouders en psychologen over de mogelijkheid dat videogames geweld bevorderen, sociale isolatie veroorzaken en andere schadelijke gevolgen voor de jeugd. Wel vreemd eigenlijk, wat je hoort zelden dat videogames de concentratie, het geheugen, de besluitvorming en de cognitieve ontwikkeling van de gamers stimuleert. Ondanks het voortduren van deze discussie is het een feit dat er de gaming industrie wel aan de basis heeft gestaan van een aantal zeer innovatieve technologische ontwikkelingen.

Gaming technologie

Het gebruik van gaming technologie in diverse andere marktsegmenten zou een revolutie van innovaties teweeg kunnen brengen. Nu al heeft deze technologie de geneeskunde naar een hoger digitaal plan getild. Denk hierbij maar eens aan de micromanipulatie tijdens riskante operaties waarbij de game controller aan de basis staat van de gebruikte medische technologie. Een ander voorbeeld is het verhaal van een tweetal röntgenologen van een toonaangevende Amerikaanse universiteit een virtuele omgeving gebruikt om tastbare problemen in de geneeskunde aan te pakken. Hierbij hebben zij bepaalde technologieën uit de gaming industrie geadopteerd en toegepast op de behoeften van de gezondheidszorg. Het resultaat kreeg de naam ‘The Science of Healing’ en biedt artsen en specialisten de mogelijkheid om de operaties tot in de details uit te werken voordat men aan de daadwerkelijke operatie begint.

Levensechte 3D modellen

Ook werd één van deze röntgenologen door een gamende vriend op het idee gebracht om 3D-printing toe te passen. Na twee jaar experimenteren wist deze uiteindelijk gedetailleerde modellen te printen van verschillende organen. Uiteindelijk creëerde en samenwerkingsverband van verschillende medische disciplines een geprint 3D-model van de schedel van een patiënt. Voor het creëren van dit 3D model werd uitvoering gebruik gemaakt van röntgenfoto’s, CT-scans en MRI-afbeeldingen. Specialisten die de delicate operatie moeten gaan uitvoeren bestuderen het 3D model via een virtual reality-headset zodat zij het kunnen bepalen wat de beste manier is om te operatie uit te voeren.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3817.